După Traian și Decebal. Din filele istoriei gay în România un manual performant

10258635_10204184006431975_5651236963096710285_o

După Traian și Decebal. Din filele istoriei gay în România un manual performant
de Mihaela Michailov şi Paul Dunca 
consilier: Florin Buhuceanu
set&design: Andrei Dinu

Miercuri 1 octombrie, ora 20, Fabrica de Pensule


Cum se trăia gay înainte de 1989 în România? Care erau locurile de întâlnire? Care erau ritualurile de socializare și structurile de oprimare? Cum acționa, la nivelul invizibilizării vieții sexuale, articolul 200 care pedepsea, cu închisoarea de la 1 la 5 ani, relațiile sexuale între persoanele de același sex? Cum puteai să fii cine erai, trăind în anonimat identitar? Cum au continuat abuzurile împotriva dreptului la reprezentarea identității după 1989?

„După Traian și Decebal” este arhiva narațiunilor private care definesc un sistem politic ce marca limitele, fricțiunile și constrângerile existenței de apartament. Este performarea coliziunii vieții intime cu norme legislative abuzive. Este istoria orală, din bucăți de amintiri, a martorilor expuși la controlul vieții de zi cu zi. Paradoxurile invizibilității au funcționat perfect. Deși era interzis, a existat o viață gay în România.

Mulţumiri:
I., N., F., D. & Mihai Burcea (Miliţia Spirituală), Mihai Bumbeş (Miliţia Spirituală), Asociaţia ACCEPT. Proiectul este realizat cu sprijinul Salonului de Proiecte.

__________________________________
Mihaela Michailov este dramaturg si critic de artele spectacolului. Piesele sale au fost traduse in engleză, franceză și maghiară. Este coautoare – alături de David Schwarz – a proiectelor de teatru documentar și arhivare performativă a istoriei recente – Capete înfirbântate și Sub Pământ. Valea Jiului 2012. În 2009 a obținut o bursă de dramaturgie la Royal Court Theatre, Londra. Tot în 2009, piesa sa Mi-e frică a fost citită la Lark Theatre, New York. În 2012, piesa Familia Offline a fost prezentată ca spectacol-lectură de către Immigrants Theatre Project, în parteneriat cu ICR. A făcut parte din jurii naționale și internaționale. Este preocupată de proiecte educaționale și de teme de cercetare dramaturgică axate pe problematica adolescenților și copiilor. Este cofondatoare a centrului de artă comunitară Vârsta4. Publică în cele mai importante reviste din țară. A colaborat la publicații din străinătate, cu studii despre teatrul și dansul românesc contemporan.

__________________________________
Paul Dunca s-a născut în Bucureşti unde continuă să trăiască şi să muncească. După ce a absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Film « I.L.Caragiale » (secţia Coregrafie) şi masterul de Scriere Dramatică în cadrul U.N.A.T.C., a încercat să nu spună niciodată ‘NU’. Acesta este şi motivul pentru care activitatea sa are un caracter eclectic : de la chelnerie la propria emisiune pe MTV, de la artă comunitară la a reprezenta România ca performer în cadrul Bienalei de Artă din Veneţia, de la articole în reviste glossy la roluri în filme şi de la spectacole prezentate la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi la Platforma de Dans Balcanic la scena din Judson Church, New York. Una peste alta, el este fericit atunci când se poate face util.

__________________________________
durata: 50 minute
Bilete: 15 lei (preț întreg) / 10 lei (reducere pentru elevi, studenți, pensionari)
Contact: studio@fabricadepensule.ro

__________________________________
Spectacolul face parte din proiectul Linia de Producție, proiect cultural derulat de Fabrica de Pensule și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2025 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress