Filmele din Competiţia Oficială de la TIFF 2014

Șase regizori debutanți și șase aflați la al doilea film intră anul acesta în cursa pentru trofeele Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Cele 12 filme din Competiția TIFF 2014, dedicată în mod tradițional cineaștilor aflați la început, vin din țări ca Iran, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Norvegia, Italia, Tanzania, Bulgaria, SUA, Spania, Polonia sau România. După două ediții fără nici un film românesc în competiție, Quod Erat Demonstrandum, pelicula alb-negru regizată de Andrei Gruzsniczki, concurează pentru Trofeul Transilvania.

Ce m-a interesat atunci când am asamblat competiția TIFF-ului din acest an au fost diversele forme de extremism – vizual sau narativ – la care au recurs regizorii celor 12 filme din selecție. Nu e vorba aici de şoc sau de provocare de dragul provocării, ci de ambiția de a spune o poveste originală sfidând convențiile sau cărările bătute”, declară directorul artistic Mihai Chirilov.

Câte filme ați mai văzut care să aibă drept protagonist un afro-american albinos şi care, deşi ficțiune, să-ți dea impresia că urmăreşti un documentar? Cât de greu e să ții un film în doar două personaje, cu unitate de timp şi de spațiu, şi să nu cazi în teatru filmat? Te mai poți trezi la viață atunci când te îngrijeşti de morți? Ce vede o oarbă? Ce aude o surdomută? Cum visează un câine? Care e prețul acceptării propriei sexualități? Cum se mai poate vorbi astăzi despre comunism, când lumea pare să se fi săturat de subiectul ăsta? De ce poate fi în stare un cuplu care şi-a pierdut copilul pentru a-şi regăsi echilibrul pierdut? Și nu în ultimul rând: dacă timpul şi spațiul ar fi ca o bandă Moebius, cum ar arăta ele într-un film?”, adaugă Chirilov.

Răspunsurile la întrebările de mai sus sunt de găsit, în această ordine, în: Umbra albă (r. Noaz Deshe), Stockholm (r. Rodrigo Sorogoyen), Vis-à-vis (r. Nevio Marasović), Natură moartă (r. Uberto Pasolini), Orbire (r. Eskil Vogt), Vocea celor neauziți (r. Maximón Monihan), Câinele (r. Amir Toodehroosta), Zgârie-nori suspendați (r. Tomasz Wasilewski),Quod erat demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki), Viktoria (r. Maya Vitkova), Ce-am avut mai de preț (r. Max Currie) şiPeştele şi pisica (r. Shahram Mokri).

Quod erat demonstrandum, o producție ICONproduction distinsă cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Roma și proiectată la New Directors / New Films din New York, are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului, și îi are în distribuție pe actorii Sorin Leoveanu, Ofelia Popii și Florin Piersic Jr. Andrei Gruzsniczki a mai regizat „Cealaltă Irina” (2009). Tot în comunism începe și povestea „copilului deceniului” din Viktoria, o co-producție Bulgaria-România (Mandragora), selecționată la Sundance sau Rotterdam și elogiată de critica internațională. Un alt debut puternic, filmul neo-zeelandez Ce-am avut mai de preț / Everything We Loved (r. Max Currie), va fi prezentat în premieră europeană la Cluj.

Teaser competiție: http://youtu.be/F-OYutWa9sc

COMPETIȚIE TIFF 2014

1. Câinele / Paat, r. Amir Toodehroosta (Iran)
2. Ce-am avut mai de preț / Everything We Loved, r. Max Currie (Noua Zeelandă)
3. Natură moartă / Still Life, r. Uberto Pasolini (Marea Britanie)
4. Orbire / Blind, r.  Eskil Vogt (Norvegia)
5. Peștele și pisica / Fish and Cat, r. Shahram Mokri (Iran)
6. Quod erat demonstrandum, r. Andrei Gruzsniczki (România)
7. Stockholm, r. Rodrigo Sorogoyen (Spania)
8. Umbra albă / White Shadow, r. Noaz Deshe (Italia – Germania – Tanzania)
9. Viktoria, r. Maya Vitkova (Bulgaria – România)
10. Vis-à-vis, r. Nevio Marasović (Croația)
11. Vocea celor neauziți / La voz de los silenciados/ The Voice of the Voiceless, r. Maximón Monihan (SUA)
12. Zgârie-nori suspendați / Floating Skyscrapers / Plynace wiezowce, r.  Tomasz Wasilewski (Polonia)

sursa: http://tiff.ro/

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress