Transeuropa Festival – un festival in patru orase europene: Londra, Paris, Bologna si Cluj
Tema principala a festivalului din Cluj este cea a diversităţii culturale. Incurajează ideea că diversitatea culturală este o caracteristica sociala pozitiva şi incitanta care ar trebui să fie sărbătorita si nu vazuta precum o amenintare.
24 aprilie – 10 mai, in mai multe locuri din Cluj.
Intrare libera in limita locurilor disponibile.
“My Camera sees Cluj”
Zorki Photo Café – 28 Aprilie, ora 16
Expozitia fotografica “Aparatul meu vede Clujul astfel… eu simt Clujul…” este realizata de catre studenti Erasmus din Cluj, care prin instantaneele lor exprima impresia personala asupra orasului si a locuitorilor sai. Expozitia se va deschide publicului in data de 28 aprilie in cadrul unui vernisaj la care vor participa realizatorii fotografiilor, alaturi de organizatorii festivalului.
Conferinta de deschidere
Proiectia filmului „What is democracy?” de Oliver Ressler, urmata de discutii cu Attila S. Tordai
Fabrica de Pensule, Sala Mare – 29 Aprilie, ora 18Proiectul „What is democracy?” urmareste sa fie atat o investigare critica a conceptului de democratie, cat si descoperirea unor structuri organizationale capabile sa sustina o democratie functionala in societatea contemporana. Avandu-l in calitate de invitat pe apreciatul filosof si autor Ovidiu Tichindeleanu, discutiile promit sa fie in acelasi timp intense, interesante si constructive.
“The Mixeducation of…” concert de Muzica Electronica
Fabrica de Pensule, Sala Mare – 29 Aprilie, ora 21
Evenimentul va include intrun concert deosebit mixaje si utilizarea de instrumente traditionale menite sa integreze cele mai variate traditii in atmosfera urbana careia ii apartinem.
Targ hand-made
Casa de Cultura a Studentilor (CCS), 30 Aprilie, ora 12 – 20
Targ de artizanat cu variate influente etnice si culturale.
Proiectie de film: Barthalo!
Urmata de discutii pe tema comunitatii rome din Cluj
Zorki Café – 30 Aprilie, ora 20
Castigatorul premiului 2 pentru popularitate la TIFF 2009, Barthalo! este un alt extraordinar exemplu de productie romano-maghiara care utilizeaza cu succes (non)actorii in creatia cinematografica. Proiectia va fi urmata de discutii despre comunitatea roma clujeana, a caror moderator este binecunoscutul personaj transilvanean Gabor Lali, deopotriva actor si artist.
Concert de muzica traditionala ROMA
Sustinut de formatia Barthalo
Zorki Café – 30 aprilie, ora 22.30
Un interesant concert sustinut de catre formatia condusa de Kalman Urszui, cea care promite sa creeze o seara incantatoare prin intermediul muzicii lor internationale.
Expozitie stradala
Piata Muzeului – 1-2 Mai, ora 12.00 – 21
Expozitie fotografica stradala „Acelasi Cluj, Lumi diferite” compusa din fotografii ale locuitorilor Clujului ce fac parte din diverse grupuri etnice si culturale. Fotografiile surprind viziunea personala a locuitorilor asupra caracterului multicultural si multietnic al orasului in care locuiesc – fie el numit Cluj, Kolozsvar sau Klausenburg.
Proiectie de film: Flori de mac (Red Poppy)
La Galerie Crêperie et Bar – 1 Mai, Ora 17
Invitat: Eniko Vincze, profesor, antropolog si cercetator in ceea ce priveste feminismul si minoritatea roma.
Filmul a fost realizat in cadrul unui studiu antropologic asupra unei comunitati de romi hunedoreni, fiind centrat pe statutul femeilor definit in relatie cu nasterea, casatoria, avortul, contraceptia, violenta domestica si prostitutia. Barierele de comunicare, marginalizarea, interactiunile si discriminarile pe plan social si institutional sunt prezentate din perspectiva femeilor rrome.
Proiectie de film: Persepolis
La Galerie Crêperie et Bar – 1 Mai, Ora 19
Una din cele mai bune creatii de animatie europene, Persepolis este un film ce poate fi interpretat la multiple niveluri. In cadrul Transeuropa, poate fi apreciat drept filmul care prezinta in mod clar (si ironic) dificultatile de a fi tu insuti intr-o societate al carei unic scop pare a fi exact contrariul. Cu toate acestea, pe tot parcursul filmului, scanteile posibilelor cai de iesire stralucesc la intensitatea dorita de spectator.
Tur ghidat al centrului orasului
Turul va incepe in Piata Muzeului – 2 Mai, Ora 16
Un tur ghidat axat pe locuri cu semnificatie importanta (si diferita) pentru diversele comunitati etnice din Cluj. Gabor Lali Lajos, popularul (non)actor din Barthalo! si faimosul intelectual si profesor universitar Ovidiu Pecican sunt talentatii povestitori care vor face experienta unica.
Proiectie de film: City2City
Zorki Photo Café – 2 Mai, ora 18
City2City este un set de 12 scurtmetraje realizate de catre regizori internationali care prezinta viata cotidiana in diverse orase ale lumii. Este unul din putinele filme recente in care imaginile isi creeaza propriul lor limbaj, creand personaje, istorii si devenind simboluri.
“… la un pahar de vorbe alaturi de celalalt!”
Biblioteca Vie
Zorki Photo Café – 2 Mai, ora 20
Invitati: Ovidiu Pecican si Gabor Lali Lajos
Evenimentul doreste sa aduca impreuna reprezentanti ai diverselor grupuri etnice din Cluj, atat de impact traditional, cat si recent in viata comunitatii locale. Ei sunt invitati sa spuna povestea vietii lor in Cluj si sa isi exprime sentimentele si ideile despre acest oras al Europei.
Selectie de scurtmetraje – Festival des Très Courts 2009
Zorki Photo Café – 2 Mai, ora 23
O selectie de scurtmetraje din cadrul Festivalului Très Courts, editia 2009.
Europa si China
Conferinta urmata de discutii intre Ovidiu Pecican si reprezentati ai comunitatii chineze din Cluj
Universitatea “Babes-Bolyai” – 3 Mai, ora 10
Cunoscutul profesor, analist si artist Ovidiu Pecican sustine la Universitatea “Babes-Bolyai” cursul “Europa si China”. Aceste doua mari puteri, culturi, parteneri si viitorul lor plin de perspective si provocari reprezinta principalele puncte in jurul carora va fi construita conferinta, al carei caracter va fi dinamizat si orientat spre gasirea posibilitatilor de schimbare pozitiva prin dezbaterea cu un profesor chinez.
Donald Sassoon
Conferinta: Controlling Culture. The Role of the State
Universitatea “Babes-Bolyai” – 3 Mai, ora 12
Celebrul profesor si istoric care a indraznit sa abordeze in termeni atat de originali istoria culturii europene, Donald Sassoon va tine o conferinta despre rolul statului in construirea atitudinilor si valorilor culturale.
Democratie in Europa si in Romania
Universitatea “Babes-Bolyai” – 3 Mai, ora 16
In calitate de presedinte al importantului ONG orientat spre dezvoltarea spiritului democratic in politica, Michael Shafir va vorbi despre conceptul democratic in sensul sau european si romanesc si despre alte aspecte legate de functionarea sa (non)eficienta.
Sistemul Bologna – Cafenea de Idei
Zorki Photo Cafe – 3 Mai, ora 18
Dupa cativa ani de la inceputul implementarii Sistemului Bologna in Romania a sosit si timpul unei reflectii serioase asupra sa. Studenti, profesori si reprezentanti ai mediului economic vor avea ocazia sa isi exprime opiniile in privinta sistemului educational care a schimbat viata a milioane in Europa. Este o dezbatere despre impactul trecutului,dorientate insa profuns spre viitor.
Marina Lewycka. Dupa-amiaza de lectura si discutii in prezenta autoarei
Libraria Carturesti – 4 Mai, ora 15
Cunoscuta autoare britanica de origine ucraineana, a carei lucrari « A Short History of Tractors in Ukrainian » si « Two Caravans » au avut un impact considerabil in Romania, isi invita cititorii la o discutie despre identitate si migratie, felul in care se reflecta acestea in creatiile sale si cateva pasaje din cele doua carti lecturate chiar de ea.
“Unora le place barocul”
Universitatea “Babes-Bolyai”, Aula Hall, Faculty of European Studies – 4 Mai, ora 19
Un mim, o harpa, un flaut si o vioara…toate in “spirit baroc” – improvizatie artistica teatrala si instrumentala
pentru mai multe detalii accesati www.transeuropafestival.eu
Sorry, comments are closed for this post.