FânFest: Roșia Montana respiră solidaritate

1header_FF2014
Moment istoric la Roşia Montana. S-au reunit luptele împotriva mineritului cu cianuri din Spania, Turcia, Finlanda şi România.

Sute de activităţi, dezbateri, proiecţii, expoziţii şi concerte au făcut şi din cea de-a noua ediţie a FânFest- Roşia Montana cea mai mare sărbătoare a activismului social şi de mediu din România. Invitaţi sosiţi din toate colţurile lumii, ce au adus cu ei mesajul de solidaritate şi povestea luptei comunităţilor în care trăiesc, s-au reunit la Roşia Montana pentru a-şi împărtăşi experienţele, a-şi uni forţele şi a face front comun împotriva proiectelor distructive, oriunde ar fi ele propuse.

Corcoesto, deşi la mii de kilometri depărtare, trăieşte aceeaşi poveste cu Roşia Montana. Lupta împotriva mineritului aurifer cu cianuri din Galicia, Spania, este aceeaşi cu cea de aici din România. Aici şi acolo apărăm păduri, râuri, oameni şi valori mult mai preţioase decât tot aurul din lume. Iar comunităţile noastre devin mai puternice luptând împreună, a declarat Carmen Bardanca, reprezentanta comunităţii Corcoesto, prezentă la Forumul Social de Activism.

La noi în Turcia, în Canakkale, pe muntele Ida, se încearcă avizarea unui proiect similar cu cel de la Roşia Montana. Am venit aici din solidaritate, să împărtăşim experienţă, să învăţăm de la europeni cum se duce o luptă. O să ducem înapoi lecţii care vor ajuta localnicii turci să îşi ducă mai departe lupta cu succes, a comentat Ekrem Tufan în numele delegaţiei turceşti prezente la FânFest.

Aceeaşi luptă pentru libertate şi drepturi cetăţeneşti se duce şi în Finlanda împotriva minelor de la Talvivarra sau Kittila, în America de Sud împotriva minelor de aur sau de cărbune, în Franţa împotriva deschiderii unui mare aeroport ce se suprapune pentru o zona-sanctuar pentru biodiversitatea regiunii Notre Dames des Landes sau la nivel european împotriva acordurilor de liber schimb dintre Europa şi Statele Unite sau Canada. Alături de campaniile comunităţii internaţionale, la Roşia Montana s-au făcut auzite vocile mişcărilor sociale din România.

Într-o regiune aşa de frumoasă, nu într-atât de departe de ţara mea, să vezi atât de mulţi oameni implicaţi în salvarea Roşiei Montane, e o energie pe care nu o voi uita niciodată, iar mesajul vostru îl voi duce mai departe, a mărturisit Glyn Thomas, membru al organizaţiei World Development Movement din Marea Britanie.

 

În ultimele clipe din ultima seară FânFest şi în emoţia tuturor celor care au făcut cea de-a 9-a ediţie a FânFest posibilă, maeştrii muzicii psihedilice turceşti, BaBa Zula, au apărut pe scenă purtând masca anonymus în semn solidaritate cu mişcările sociale din lumea întreagă. În acordurile saz-ului turcesc am sărbătorit un an plin. Plin de emoţie, de luptă şi de speranţă pentru Roşia Montana, un an simbol al generaţiei noastre.Vizitați pagina web rosiamontana.org pentru noutăți sau pagina noastră facebook Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Forumul Social de Activism a fost cel mai mare şi divers eveniment de acest fel din România, cu participanţi din peste 10 ţări. Mulţumim Fundaţiei Raţiu pentru sprijinul acordat în realizarea acestuia. Mulţumim celor peste o sută de voluntari care au pus umărul la realizarea acestei ediţii FânFest precum şi celor care au contribuit la strângerea fondurilor necesare. Împreună am făcut #FanFest9!

Ne revedem în 2015! Lupta continuă!

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress