Lansare de carte: Cum se studiază viața urbană @Bookstory

viata urbana

Marți, 18 august, de la ora 19:00, Bookstory vă propune o explorare curioasă a importanței spatiului public, design-ului urban, pornind de la cartea-eveniment Cum se studiază viața urbană, de Jan Gehl & Birgitte Svarre, apărută la Igloo media. (FB event)
În cadrul evenimentului se va desfășura o discuție despre modul ȋn care studiul vieții urbane poate contribui decisiv la o dezvoltare coerentă pentru Cluj-Napoca, pornind de la exemple de ȋncercări de ȋmbunătațire a calității vieții și de restructurare controlată și estetică a orașului nostru.

Lansarea va fi un prilej de intalnire cu 4 invitați, care prin viziunea si proiectele lor le aduc înapoi oamenilor orașul:
– Daniela Maier, arhitect
– Adriana Măgerușan, arhitect
– Lala Panait, antropolog urban
– Norbert Petrovici, lector universitar UBB

Într-o suită de șapte capitole bogat ilustrate, cartea îi inspiră pe oameni să acorde mai multă importanță vieții publice și le oferă instrumente concrete despre cum poate fi aceasta studiată într-un mod simplu și ieftin. Este în egală măsură un manual inedit pentru toți cei care vor să analizeze și să îmbunătățească viața spațiilor publice urbane și o sursă de inspirație pentru a înțelege rolul studiilor urbane ca instrument politic. Sunt prezentate mai multe studii de caz care arată impactul acestei metodologii în orașe din întreaga lume alături de îndemnul de a o aplica și dezvolta în relație cu fiecare context local.
„Cum se studiază viața urbană apare în România într-un moment în care din ce în ce mai mulți cetățeni, urbaniști și politicieni abordează problemele ridicate de dominația automobilelor și de lipsa de spațiu public de bună calitate, accesibil tuturor. Speranța noastră este că această carte poate contribui la dezbaterea pe această temă în România și va oferi inspirație cu privire la cum se poate aborda calitatea vieții în raport cu mediul construit, pentru a crea orașe românești mai atractive, mai durabile, sigure și sănătoase pentru secolul 21”, spune autoarea cărții Birgitte Svarre.

**În ziua lansării, cartea poate fi achiziționată cu un discount de 33%, la prețul special de 30 lei.

Daniela Maier este vicepreşedinte al Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania.
Aflată în „culisele” Scenei Urbane, promovează prin proiecte inedite reactivarea spaţiilor urbane şi redarea acestora comunităţii. Prin exemplificarea potenţialului cultural şi educaţional al spaţiilor urbane slab valorificate cu diferite manifestări artistice se urmărește readucerea acestora pe harta obiectivelor cultural-active ale Clujului.

Adriana Măgerușan este arhitect, fondator al platformei online de arhitectură www.arhiforum.ro și cadru didactic asociat al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj. În 2014 și-a susținut doctoratul în arhitectură pe o temă legată de spațiul public.

Laura Panait (1983) locuiește si lucrează în Cluj. Este doctor în Filologie și Antropologie urbană la UBB Cluj cu o teză dedicată intervențiilor culturale în spațiul public din Cluj, București și Berlin. A absolvit Bauhaus Dessau Kolleg VIII, “EU Urbanism”. A lucrat la numeroase activări urbane prin intervenții culturale și de design participativ. Din 2012 este coordonatoare a inițiativei La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur, în cadrul asociației Colectiv A.

Norbert Petrovici este lector universitar la Universitatea Babes-Bolyai, unde predă economie politică urbană și studii de gen. Este interesat de regimuri de muncă și dinamicile organizaționale în orașele Est Europene, politicile economice informale ale rețelelor de afaceri și politicile ale dezvoltării urbane. Este un membru în mai multe rețele de activism care pledează justiție spațială și dreptul la o viață decentă în oraș pentru toți locuitorii.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress