Răzvan Anton & Miklósi Dénes, Cristian Rusu & Șerban Savu, Mihai Șovăială | Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite)

Fabrica de Pensule
Domino, parter
7 octombrie – 16 decembrie
vernisaj: vineri, 7 octombrie, ora 19:00

domino

Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite)

 

7 octombrie – 16 decembrie, 2016
Artiști: Răzvan Anton & Miklósi Dénes, Cristian Rusu & Șerban Savu, Mihai Șovăială
Curator: Alina Șerban
Colaborare curatorială și coordonare proiect: Diana Marincu

DOMINO
parterul Fabricii de Pensule

Prezentarea în desfășurare a proiectului Reenactment. A Reconstruction for the Past
Deschidere: 7 octombrie 2016, ora 19
Artiști: Cristian Rusu & Șerban Savu

Expoziția de față se va deschide în două episoade succesive, prima etapă fiind o prezentare performativă a proiectului Reenactment. A Reconstruction for the Past realizat de artiștii Cristian Rusu și Șerban Savu, cea de-a doua marcând stadiul final al cercetării curatoriale Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite) realizată de istoricul de artă Alina Șerban și expusă într-o primă formulă la Salonul de Proiecte din București (21 septembrie – 30 octombrie 2016).

Reconstituirea sub forma unei picturi murale a mozaicului de la Uzina Steagul Roşu din Brașov a reprezentat punctul de pornire pentru o colaborare între artiștii Cristian Rusu și Șerban Savu. În martie 2016, la Galeria Plan B Berlin, Șerban Savu a pictat imaginea mozaicului care s-a aflat până de curând pe zidul exterior al celei mai cunoscute uzine din Brașov, folosind tehnica picturii murale și păstrând maniera lucrării originale. Acest prim gest, Reenactment. A Fresco for the Future, discută istoria recentă și feluritele moduri de a o integra sau, dimpotrivă, de a o exclude din discursul public, iar Savu redă publicului nu doar reperele stilistice și subiectele caracteristice unei epoci, ci și o istorie colectivă a spațiului public și a contextului ideologic de la finalul anilor 1970. În următorul episod, Reenactment. A Ruin for the Present, Cristian Rusu a demolat peretele pictat de Savu și fiecare bucată din această pictură murală a fost decapată și păstrată în pungi ziplock, ca suveniruri care amintesc de o ruină istorică. În final, cel de-al treilea stadiu al proiectului își propune să reconstruiască peretele pictat de Șerban Savu prin lipirea bucăților păstrate în pungi și transportate la Cluj. Începând cu 7 octombrie, în spațiul Domino, va fi expusă reconstituirea performativă a lucrării distruse iar publicul va lua parte în timp real la acest ultim gest de a face vizibilă o imagine dispărută din discursul spațiului public – Reenactment. A Reconstruction for the Past.

Vernisajul expoziției: 28 octombrie 2016, ora 19
Artiști: Răzvan Anton & Miklósi Dénes, Cristian Rusu & Șerban Savu, Mihai Șovăială

Alături de gestul performativ și interogativ al artiștilor Cristian Rusu & Șerban Savu, expoziția va găzdui o serie de două noi proiecte concepute de Răzvan Anton & Miklósi Dénes, și de tânărul artist Mihai Șovăială. Observând modele spațiale de coeziune socială, relații de muncă, sau locuri de desfășurare a activităților colective, artiștii transcriu și reflectă pe marginea unor secvențe și acțiuni, imagini și amintiri ce vin să completeze cadrele abstracte ale peisajului urban (definit de griduri, de indici economici, ideologici etc.). Dincolo de istoriile specifice, dincolo de succesul și/sau falimentul social al planificării orașelor și zonelor industriale în România anilor ’60-’80, lucrările interoghează granițele mentale ale unui spațiu pur subiectiv, unde centru de greutate se îndreaptă către o cunoaștere a experiențelor umane, trăite. Limbajul aproape documentarist și arhivistic al intervențiilor artistice ne invită să observăm practicile spațiale curente și să reflectăm asupra unei scheme mentale colective marcată de tensiunea dintre reprezentarea socială a spațiului și experiența individuală de utilizare și investire afectivă a acestuia, de negociere între istoriile personale, realitățile spațiului public și pierderea sau câștigarea sensului comun.


DOMINO este un nou spațiu de artă contemporană susținut de Fundația Plan B, în cadrul Federației Fabrica de Pensule din Cluj. DOMINO își propune să devină un loc de întâlnire pentru practici artistice și curatoriale dedicate explorării unor noi formate de lucru în arta contemporană. Printre programele derulate în acest spațiu se numără seria de ateliere cu studenți Learning&Unlearning, început în 2015, expozițiile cu tineri artiști din România, căutările în istoria artei românești din 1980 până azi și programul editorial Pig Latin Books, inițiat de artistul Ciprian Mureșan. Aflat la parterul Fabricii de Pensule, DOMINO va funcționa ca o platformă accesibilă comunității artistice locale și internaționale, încurajând schimbul de idei și cadre conceptuale, precum și deschiderea spre un public interesat să contribuie activ la formularea programelor viitoare.


Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2025 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress