Terapie, terapie și manele – episodul 11: Nicolae Guță, Sorina de la Timișoara și Ștefan de la Bărbulești

sursă foto youtube

Astăzi avem un nou episod de Terapie, terapie și manele în care vom vorbi despre unul din cele mai „fierbinți” subiecte din sfera sănătății mintale și anume codependența. Pentru un așa subiect ne trebuie o piesă pe măsură, așa că am ales inegalabila Aș renunța cântată de Nicolae Guță, Sorina de la Timișoara  și Ștefan de la Bărbulești. Termenul de codependență a fost folosit inițial pentru a descrie partenerii persoanelor care sufereau de o adicție, însă pe parcurs s-a extins pentru a cuprinde mai multe tipuri de relații. Pe scurt, o persoană care are trăsături codependente își va sacrifica propriile nevoi, emoții, opinii și chiar întreaga identitate pentru a fi de folos celuilalt. Ce se ascunde în spatele acestui tipar, vom afla cu ajutorul lui Guță.

Piesa începe cu grăitorul refren Aș renunța la viață și la mine/ Aș renunța la toate pentru tine/ Aș renunța la tot ce-i omenesc/ Lasă-mă să te iubesc. Din aceste versuri vedem deja gradul extrem de auto-sacrificiu pe care autorul este dispus să îl facă pentru a-și îndeplini nevoia de atașament. Astfel pentru el pare un compromis rezonabil acest “renunț la tot dacă mă lași să te iubesc” și nu ceva problematic care cel mai probabil are la bază o traumă de neglijență și abandon.

În prima strofă, Guță aprofundează ideea refrenului, zicând așa: Eu de-aș avea toți banii din lume/ Jur că i-aș cheltui numai cu tine/ Ți-aș da Luna în dar de ziua ta/ Că vreau sa fii numai a mea. El și-ar cheltui banii doar cu iubita, nu pentru propriile plăceri sau necesități și ar face un extra, extra efort să o facă fericită și să-i îndeplinească dorințele, exact ce crede o persoană codependentă că trebuie să facă pentru a fi într-o relație.

În strofa doi, Sorina de la Timișoara adaugă Eu tot ce fac e numai pentru tine/ O fac din dragoste și o știi bine. Urmează întrebarea roșie: chiar face Sorina tot ce face pentru celălalt? Și din dragoste? Pe scurt, nu. O face pentru ea și din codependență. Pe lung, avem Teoria schemelor cognitive care ne ajută să conceptualizăm ce se întâmplă, de fapt. Schema de auto-sacrificiu (și altele care pot fi prezente în codependență cum ar fi standarde nerealiste, căutarea aprobării sau subjugare) este o schemă secundară care s-a format ca răspuns la una din alte scheme mai de bază precum Abandonul, Deprivarea emoțională sau Deficiența. Astfel persoana poate să creadă că dacă îndeplinește nevoile celuilalt va fi în sfârșit valoroasă și demnă de iubire (autosacrificiu ca reacție la deficiență), i se vor îndeplini și ei nevoile și nu va mai fi singură (reacție la deprivare emoțională) dar cred că cel mai comun e că nu va fi abandonată sau respinsă (reacție la abandon). În plus, când cineva spune “am făcut-o pentru tine” cel mai probabil induce vinovăția în celălalt și astfel e mai ușor de evitat outcome-ul de care se teme cel mai mult – abandon, sentimente de deficiență etc. În următoarele două versuri Tu meriți tot aurul din lume/ Eu îmi doresc să fiu cu tine, vreau să fiu cu tine vedem cum Sorina își urcă persoana iubită pe un piedestal și o vede ca foarte valoroasă ceea ce în sine nu e rău dar în contextul codependenței aceasta poate să se raporteze mai degrabă la o fantezie decât la persoana reală și să-și dorească atât de mult să fie cu ea încât să scape din vedere că e și el om ca toți oamenii. Vorba Nikitei referindu-se la Michele Morrone, “e un simplu bărbat..”

Așa, să revenim la ultima strofă: Chiar dacă altul tu îți vei dori/ Ca mine jur că nu te va iubi/ Ești pentru mine singura speranță/ Eu îți jur să te iubesc o viață. Codependența vine de multe ori la pachet cu un stil de atașament anxios ceea ce vedem în versurile lui Ștefan de la Bărbulești. El deja își face scenarii că persoana iubită își va dori pe altcineva (mai bun) ceea ce arată că este nesigur pe el și pe stabilitatea unei relații. Dar dincolo de asta, în loc să accepte această posibilitate și să își facă planuri despre cum va face față despărțirii ca apoi să intre într-o relație cu cineva care chiar își dorește să fie cu el, face eforturi să-și convingă partenera de devotamentul lui și că o va iubi ca nimeni altul, poate poate așa îl va dori la loc. Spoiler alert de la o persoană codependentă în recuperare: nu funcționează. Pentru el singura speranță e ca relația să meargă și de asta e dispus la atâtea sacrificii, însă vindecarea de codependență de multe ori presupune dureroasa jelire a acelei speranțe.

Sper că nu v-am stricat maneaua preferată, vă invit să o ascultăm și dacă doriți să citiți mai multe despre codependență recomand cărțile Codependent No More de Melody Beattie și Codependency for Dummies de Darlene Lancer.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress