Terapie, terapie și manele – episodul 1: Tzanca Uraganul

Pentru primul episod din rubrica Terapie, terapie și manele, am ales piesa lui Tzanca UraganulPlâng și trag dintr-o țigară din simplul motiv că este foarte ilustrativă în ceea ce privește procesele psihicului uman.

În prima strofă, autorul caută prin casă un obiect al fostei iubite care să îl ajute să se conecteze emoțional la ea și să își gestioneze suferința (O bluză sau ceva să-mi astâmpăr inima/ Să mai miros parfumul tău, iubirea mea) . În psihologie acesta se numește obiect tranzițional. Putem găsi acest tip de comportament la copiii care fac față anxietății de separare, își iau un ursuleț cu ei la grădiniță ca să se despartă mai ușor de părinți. Dacă acest obiect are și un miros familiar, cu atât mai bine! Dintre toate simțurile, simțul oflactiv este cel care ne poate trezi cel mai ușor amintiri și sentimente, iar pentru asta există o explicație din neuroștiințe: bulbul olfactiv are conexiune directă cu amigdala și hipocampul, părți implicate în procesarea emoțiilor și memorie.

Din refren aflăm stilul de atașament al autorului – atașament dezorganizat – el tânjind după intimitate dar fiindu-i în aceelași timp frică de ea. Ne spune cum făcea față fricii de intimitate, supracompensând, adică făcând mișto și provocând (Eu făceam mișto de tine, spuneam să-ți iei zborul). În schimb, când ruptura s-a produs s-a activat anxietatea, iar mecanismele de coping sunt variate de la a fuma la a-și idealiza fosta iubită (Dulce ca tine nu-i nimeni pe lume, iubirea mea). Asta ne duce cu gândul la Object – relations theory a lui Melanie Klein sau la evaluarea globală din teoria cognitivă.  

În ultima strofa este descris un alt comportament menit să aline puțin durerea, stalkerit-ul mai pe românește. Probabil mulți dintre noi am trecut printr-o fază din asta, când vrei cu disperare să îl vezi sau auzi pe cel/ cea de care te-ai despărțit, raționalizând că e doar așa, o preferință de a mai păstra legătura cu celălalt și nerecunoscând că e vorba despre dificultatea de a accepta despărțirea.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress