Zilele Mănășturului la Cinema Dacia?

 

12977272_1063865157007772_4768834702657188717_o
Reteaua Actors of Urban Change în vizită la Cinema Dacia. Foto: Panos Georgiou

Scrisoare deschisă: Zilele Mănășturului la Cinema Dacia?

În atenția: Domnului Primar Emil Boc

 Asociația Colectiv A desfășoară activități – cercetări, ateliere educative, evenimente comunitare – în zona La Terenuri, în școli partenere și în cartierul Mănăștur de mai bine de 4 ani. Dezvoltăm în această zonă evenimente pentru cetățenii cartierului, 3 ediții din Zilele Mănășturului în cadrul Zilelor Clujului, festivaluri pentru tineret și ocazii prin care întâlnim publicul mănășturean atât cu invitați străini, români și maghiari, dar și cu propriile talente și speranțe tinere din cartier. Am lucrat în această perioadă cu mai bine de 20.000 de beneficiari constanți, locuitori ai cartierului și orașului.

Mulțumim Primăriei Cluj-Napoca pentru reabilitarea fostului Cinema Dacia și transformarea acestuia – conform nevoilor exprimate în 2013 în cadrul Bugetului participativ pentru Mănăștur la care și asociația noastră a luat parte – în “Centru Comunitar și de Tineret Dacia”. Ne bucurăm că am putut lua parte (voluntar) și la procesul de planificare în vederea reabilitării acestui spațiu, invitând aici experți din domeniile artelor spectacolului, sistemelor de sonorizare, light design, expertiză de care în final s-a ținut prea puțin cont.

Pentru munca noastră înseamnă un pas enorm înființarea și asumarea unui Centru Comunitar pentru Mănăștur și locuitorii acestuia. Înseamnă să trecem la alt nivel, la o maturizare în cadrul muncii noastre din cartier, având la dispoziție de acum încolo un spațiu bine echipat și pregătit pentru diversitatea socială și culturală de aici. Ne-am bucurat să anunțăm publicul în acest an că, pe lângă zona La Terenuri, vom organiza evenimente și în Centrul Dacia, toate pliindu-se atât pe istoria cât și specificul din prezent al spațiului și comunităților care trăiesc aici.

Ne bucurăm că în cadrul Canditaturii Cluj-Napoca 2021 munca noastră din cartierul Mănăștur este dată drept exemplu de creativitare socială și dezvoltare a publicului. Bugetul Participativ al Mănășturului este de asemenea menționat. Însă, dorim să vedem și din partea Primăriei asumarea reală a acestor proiecte și încurajarea lor în a se dezvolta responsabil. [1]

Cu toate acestea, datorită unei erori de programare și comunicare cu angajații Primăriei Cluj care se ocupă de acest spațiu, am ajuns în situația ca cea de-a 4-a ediție a Zilelor Mănășturului (21-22 mai) să nu poată să își desfășoare activitățile și în cadrul centrului Dacia. Ne găsim în situația a fi programați în paralel cu 2 evenimente importante pentru Cluj. Noi deja am programat evenimente precum Teatru Comunitar, Teen Stage, Dezbateri și un Concert, toate planificate pentru acest spațiu. Legat de întregul program al Zilelor Mănășturului, programat inițial atât La Terenuri cât și la Centrul Dacia, amintim:  concerte cu Aminda & The good company, Seara Hip Hop cu Kido de la Personal și Macanache (București), Teen Stage cu Trupe de muzica ale liceenilor si teatru comunitar, Open Stage pentru talente de toate varstele, Dezbateri și prezentări, Ateliere pentru copii și tineri (Jonglerii, Tras cu arcul, Să pictăm în natură etc.), Atelierele Părinte de Mănăștur și multe altele.

Vă reamintim că munca noastră în cartier este de a implica locuitorii la producerea culturii locale și la prezentarea ei în fața mănășturenilor. Încurajăm tinere talente care produc teatru, muzică, dans și alte forme de cultură locală, le oferim o scenă, un loc de manifestare liberă în fața comunităților de aici. Părinții și bunicii acestora contribuie și ei prin participarea la acest proces dar și la un schimb între generații, care rareori este încurajat real. În plus, prin faptul că pe lângă produsele culturale locale invităm și artiști din țară și străinătate denotă faptul că numeroși actori culturali și urbani sunt interesați de munca noastră. Chiar anul acesta avem o premieră în Cluj prin prezența Companiei C-Dance Center din Japonia Miyazaki care vor fi prezenți în cartier prin workshopuri de dans și spectacole pentru tineri. În plus, artistul internațional Dan Perjovschi este și el unul din highlight-urile prin care Zilele Mănășturului este pus pe harta globală.

Faptul că ni se oferă una din sălile Centrului Dacia doar dupa ora 18.30 ni se pare o reală lipsă de înțelegere și asumare din partea Primăriei Cluj a activităților pe care le desfășurăm în acest cartier. Din cele două zile cerute inițial am insistat să beneficiem măcar de o zi integrală, dar nici acest lucru nu este posibil. Menționăm că evenimentele organizate de noi nu se pot desfășura în alt cartier din Cluj, fiind co-create împreună cu cei de aici.

Vedem o problemă atât de programare cât și de viziune asupra acestui loc. Cea de programare ne dorim să nu fie replica metodei folosite la Casino, în care orice programator de evenimente, profit sau non profit, prin faptul că dacă vine primul și rezervă spațiul are întâietate, fie gratuit, fie cu chirie. Mai mult, în cazul Dacia suntem informați că deja s-au stabilit rezervări, înainte ca Centrul Dacia să fie inaugurat și fără o comunicare oficială către posibilii beneficiari, fară ca mănășturenii să fie incluși. În cazul Centrului Comunitar Dacia, solicităm Primăriei să elaboreze împreună cu societatea civilă o strategie care să se plieze în primul rând pe nevoile cartierului și să încurajeze grupuri informale și produse culturale locale să devină prioritare pentru acest loc. Dacă se aplică sistemul pe care Primăria Cluj îl practică în spațiile sale centrale nu se va ajunge decât la un val cantitativ de evenimente care nu au legătură cu beneficiarii săi direcți, chestionați în 2013 în cadrul Bugetării Participative. Cu această ocazie vă propunem organizarea unei dezbateri pe această temă cu participarea mai multor actori culturali locali și cu reprezentanți decidenți din Primăria Cluj.

De asemenea, vă precizăm că în data de 30 martie a.c. am depus o cerere prin care Asociația Colectiv A împreună cu TIFF, reprezentat de Tudor Giurgiu vă solicitam o întrevedere pentru a discuta strategia pe care doriți să o abordați cu privire la Centrul Dacia. Până acum nu ni s-a răspuns la aceasta solicitare.

În această situație, în care nu putem să ne bucurăm noi și publicul mănășturean nici măcar de o zi rezervată în centrul Dacia în cadrul Zilelor Mănășturului, preferăm să nu utilizăm deloc acest spațiu și să ne concentrăm evenimentele doar în spațiul Verde de La Terenuri, fapt care va afecta destul de mult programarea noastră culturală din această ediție, dar care va aduce și dezamăgirea numeroșilor mănăștureni activi cu care lucrăm aici, tineri, părinți sau bunici dornici de schimbare și implicare chiar la ei acasă.

Mai mult, vă anunțăm cu regret că reprezentantul Primăriei, Cristian Manolachi, în cadrul grantului din partea Fundației Bosch – MitOst – Actors of Urban Change dedicat dezvoltării unui program participativ la Centrul Dacia, nu va mai face parte din echipa interdisciplinară de implementare.

 

Cu respect,

Laura Panait                                                                                 

Asociația Colectiv A / coordonator proiect

Zilele Mănășturului @ Zilele Clujului

[1]  În candidatura Clujului la Capitală Europeană a Culturii, la pag. 34 suntem printre proiectele propuse pentru secțiunea de Creativitate Socială: http://www.clujnapoca2021.ro/proiecte/aplicatie-cluj-napoca-2021.html, dar și de contribuție la strategia de dezvoltare a publicului,  iar la paginile 15, 57 exemple vizuale din evenimentele noastre sunt utilizate drept iconice pentru capitolele respective.

FacebookGoogle+Twitter

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2019 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress