Așteptând-o pe Alice – Spectacol dedicat Zilei Mondiale a Teatrului

Afis Reactor - Asteptand-o pe Alice

după o idee originală de/cu Oana Mardare

Muzica: Pau de Nut

Regia: Doru Mihai Taloș

În REACTOR lucrurile încep să se pună în mișcare. Pregătim programul pentru luna aprilie, plănuim primele producții Reactor, dezvoltăm conceptul MiniReactor, dar înainte de toate vom sărbători, pe 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului! Cu această ocazie vom deschide oficial stagiunea Reactor – joi la ora 19:00 –  cu spectacolul „Așteptând-o pe Alice”,  un proiect al companiei rezidente Atelier45.

Așteptând-o pe Alice este un spectacol de creație pe tema așteptării și a speranței. Povestea presupune un exercițiu de imaginație: ce face o păpușă în momentul în care se trezește singură, abandonată într-un spațiu străin și rece? Așteaptă ca lucrurile să revină la normal, ca acest nou „joc” să se termine? Speră? Până când?

Vivian, un personaj lipsit în primă fază de conștiință, emoționează prin naivitatea și optimismul său.

Alice, prietena și stăpâna păpușii, care nu apare niciodată, devine o proiecție a dorinței.

Publicul este integrat, făcând parte din colecția de jucării abandonate de-a lungul timpului. Este un martor tăcut al transformărilor prin care trece personajul principal, fiind însă invitat să se caute și să se recunoască în poveste.

Spațiul – subsolul unei case – devine claustrofobant atât pentru personaj cât și pentru public care își acceptă funcția de participant și contribuie la crearea atmosferei de „loc dat uitării”, unde liniștea este apăsătoare și tăcerile se rup tot mai greu.

Spectacolul își propune să analizeze degradarea care se produce în personaj pe toate planurile. Contrapunctul este dat de inocența acestuia, de vitalitatea amintirilor sale și de îndârjirea cu care continuă să spere.

Atelier45

Compania de teatru Atelier45 (Tallers45) s-a înființat în iunie 2012. Fondatorii, Oana Mardare și Doru Taloș, erau la acel moment studenți ai școlii internaționale de teatru ESTUDIS Berty Tovias din Barcelona. Primele producții au fost create și reprezentate în Barcelona, în limba spaniolă. Din decembrie 2013, compania își continuă activitatea în Cluj, unde pune bazele proiectului REACTOR.

Primul proiect a reprezentat colaborarea cu regizorul Cristian Ban, pe textul lui Gabriel Pintilei- Elevator. Spectacolul a avut premiera în sala Cincomonos din Barcelona, după care a fost preluat pentru restul stagiunii de către sala Porta4.

Cel de-al doilea proiect reprezintă o colaborare cu artiști din diferite țări (Chile, Franța, Spania), al cărei rezultat a fost spectacolul El Circo del Emperador (Circul Emperador) . Spectacolul s-a jucat timp de o stagiune în sala de teatru Almazen, un loc unic în Barcelona care se dedică spectacolelor de tip clown. Circul Emperador a fost introdus în ciclul AlmasEmergentes al sălii Almazen, iar în luna mai 2013 a participat la festivalul de arte STRIPART din Barcelona.

Al treilea proiect – Așteptând-o pe Alice – este un spectacol după o idee originală, interpretat de Oana Mardare și regizat de Doru Taloș, prin care s-a urmărit explorarea tehnicilor de lucru dobândite de pe urma pedagogiei lecoquiene. Este un spectacol dinamic, un exercițiu actoral la nivel de mișcare și interpretare, care tratează într-un mod sensibil tema așteptării. Spectacolul a fost produs în colaborare cu sala Porta4, unde a avut premiera în noiembrie 2013.

Joi, 27 martie la ora 19:00, Așteptând-o pe Alice se va juca pentru prima oară în spațiul REACTOR cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Deschidem astfel prima stagiune a spațiului Reactor, pentru care pregătim un program variat care va cuprinde atât spectacolul Așteptând-o pe Alice, cât și spectacolul colegei noastre Raluca Mara – Pasărea care nu e, spectacole invitate din Cluj, dar și din afara Clujului, concerte, expoziții și desigur – spectacolele din MiniReactor. Vă așteptăm cu drag!

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress