Născut pentru niciodată

kamsz_visszaszuletes_2013_foto_biro_istvan-5869

 

După doi ani, spectacolul Născut pentru niciodată de András Visky a fost inclus din nou în programul Teatrului Maghiar de Stat Cluj. Spectacolul regizat de Gábor Tompa, a cărui premieră a avut loc în 2009 în cadrul Festivalului de Teatru de la Avignon, va fi reluat într-o nouă distribuție.

După premiera din Franța, Philippe Laroudie scria în La Marseillaise: „Istoria nu servește aici ca pretext pentru stimularea unor anumite fantezii legate de „viziunea” scenică. Istoria, aici, este bâlbâială. Bâlbâiala unei limbi pe care cei zece actori o transformă cu o ușurință incredibilă în ebraică, română, greacă, germană, italiană, engleză sau franceză. A pune în scenă un asemenea om părăsit – de Dumnezeu? – pare tot atât de imposibil ca și cârmuirea unui vas prins în furtună ai cărui pereți au fost sparți de bărci.”

De la premieră, spectacolul a avut aproape 50 de reprezentații, nu numai pe scena Teatrului Maghiar din Cluj, dar și la Budapesta, Pilsen și în două orașe din Polonia – la Torun si Katowice.

„Născut pentru niciodată este povestea supraviețuirii. A supraviețui taberelor de concentrare, a supraviețui celorlalți, a supraviețui propriilor noastre memorii, a supraviețui propriei noastre existențe. Pornind de la Holocaust, András Visky ne spune povestea unui om fără nume, a cărui identitate este expresia acelui „noi” niciodată identificat, a inocenților din Guantanamo, a lui Florence Cassez încarcerat în Mexic. Născut pentru niciodată se reverberează în lumea noastră reală de parcă istoria s-ar petrece din nou sub privirile noastre.” – scrie Laurent Bourbousson.

În noua distribuție a spectacolului îi putem vedea pe actorii Áron Dimény, Enikő Györgyjakab, Attila Orbán, Balázs Bodolai, Rita Sigmond, Zsolt Bogdán, András Buzási, Ferenc Sinkó, Emőke Kató și Gábor Viola. Scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu, dramaturgia: András Visky, coregrafia: Vava Ștefănescu, ilustrația muzicală: Gábor Tompa.

Prima reprezentație din stagiune va avea loc miercuri, 2 octombrie, ora 20.00, iar următorul spectacol este programat pentru duminică, 6 octombrie, ora 17.00, în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, ed. III – Întâlnirile George Banu, organizate de Teatrul Național „Lucian Blaga” în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Biletele se pot achiziționa online, pe www.biletmaster.ro și la Casa de bilete a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, zilnic între orele 10.00 – 13.00 și 16.30 – 18.30.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress