Prima toamna a Reactor de creatie si experiment se incheie, cum e si normal, mai bogata decat a inceput: o noua premiera, Turandot in imperiul soaptelor, urca numarul productiilor proprii la doua; Festivalul Temps d’Images poposeste si pe la noi, cu un atelier interdisciplinar despre Realitatile lumii de azi, sustinut de Alexandra Badea, dramaturga si regizoare care traieste, scrie, monteaza, preda si e premiata in Franta; tot in cadrul Temps d’Images se va juca si Doggystyle, spectacolul despre oameni si caini al galatenilor de la Social Act Theatre.
Pentru amatorii de arta avem, in 14 noiembrie, Ne/linistea, expozitia de grafica a lui Lucian Szekely Rafan, iar pentru iubitorii de muzica, Sound Reactorpropune Live Toys, un eveniment muzical inedit, rezultat al colaborarii dintre Csergö Dominic si Cristian Ciceu, doi artisti din trupe diferite – in seara zilei de 21. Just Push Play, isi tine cei patru improvizatori in priza, cu doua reprezentatii consecutive, in 15 si 16 noiembrie.
Finalul lunii ne prinde cu o serie de spectacole proprii sau invitate. In seara de 27, cu Origin: teatru imaginar, cei de la Cercul Intreg ne propun un spectacol de tip happening, iar in 29, Create.Act.Enjoy joaca un one-woman show al controversatei Sarah Kane. Si, bineinteles, continuam sa jucam cele doua spectacole in coproductie cu Asociatia Reciproca: Poker, dupa romanele lui Bogdan Cosa, in 22, si 9 din 10, in versiunea noua, in 28 noiembrie, dar si prima noastra productie proprie, In 4D, teatru cu dragoste de/si filme, in data de 23.
Va asteptam cu drag la teatru, la concert, la expozitie, la atelier! Intrati in Reactor, fiti si voi parte din reactie!
5 noiembrie, ora 19:00
TURANDOT IN IMPERIUL SOAPTELOR
adaptare dupa texte de Gozzi, Schiller, Adami si Simoni, Camus
One-woman show cu Georgiana Ghergu
Un spectacol de Diana Dragos
Miscarea scenica: Alexandra Sofonea
O productie Reactor de Creatie si Experiment
Turandot in imperiul soaptelor este o adaptare a legendei printesei chineze, bazatã pe piesele lui Carlo Gozzi, Friedrich Schiller, libretul lui Giuseppe Adami si Renato Simoni pentru opera lui Puccini, cu insertii din Caligula lui Camus.
Turandot, femeia-dragon a Chinei de altãdatã, a rãmas pe podiumul din Sala Divanului, de unde isi trimitea candva la moarte pretendentii ce nu reuseau sã treacã probele date de ea. Desi opulentul palat a ajuns o ruinã si cei din jurul ei au murit, isi retrãieste legenda de secole, schimbandu-i insã finalul. Spre deosebire de toate printesele Turandot dinaintea ei, care s-au cãsãtorit cu printul Calaf, aceastã Turandot nu imbãtraneste. Frumusetea ei, care provoca rãzboaie in imperiu, a rãmas intactã de-a lungul timpului. Cei care vin sã vadã „femeia care nu moare” pentru cã si-a impietrit inima sunt, pentru Turandot, Marea Adunare ce asista la infrangerea printilor. Si pentru cã regãseste aceeasi esentã in oameni de sute de ani, refuzã sã-si pãrãseascã povestea.
7-9 noiembrie, ora 10:00-17:30
REALITATILE LUMII DE AZI
Atelier interdisciplinar in cadrul Festivalului Temps d`Image
sustinut de Alexandra Badea
Plecand de la o munca de documentare despre realitatile lumii de astazi, vom incerca sa identificam temele comune care ne intereseaza, ne provoaca, ne obsedeaza si care ne obliga sa reactionam analizandu-le printr-un text teatral. Vom constitui echipe de lucru pluridisciplinare in care limitele atributiilor fiecarui „post” (regizor, actor, dramaturg, coregraf, artist vizual, scenograf…) vor fi suprimate, incercand sa concepem o creatie colectiva, in care tema este aleasa impreuna, conceptul este formulat in fiecare grup, iar proiectul este dezvoltat intr-un dialog continuu intre membrii echipei.
Alexandra Badea este dramaturg, regizor, scenarist. In paralel cu activitatea artistica, ea sustine workshop-uri de dramaturgie si preda la Universitatea Paris 10 cursuri de scriere dramatica, actorie, analiza spectacolului contemporan. Ultima sa piesa publicata, Pulverizare, a obtinut Marele Premiu al literaturii dramatice acordat de Centrul National de Teatru din Franta si a fost montata la Teatrul National din Strasbourg.
7 noiembrie, ora 18:00
DOGGYSTYLE
spectacol in cadrul Festivalului Temps d`Image
Regie: Radu Horghidan si Florin Toma
Scenariu: Radu Horghidan
Cu: Petronela Buda, Florin Toma, Vlad Ajder, Radu Horghidan
O productie Social Act Theatre
Spectacolul este o satira inspirata de polemica dintre iubitorii de caini si cei care nu vor sa mai vada patrupedele pe strazile oraselor din Romania. Dincolo de functia de entertainment, absurdul din piesa semnaleaza si ironizeaza o serie de fenomene si atitudini intalnite in societatea romaneasca: saracie, prostie, incoerenta, intoleranta. Asistam la procesul intentat lui Grivei, maidanezul blocului C5, si descoperim impreuna ce se intampla cand romanul ia atitudine, care sunt mecanismele care-i dicteaza actiunile si existenta cand e prins intr-un univers atat de vast precum cel al blocului C5. Spectacolul Doggystyle infatiseaza eroi ai banalului intr-o lupta epica pentru salvarea lui Grivei sau pentru salvarea intregii natiuni. La finalul spectacolului, publicul poate adopta un catel prin una din asociatiile partenere care se ocupa cu ingrijirea cainilor comunitari.
Radu Horghidan e actor si regizor, a absolvit masteratul de regie din cadrul UAT Targu Mures, student doctorand al Universitatii Dunarea de Jos Galati. A mai montat Sex Therapy dupa Charles L. Mee la Teatrul Tabu, Bucuresti si Dreaming Romania in co-regie la Teatru Fix din Iasi.
14 noiembrie, ora 19:00
NE/LINISTEA
Expozitie de grafica – vernisaj
Artist: Lucian Szekely Rafan
„Ne/linistea reprezinta o stare generalizata a personajelor. Ea se insinueaza in privirea, postura personajelor sau vibratia texturilor, cu subtilitate, sugerand ca dincolo de un calm aparent, lumea este amenintata de un fior aproape imperceptibil, straniu, amenintator. ” – Lucian Szekely Rafan
Lucian Szekely Rafan este absolvent al Universitatii de Arta si Design Cluj-Napoca, cu expozitii personale la Cluj, Oradea, Aiud, Sibiu si expozitii de grup la Alexandria (Egipt), Barcelona (Spania), Budapesta (Ungaria), Bulgaria, Bruxelles (Belgia), Sibiu, Aiud, Zalau, Cluj-Napoca. In 2006 primeste prima distinctie la Intercontinental Biennale Exhibition of Small Graphics, Aiud – Romania, iar in 2010, tot la Aiud, Marele Premiu in cadrul aceleiasi expozitii.
15, 16 noiembrie, ora 19:00
JUST PUSH PLAY
spectacol de improvizatie
Cu: Dragos Muscalu, Bogdan Bob Radulescu, Rob Pavicsits si Matei Rotaru
Totul se construieste pe loc, fara regizor, fara scenariu. Telecomanda e in mana publicului. Asa ca… JUST PUSH PLAY!
21 noiembrie, ora 19:00
LIVE TOYS
concert – improvizatii jazz ambientale
Cristian Ciceu – chitare, electronics, kalimba, helix bowl
Csergö Dominic – tobe, wavedrum, percutie
Csergö Dominic (Jazzybirds) si Cristian Ciceu (Junetrip) colaboreaza live si in studio din 2013. Proiectul actual, Live Toys, propune un dialog amical intre chitara trecuta prin filtrul efectelor electronice si universul policrom al tobelor. “Jucariile” muzicienilor variaza de la obiecte banale din spatiul cotidian, clame de rufe, bucati de hartie, pana la instrumente atipice, ca wavedrum-ul sau kalimba. Structurile ludice rezultate din interactiunea celor doi sunt in mare parte improvizate, cu o predilectie pentru texturi cinematice si o lectura minimalista a jazz-ului contemporan. Cei doi muzicieni alterneaza de-a lungul intregului set momente de inspiratie/expiratie, flux/reflux, liniste/aglomerare sonora, dand pieselor un flow foarte natural, mereu surprinzator.
22 noiembrie, ora 19:00
POKER
dupa romanele Poker si Poker. Black Glass de Bogdan Cosa
spectacol de teatru
Dramaturg: Adriana Hagan
Regia: Leta Popescu
Cu: Valentin Oncu, Paul Socol, Doru Talos
O productie a Asociatiei Reciproca in colaborare cu Reactor
Poker este un spectacol pilot demarat in cadrul proiectului De la proza contemporana la spectacol prin sustinere reciproca, proiect care isi propune intalnirea dintre tineri scriitori si companii de teatru independente. Avand la baza romanele Poker si Poker. Black Glass ale lui Bogdan Cosa, spectacolul Poker il are in prim plan pe Tudor, un tanar de douazeci si ceva de ani, surprins in cateva momente definitorii din viata lui de adult, si propune o structura dramatica moderna, familiara spectatorului contemporan de teatru.
23 noiembrie, ora 19:00
IN 4D
spectacol de teatru
De Alexa Bacanu
Regia: Ovidiu Caita
Cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Valentin Oncu, Doru Talos
Cat de mult din ce stim despre iubire e informatie preluata din fictiunile altora si cat e realitate personala? Exista vreo diferenta intre cele doua? In 4Durmareste modul in care patru personaje isi creeaza si interpreteaza viata si relatiile prin prisma filmelor preferate. Realizand mai mult sau mai putin ce li se intampla, ele se indragostesc, se despart si se urasc, adoptand roluri care sunt imitatii ale altor roluri, produse straine ale unor autori necunoscuti, care devin insa formatoare de perceptii, conceptii si prejudecati.
27 noiembrie, ora 19:00
ORIGIN: TEATRU IMAGINAR
spectacol de tip happening
initiat de Cercul Intreg
Cu: Bogdan Octav Rackolcza, Irina Bardoczi, Victor Nicolae Ciobanu si Matli
Proiectul Origin este un proiect de muzica spontana, vie si imprevizibila, pornit in urma cu cinci ani de Bogdan Octav din Cercul Intreg, un proiect cu o componenta mereu schimbatoare, nepermanenta. Muzica proiectului Origin traieste din inspiratia momentului si a locului, din spiritele care adera la petrecere si vor sa se manifeste. Este o muzica ce invita la implicare. Teatrul Imaginar si-a luat inspiratia din Teatrul Magic din Lupul de Stepa a lui Hermann Hesse si merge consecvent in directia trasata de acesta.
„Teatrul meu are usi pentru cate loje doriti, zece sau o suta, sau o mie, iar indaratul fiecarei usi va asteapta exact ceea ce cautati. O galerie minunata de imagini, iubite prietene, dar nu ti-ar folosi la nimic daca ai trece prin ea asa cum esti. Ai fi incomodat si orbit de ceea ce obisnuiesti a numi propria personalitate.”
(Hermann Hesse, Lupul de Stepa)
28 noiembrie, ora 19:00
9 DIN 10
spectacol de teatru
Dramaturgia: Ana Cucu-Popescu
Regia: Leta Popescu
Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Talos
O productie a Asociatiei Reciproca in colaborare cu Reactor
Chestionand limbajul specific cartilor motivationale, 9 din 10 este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, avand la baza un scenariu colectiv, bazat pe improvizatiile actorilor, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu. Spectacolul confrunta publicul cu realitatea indoielnica a statisticiilor abracadabrante de astazi, o realitate aflata la limita dintre fake si true, la limita dintre how to be… si be yourself!.
29 noiembrie, ora 19:00
4.48 PSIHOZA
spectacol de teatru
De Sarah Kane
Cu: Raluca Lupan
Regia: Alexandra Felseghi
O productie Create.Act.Enjoy
Te-ai intrebat vreodata cine esti atunci cand nu te priveste nimeni? Existam doar in momentul in care un altul ne valideaza prezenta. Iar atunci cand refuzam acest raport, suntem catalogati fie nebuni, fie geniali, fie curajosi, fie foarte slabi, sau toate la un loc. Cine esti cu adevarat, atunci cand iti impui singur limitele?
„Nu ai de ales, alegerea vine dupa.”
Sorry, comments are closed for this post.