Un alt fel de dezvoltare economică la Crosul Companiilor

SONY DSC

Comunicat SOS Crosul Companiilor 2013

19.09.2013

Petiția „Semnează pentru cel mai mare parc al Clujului” propusă de grupul de inițiativă cetățenească „SOS Lacurile Gheorgheni” a ajuns la 2.000 de semnături. Parcul Între Lacuri (parcul pentru partea de est a orașului) este de cinici ori mai mare decât Parcul Central și are o infrastructură pietonală, biciclistă și pentru alergători de aproape 10 km.

Câștigătorii Crosului Companiilor de anul trecut la proba individuală feminină și masculină, Ioana Mica și Adi Dohotaru, aleargă duminică, 22 septembrie 2013, ora 10.00, Piața Unirii, pentru cauza Parcului Între Lacuri. Membrii cauzei vor populariza ideea parcului la cel mai mare cros al alergătorilor amatori din Cluj, organizat de Runners Club, pentru a ajunge la 2.500 de semnături și pentru a fixa apoi o întâlnire cu primarul Emil Boc, membri ai Consiliului Local și funcționari din primărie cu scopul de a vedea cu claritate răspunsul autorităților la propunerea de parc.

Un răspuns intermediar din partea Ligiei Subțirică, arhitect-șef al orașului: „Primăria e foarte interesată să realizeze cât mai multe spații verzi în oraș. Am cerut o evidență de la Domeniul Public pentru a stabili ce terenuri avem în zonă și să vedem apoi ce se poate face cu proprietarii privați”.

Adi Dohotaru, publicist, alergător și membru SOS: „Crosul Companiilor este o competiție simbolică pentru concurența existentă pe piață. Dar este o piață ideală pentru că aici nu fură nimeni startul, nu se dopează, nu este ajutat de stat să câștige sau să monopolizeze competiția. Apoi, solidaritatea echipelor și fair play-ul lor se vede admirabil din modul în care se încurajează coechipierii între ei. Totuși, cooperarea are niște limite, ea fiind subordonată competiției. Cum ar fi să inversăm polii astfel încât competiția, importantă fără îndoială, să fie subsumată cooperării dintre noi pentru a dobândi cât mai multe bunuri comune. De aceea, așa cum am câștigat anul trecut pentru cauza Salvați Roșia Montană, îmi propun să câștig anul acesta pentru cauza Parcului Între Lacuri. Ideea e să propunem simbolic un altfel de model de dezvoltare economică pentru oraș care nu se bazează pe interacțiunea între actori privați puternici, în care statul joacă rolul de arbitru, iar actorii privați slabi se uită din tribune la spectacol. Propun un model mai democratic în economie, în care cetățenii-acționari reușesc să participe la luarea deciziilor atât în stat, cât și în firmă. Propun o economie a creșterii cu măsură în care câștigurile nu sunt atât de rapid de cuantificat, care ia realmente în calcul costurile sociale și de mediu, așa cum e un parc care ar aduce pe termen scurt un profit privat mai mic și mai puține locuri de muncă în raport cu construcțiile de clădiri. Dar ar aduce locuri de muncă și o sănătate trupească și emoțională mai stabile pe termen lung și un câștig pe care să-l împărțim cu toții”.

Ioana Mica, arhitectă, alergătoare și membră SOS: „După un prim pas nesigur și șovăitor ne intrăm în ritm. Bătălia câștigată a stopării traficului auto în jurul primului lac ne dă resurse pentru mai departe. Obiectivul e clar, traseul mai puțin. E nevoie de susținători și idei, de forțe proaspete, de alternative pentru un Cluj gri și lipsit de viață. E nevoie de un Parc Între Lacuri, de un plămân verde într-un corp anchilozat, stresat și obosit, cu circulațiile blocate în intersecții, articulațiile betonate, creierul lipsit de oxigen și imaginație. Luptăm pentru întărirea sistemului circulator, creșterea imunității, prevenția bolilor, creșterea performanțelor cerebrale, reducerea nivelului de stres, combaterea stărilor de oboseală, un plus de energie și de vitalitate”.

Membrii grupului de inițiativă SOS vă așteaptă duminică în Piața Unirii, cu o semnătură pe petiție sau pe contul de facebook pentru informații legate de campanie.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress