Recenzie: Macho Dancer

macho-roland
Foto: Roland Váczi 

 

Text: Bogdan Bretoiu

Festivalul Temps D’Images Cluj, deja un nume cu tradiție pentru scena underground clujeană, a debutat ieri, 7 noiembrie, la Fabrica de Pensule, cu expoziția Drawing Reportage, Now and There la galeria Lateral ArtSpace și cu spectacolul Macho Dancer, conceput în totalitate de artista filipineză  Eisa Jocson.

Spectacolul de teatru-dans se comportă ca un one woman show, ce pornește de la studiul corporalității în mișcare al stripperilor din nightcluburile din Filipine. Pe întreaga durată a spectacolului, Eisa se contopește cu personajul său masculin, seducător și lasciv dansator nocturn, printr-o suită repetitivă de mișcări sacadate și precise, contorsionate, dure, dar și delicate.

Coregrafa ne propune un strip off al mentalităților. Mișcările seducătoare culminează cu un striptease în slow motion,  o dezgolire a trupului, dar și a minții. Androginitatea execuției actului de dans, dublată de ambiguitatea sexuală a artistei crează un personaj masculin ambiguu, care mi-a amintit de prezența autohtonă a Cocăi Bloos în Danaidele lui Purcărete, prin personajul regelui Danaos, portretizat ca un bărbat cu barbă și sâni de femeie.

Macho dancer, bărbatul androgin, umbră a dorințelor ascunse , efigie a visurilor nocturne hipnagogice devine pe scenă personificare a  idealismului gălăgios din cluburile de noapte, al poftelor carnale onirice, o siluetă care bântuie și apoi te bântuie.  Momentul de respiro, când dansatorul se odihnește, când aproape dezbrăcat,  protejat doar de carapacea unui slip de unde aproape se revarsă un monsterdick semierect , se uită cu ochi exoftalmici și ficși la fiecare spectator în parte, ridică spectacolul la un alt nivel, îi conferă un aer dramatic, senzualitatea se transformă într-un strigăt de dincolo de sunete și mișcări.

Femeia, bărbatul, carnea de tun a capitalismului devin o paradigmă a derizoriului, a disperării, a neputinței. Careless whisper, ne șoptește George Michael la final, pe melodia căruia personajul nostru face un ultim efort de a dansa, contorsionat, dar obosit, precis, dar vlăguit,  după care se topește treptat  în aburul și întunericul culiselor.

Mai multe fotografii din prima zi de festival.

Programul complet și bilete la Temps D’Images.

 

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress