Parcul Babeș, varianta „idiotes”

DSC00221

Aproape 7 milioane de euro într-o „modernizare” prost înțeleasă! Câte sute de burse universitare din acele fonduri… Am trecut azi prin Parcul Babeș în drum spre casă. Din nefericire pentru alergători, aleile de pământ, mai moi pentru gleznă, vor fi înlocuite nu doar din asfalt și material compozit, ci și din dale de piatră.

Un antrenor de atletism mi-a spus că nu au fost consultați nici în privința Parcului Central, deși li s-a cerut părerea din partea Direcției Județene de Tineret și Sport și au propus o alee de rumeguș care să înconjoare parcul. La fel se putea face și în cazul Parcul Babeș: un tur de rumeguș, în formă de opt, de 2 km, dar și alei mai puțin late gândite pentru pietoni. Ar fi fost și pământ și dale, dar și rumeguș și material compozit, ca să fie nemulțumită toată lumea: sportivi de toate culorile, mămici cu bebe, plimbăreți de toamnă ploioasă. Greșeala de amatori a proiectanților, după ce am văzut planșele lor, constă în faptul că noile materiale dure sunt considerate mai bune pentru alergare decât aleile de pământ.

DSC00220În tot răul poate fi și un bine. Măcar din zeci de copacii tăiați aiurea, și care nu erau prevăzuți pentru tăiere în studiul dendrologic al UBB, să facă Aleea Sănătății, proiectată de Iuliu Hațieganu, realizând un tur de 2 km, de doi metri lățime, din rumeguș.

Dincolo de lipsa consultărilor pentru realizarea unei reamenajări de o asemenea anvergură , în fond cel mai mare parc existent al orașului, cel mai trist este că nu există nici o reacție publică de contestare și apoi de corectare a proiectului.

Motivul este legat de faptul că sistemul capitalist în care trăim, cu nuanța grotescă a karaoke capitalismului după ureche din RO, a creat un pseudo-cetățean, un „idiotes”, care își vede doar de afacerile lui private, fără să vadă că „the personal is political”, după cum afirmau feministele șaizeciste. Vechiul „idiotes” al grecilor este barbarul conceptual și politic care nu este exclus de facto de la viața politică asemenea sclavilor, ci se auto-exclude din pricina lipsei preocupărilor civice și politice și a unei mentalități de subzistență. Sistemul nu mai este sistem ca atare, ci natură. Politica nu mai este un câmp de dispute și de acorduri parțiale, ci morală. Politica este un spațiu cu murdari (ei, perverșii din spațiul public) și curați (el, civicul, curatul, care își administrează și închide gospodărește spațiul privat).

DSC00223Curatul nu se va murdări implicându-se ca civil sau un civil mai radical, ca politic, în spațiul public. Va flegma deștept în cârciuma virtuală spre ei, cei care s-au murdărit preluând puterea. Iar când căcatul pute prea tare, el, preacuratul, va vota cea mai bună reclamă la detergenți de Ziua Devoratorilor de Publicitate. După care, el, preacuratul, se va plimba prin Parcul Babeș, parcul cu taxă al orașului, și se va bucura de noul spațiu aseptic.

8 răspuns la Parcul Babeș, varianta „idiotes”

 1. Nu distrugeti aceasta oaza de verdeata si sport. NU asfaltati parcul Babes!!!! Cine a avut o idee asa de daunatoare pentru alergatori si sportivi in general. Chiar nimeni nu mai gandeste corect in tara asta? Am sperat ca in Cluj sa fie oameni mai luminati, mai destepti, cu dragoste de sport si natura.
  Domnule Boc, ati aratat ca sunteti un alergator, felicitari. Opriti masacrarea altui parc in Cluj. Oare asa a fost gandit parcul de inaintasii nostri? sa-l acoperim cu betoane???
  Clujul a fost vaduvit de parculetul, iarba si florile centrul orasului,de la statuia lui Corvin, unde s-a turnat beton peste tot, s-au taiat pomii incat vara nu mai vezi pe nimeni umbland fiindca este torid ca in desert. Apoi a urmat parcul Central unde s-au taiat prea mult.
  Acum e randul parcului Babes….a mai ramas ceva de betonat? de distrus????

 2. perfect de acord cu tine (sa imi spui daca te incalzeste cu ceva asta). ca sa continui pledoaria ta de final, probabil ca el, curatul, aditional la cele spuse de tine din supararea adunata va bucura lumea virtuala cu un articol virulent sau mai putin virulent (in functie de stilul personal) pe blogul lui. daca nu are blog, el, curatul, va comenta macar pe blogul alcuiva, dandu-i dreptate sau nu (in functie de stilul personal).

  distractie si antiseptic sa fie:)

 3. copii crescuti in balcon printre betoane nu au alte viziuni, doar ce au vazut in spatele blocului….foarte trist

 4. Constructorii nu au respectat proiectul aprobat. Aleea sanatatii este un monument istoric al Clujului si nu aveau dreptul ca sa o distruga. Taierea copacilor nu era prevazuta in proiect. Iar construierea a 4terenuri de fotbal sintetic din care unul mare a fost facuta in detrimentul celorlalte ramuri sportive, pista de alergare care are e distrusa va ramane neatinsa. fiind prezent zilnic in parc de cand au inceput lucrarile sunt curios daca pt fundatia unui teren de fotbal este nevoie de 6 straturi de piatra compactata, si cred ca se mai pregatesc pt inca 2 :)). Nici la autostrada nu au facut asa fundatie. UBB-UL a distrus parcul sportiv doar de dragul accesarii unor fonduri europene.

 5. Politica este un spațiu cu murdari. Punct. Îmi zicea un coleg de la sală, care e în ceva partid, că în politică întinzi mâna dreaptă ca să dai noroc în timp ce cu în stânga ţii o piatră.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress