Ziua Roșiei Montane

Afis_Cluj_ZRM2014

Joi 6 si vineri 7 februarie 2014, sărbătorim Ziua Roșiei Montane!

Dragi prieteni ai Roşiei Montane,

Ne întâlnim din nou pe 6 februarie să celebrăm Roşia Montană, frumuseţea naturii ei, patrimoniul ei cultural naţional şi universal şi, înainte de toate, pe oamenii de acolo care rezistă în faţa ameninţărilor de distrugere la care Roşia Montană este supusă de către un sistem politic şi economic corupt şi injust.
Pe 6 februarie 2014 nu sărbătorim doar trecutul Roşiei Montane, ci şi – mai ales – prezentul şi viitorul ei. Faptul că acest loc minunat este tot acolo, în inima Apusenilor, se datorează vouă, zecilor de mii de cetăţeni care, indiferent de naţionalitate, vârstă sau condiţie socială, aţi ieşit în stradă în toamna lui 2013, să apăraţi viaţa Roşiei Montane şi dreptul oricărui om de a trăi într-un mediu curat şi de a decide liber asupra propriei sorţi. Alături de ţăranii din Alburnus Maior, Rezistenţa din Roşia Montană, aţi dovedit că vocea străzii contează, că este puternică şi că politicienii trebuie s-o asculte şi – la nevoie – să se teamă de ea.
Atâta timp cât vom sta de strajă, Roşia Montană va avea un viitor. Roşia Montană există şi rezistă prin solidaritatea noastră, a tuturor! Pe 6 februarie, cu toţii suntem roşieni!

UNIŢI, salvăm Roşia Montană!

Campania Salvaţi Roşia Montană şi Alburnus Maior îşi exprimă solidaritatea şi îşi oferă ajutorul necondiţionat tuturor comunităţilor din România şi de oriunde afectate de exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice.

Program:

6 Februarie

La Cizmãrie:
18:00 – – vernisaj foto Radu Sălcudean: „ROST” – imagini din Roșia Montană
18:30 – proiecție video „Mărturii ale Rezistenței din Roșia Montană”, realizator: Tică Darie
18:45 – proiecție film documentar „New Eldorado – Aurul, blestemul de la Roșia Montană”, Tibor Kocsis, 2004
20:00 – noutăți despre Campania Salvați Roșia Montană
– prezentarea dezbaterilor din Karolina, Dan Clinci
urmate de discuții
21:00 – Concert Mihnea Blidariu & Nick Fagadar (Luna Amară), Andrei Puiu (Mushroom Story), Lazi (Positive John), Andy (Toy Machines)

Flying Circus PUB:
22.00 – Concert Natif
23.00 – Concert Fluturi pe Asfalt
00.15 – after-party Balkan Hooligans (DJ Socol)

7 Februarie

Spălătoria Auto “THE WASH” (Piata 1 MAI)
Atrana Events (www.atrana-events.ro)

24:00
Dj ZO (Subfeleac)
Dj Waren
Just D’Light (Audio Mode, Audio Labs.) (headliner)
Missile (headliner)
Dj Marwan (DUA) (headliner)
Mc Slow

Urmăriți pagina evenimentului pentru eventualele modificări ale programului aici.

Parteneri: La Cizmărie, Flying Circus Pub, Atrana Events
Parteneri media: Radio Cluj, TVR Cluj. Zile și Nopți Cluj, Slicker.ro

site: www.ziuarosieimontane.ro
Facebook: www.facebook.com/rosia.montana.in.unesco

#ziuarosieimontane

Donație recomandată: 10 RON

–––––––––––––––––––––––––––––

► Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum nu mai puţin de aproape 1883 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman şi actul de naştere al poporului român.

Peisajul cultural de la Roşia Montană este compus dintr‐o concentrare extraordinară de vestigii care atestă evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană.

Situl Alburnus Maior – Verespatak – Roşia de Munte – Roşia Montană este reprezentat, în lumina cercetărilor din ultimii ani, de un sistem de exploatare roman excepţional care conservă mai mult de 7 km de galerii, la care se adaugă peste 80 km de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială şi un peisaj presărat de multe urme ale activităţii miniere dintre care excepţionale sunt lucrările hidrotehnice datând din prima jumătate a secolului al XVIII‐lea.

Patrimoniul cultural de la Roşia Montană este recunoscut la nivel naţional, monumentele sale fiind desemnate ca monumente istorice de valoare naţională excepţională – 7 dintre ele desemnate ca având valoare naţională şi universală.

Mai multe info: www.rosiamontana.org

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress