Despre tandrețe
De/cu: Andreea Novac
vineri, 15 mai 2015, ora 20.00
Un proiect finanțat de Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău în parteneriat cu Centre de Creation Coregraphique TROIS C-L Luxemburg
Proiect realizat cu sprijinul Fundaţiei Gabriela Tudor în cadrul programului E-MOTIONAL Bodies & Cities / rezidențele ArtistNe(s)t şi al 4Culturesi Workshop Foundation, în cadrul Jardin d’Europe – proiect finanţat de Programul Cultura al Uniunii Europene
Mulţumiri Centrul Național al Dansului București
__________________________
Spectacolul „Despre tandrețe” a fost creat în cadrul unor rezidențe la Luxemburg, Budapesta și București și a avut premiera în 2012 în cadrul Romanian Dance Platform, Explore Dance Festival. Ulterior a fost prezentat pe scena Centrului Național al Dansului București în cadrul Romanian Showcase 2013, festivalul Like CNDB 2014 și în stagiunea CNDB.
__________________________
‘Am creat “Despre tandreţe” pornind de la premize personale şi am ajuns la final să vorbesc despre tandreţea actului artistic. Eu aleg să mă arăt în situaţii care nu mă reprezintă sau care mă pun în dificultate, cu riscul de a eşua, să ofer gânduri şi emoţii personale, lucruri care îmi plac, un cântec, un dans sau singuratatea ultimului om de pe pământ. Oscilez permanent între real şi fictiv, între sincer şi disimulat, pe o muchie pe care nici eu nu o stăpânesc perfect. Şi aici se naște momentul dintre spectactori şi mine.’
Andreea Novac
„Femeia asta care pare o curvă ieftină ne dă lecţii despre tandreţe – cum trandafirii se pun uşor în păr şi-apoi se fac cadou celorlalţi, cum echilibrul se ţine pe straturi de morcovi (“carrots are good for your health”), cum vinul roşu se toarnă tandru în pahare inegale şi se bea dintr-o înghiţitură după ce a fost învârtit suficient, cum cel mai greu e să jonglezi cu istoriile personale, care te pot lovi în dreptul inimii, cum poţi crede despre tine că eşti ultimul om de pe planetă şi-atunci nu te mai grăbeşte absolut nimic, cum momentul ăsta e unic şi n-o să mai fie cu nimeni niciodată. Da, tandreţea e doar între mine şi tine, între tine şi cei pe care îi iubeşti sau vrei să te iubească.”
GingerGroup – Tenderness is this moment between you and me
„[…] a băut vin cu cineva, a oferit morcovi şi flori, a dansat, s-a lăsat privită, criticată, s-a dezbrăcat, ne-a invitat în momentul acela în care visează să se transforme în altceva. A oferit o intimitate pentru care mulţi am venit nepregătiţi, n-am ştiut cum să o luăm, dacă să intrăm şi să ne lasăm pătrunşi de ea, o intimitate care a provocat, care a plictisit, fascinat sau dezgustat, o intimitate mai altfel decât avem parte în mod normal.”
Tataia – Tandrețe cu sau fără morcovi
__________________________
Andreea Novac este coregraf, performer şi coordonator de comunicare în cadrul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti, iar în 2008 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “IL Caragiale”, secţia Coregrafie. Din 2003, după ce intră la UNATC, trece printr-un număr important de stagii de pregătire şi ateliere de dans contemporan, lucrează cu coregrafi din ţară şi din străinătate. Din 2005 începe să creeze propriile piese: “Dance a playful body”, “Pretend we make you happy”, “Despre tandrețe” – pe care le prezintă pe scene naţionale şi internaţionale. Beneficiază de burse şi rezidenţe în străinătate (Italia, Marea Britanie, Olanda, Luxemburg, Austria, Ungaria), burse pentru cercetare asupra mişcării în Italia şi este o obişnuită a atelierelor de dans contemporan din cadrul festivalului Impulstanz Viena. Participă ca interpret sau coregraf în festivaluri şi proiecte europene – Explore Dance Festival, Europe in Motion, Romanian Showcase, ArtistNe(s)t – International Contemporary Dance Festival, Romanian Dance Platform, Moving Romania, Dance. Movement. Theatre. Din 2008 este profesor invitat pentru a susţine cursuri şi ateliere de dans contemporan în cadrul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, Fundaţia Calea Victoriei, Attitude Balet Studio, etc. Creează coregrafie pentru film şi teatru.
__________________________
Bilete: 15 lei întreg / 10 lei pentru studenți
__________________________
Evenimentul face parte din proiectul Hotspot.art – Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României și derulat de Fabrica de Pensule.
Sorry, comments are closed for this post.