Programul lunii aprilie | REACTOR de creație și experiment

afis_Programul_lunii_Aprilie_în_Reactor

Spațiul cultural alternativ Reactor de creație și experiment s-a lansat pe 21 martie și și-a deschis oficial stagiunea de Ziua Mondială a Teatrului (27 martie) cu spectacolul Așteptând-o pe Alice.

Pentru luna aprilie, vă propunem un program structurat pe diferite platforme. Pe lângă platforma principală dedicată spectacolelor de teatru, lansăm MiniReactor – cu activități și spectacole pentru copii, SoundReactor­ – platformă dedicată muzicii, precum și HappeningReactor –  care include o serie largă de evenimente, de la proiecții de film la vernisaje și expoziții. Pe lângă acestea, lansăm ReactorLiber prin care ne propunem ca în fiecare lună să inițiem un dialog între artiști și public sub forma unor ateliere deschise și în același timp să oferim câteva inside-uri  din ceea ce știm noi să facem cel mai bine.

Din evenimentele programate în luna aprilie, vă prezentăm pe scurt câteva dintre propuneri.

Pasărea Care Nu E, duminică 6 și 27 aprilie, ora 19.00

one-woman show cu Raluca Mara

Păsării Care Nu E am încercat să îi dau viaţă dintr-o necesitate absolut egoistă. Nevoia de a urla lumii o mulţime de lucruri pe care nu avem curaj să le spunem cu voce tare. Am găsit astfel de lucruri în cuvintele lui Nietzsche, ale lui Baudelaire, ale lui Romain Gary, Ionescu, Bunuel, Dali, Nabucov sau Muşatescu. Se găsesc în cuvintele multor oameni mari şi mici. Le-am tradus în cuvintele mele şi le-am inserat în povestea unui personaj care se uită la sine prin oglinda lumii. Aşa a ieşit un text plin de umor, sarcasm, francheţe, dar care nu a scăpat nici de duioşie şi ludic.

Puteți veni cu unghiile făcute sau cu bocancii plini de noroi, dar nicio mască nu vă va împiedica să priviți în voi înșivă. Cine vrea îşi scoate sufletul, îl pune pe tavă şi îl priveşte ca pe o fiinţă străină! Vă aştept cu tacâmurile ascuţite. Zbor întins!” (Raluca Mara)

Focul Viu, vineri 11 aprilie, ora 20.00

concert de promovare al ultimului album – Trupul de foc –  al trupei băimărene de folk,  Focul Viu.

prototip. înserare, sâmbătă 12 aprilie, ora 19.00

este dialogul poetic între Alex Văsieş şi Ştefan Baghiu, doi poeţi tineri români. până acum vocile lor nu s-au întâlnit public niciodată în maniera aceasta. acum, secvenţe luate din poemele băieţilor şi puse pe imagini de Robert Gavrilescu. din volume şi pe din afara lor, poeme care vorbesc despre memorie ca despre singura formulă poetică. sau despre amnezie, în egală măsură. construit într-un cuplu rural-urban (fiecare se foloseşte aici de una dintre tematici), proiectul vine ca o continuare a volumelor poeţilor (“Lovitura de cap”, “Spre Sud, la Lăceni”) şi cuplează vizual filmuleţele întâmplătoare. practic, un dialog nesfârşit despre sexualitate, focalizare şi lumină. lucruri uitate în memorie şi reactualizate spontan.

motto:  „Ce jos era cerul cu luminile lui, ce excitaţi şi frumoşi noi toţi în blînda lui strânsoare.” AV

„Într-una din nopţi, sub lumina halogenă, mintea mea va delira pentru a da sens mişcării noastre indescifrabile.” ŞB
Poeticum 1: sKaun Art, marți 15 aprilie, ora 19.30

colocviu de poezie. Un concept semnat Dorel Găină.

Poeticum 1: sKaun Art reprezintă o întâlnire între poezie și instalație, propusă de domnul profesor univ. dr. Dorel Găină. Proiectul sKaun Art este o invitație de a lua parte la o călătorie magică în lumea posibilului, de a da un alt sens – aflat sub semnul vrăjii lucrurilor umile și banale, asemeni Micului Prinț al lui Saint-Exupery. Scaunul poartă însemnul umanității noastre prin destinația foarte diversă și încărcătura simbolică bogată atribuită, dar totodată ar putea fi imaginat deopotrivă și ca un obiect zoomorf, animal-insectă cu patru/ trei picioare. Artiștii implicați în acest proiect dau prin actul artistic un adevărat refresh al ideii de scaun prin posibilele metamorfoze poetice. Spontanietatea si ludicul nu sunt gratuite, ci ele sunt ancorate în profunzimea și seriozitatea profesională a participanților.

Generația androgină, miercuri 23 aprilie, ora 19.00

expoziție-vernisaj de Lucian Szekely-Rafan

Expoziția își propune reconsiderarea portretului coroborând clasicismul renascentist, straniul boschian și ermetismul suprarealist într-o formulă care frizează estetica urâtului. Generația androgină numește un timp al izolării ființei în propria carcasă. O vârstă a uniformității și a „omului fără însușiri”, în pofida cărora arta reușește să ghideze ochiul privitorului spre decriptarea frumosului.

Dristor, joi 24 aprilie, ora 19.00

proiecție mediu-metraj, dramă, România, 2014

regia: Ioan George Pancencu, scenariu: Ioan George Pancencu și Adrian Drăghia

cu: Gabriel Sandu, Vlad Basarabescu, Iulia Dumitru, Adrian Hostiuc, Teodora Păcurar, Ioan Paraschiv

O poveste urbană despre niște tineri respinși de societate. Despre doi frați care trebuie să aibe grijă de mama lor. Despre Alexandru și Radu. Alexandru nu poate să facă rost de bani, Mihai caută dragostea în compania bărbaților. Ruxandra, prietena lui Alexandru suferă din cauza comportamentului destructiv al acestuia și hotărăște să-și schimbe complet viața. Cu toții se luptă să rămână întregi într-o lume care nu-i acceptă sub nicio formă. Un film despre dragoste, droguri și alte fericiri.

Pe lângă acestea menționăm spectacolele Cipi și surpriza, Povestea oamenilor de zăpadă și Magie pentru oameni mari și mici incluse în MiniReactor, precum și concertele susținute de Cristian Ciceu și Indie Folker în cadrul modulului SoundReactor.

Vă așteptăm în REACTOR!

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress