L’Académie de Sablé la Cluj

sable

Academia de Dansuri şi Muzică Veche din Sablé este organismul de formare al festivalului din Sablé, care are loc încă din 1979 în acest mic oraş din Sarthe (France).

Referinţă a pasionaţilor de muzică veche şi barocă, Festivalul din Sablé explorează de 3 decenii acest univers muzical şi face apel la toate mijloacele pentru a-l promova: formare, creaţie, producţie şi difuzare.

Beneficiind de această lungă experienţă pedagogică, Academia de Dansuri şi Muzică Veche (pe scurt Académie de Sablé) găzduieşte stagiari din lumea întreagă, reuniţi în jurul unei echipe de profesori formată din cei mai buni specialişti. Dorind să împărtăşească această experienţă la scară europeană, academia propune, pentru al doilea an consecutiv, o sesiune de formare în România. După Bucureşti în 2008, Académie de Sablé vine în Transilvania, la iniţiativa Centrului Cultural Francez.

Această  operaţiune nu ar fi putut avea loc fără susţinerea activă  din partea Academiei de muzică « Gheorghe Dima » din Cluj,  care a pus la dispoziţie sălile sale de curs, instrumentele muzicale şi propriile competenţe.

33 de stagiari din România, Serbia, Germania, Ungaria şi Bulgaria s-au înscris la această formare de nivel înalt, adresată dansatorilor şi muzicienilor, studenţilor şi tinerilor profesionişti. Aceştia beneficiază de rarul privilegiu de a lucra alături de 5 profesori de renume internaţional, artişti şi pedagogi confirmaţi :

 • Françoise Denieau : dans baroc
 • Julie Hassler : interpretare vocală
 • Mira Glodeanu : vioară
 • Bruno Cocset : violoncel
 • Françoise Lengellé : clavecin

În fiecare zi au loc cursuri colective şi individuale precum şi ateliere de muzică de cameră. Muzicienii pot de asemenea să fie iniţiaţi în dansul baroc.

O audiţie publică a muncii stagiarilor va avea loc vineri 27 noiembrie, ora 18.00, în sala de concerte a Academiei de muzică.

În lunile următoare, Centrul Cultural Francez propune publicului său fidel două evenimente de amploare:

 • concertul Vivaldi din 15 decembrie 2009, susţinut de Gli Incogniti şi prodigioasa violonistă Amandine Beyer.
 • Concertul « Armonii sacre » prezentat de ansamblul Ausonia, condus de violonista Mira Glodeanu în 23 martie 2010. Mira este şi unul dintre profesorii formatori ai Académie de Sablé.

  Sorry, comments are closed for this post.

  Evenimente recomandate

  There is no custom code to display.

  © 2023 slicker.ro

  Slicker este construit pe platforma Wordpress