Comunicat SOS: Parcul Între Lacuri, cel mai mare spațiu public al orașului
25.07.2013
În urma micului succes al cererilor cetățenești de a transforma în alee pietonală strada de lângă primul lac, clujenii sunt invitați să participe prin activism și evenimente la fața locului la crearea unui spațiu public care să răspundă nevoilor noastre de socializare, relaxare, și, de ce nu?, de dezbateri și dispute cu miză. Revendicăm însă un spațiu fără amenajări invazive și costisitoare, cu respectarea bogatei faune și flore din zonă și cu alei bicicliste și pietonale.
Parcul Între Lacuri extinde ca idee și nume modestul părculeț de joacă amenajat de municipalitate în spatele celui de-al doilea lac.
Parcul Între Lacuri are 66 de hectare și este situat în partea de est a orașului care e văduvită de spații publice proporționale cu mărimea și numărul de locuitori din cartierele Mărăști, Între Lacuri, Gheorgheni (dar și din comuna Someșeni sau din colonia Sopor).
Parcul este de 6 ori mai mare decât Parcul Central și conține cea mai amplă infrastructură pietonală și biciclistă din oraș, de aproape 10 km.
Posibilul spațiu public include patru lacuri între str. Teodor Mihali, cart. Gheorgheni, și Selgros, din capătul cartierului Mărăști, apoi fostul cartodrom și pepiniera RADP. Parcul Între Lacuri este un răspuns civic la construcțiile abuzive și haotice care au împânzit orașul, din cauza unor politici publice incoerente și din cauza dezvoltării unui capitalism sălbatic, de cumetrie.
„Parcul Între Lacuri este o alternativă la fragmentarea spațiului verde în mai multe zone distincte, mai ales că acestea pot fi legate prin alei pietonale și bicicliste. De exemplu, nu se poate ajunge în linie dreaptă de la primul lac la al doilea pentru că nu există nici o alee.
În consecință, cerem ca autoritățile să dezaprobe denumirea abuzivă de Iulius Park a zonei de lângă primul lac, mai ales că operatorul comercial din zonă a primit autorizație pentru două clădiri imense pe malul lacului, și să integreze amenajarea într-un plan mai sistemic de realizare a unui spațiu public de anvergură.
Apoi, e important ca proiectul noului parc din spațiul fostului cartodrom să fie pus în dezbatere publică pentru a fi legat de celelalte zone verzi și să fie creat astfel Parcul Între Lacuri, cu o rețea neîntreruptă de alei pentru pietoni, alergători și bicicliști, așa cum Clujul nu are în momentul de față”.
– Adi Dohotaru, istoric și activist, campania SOS Lacurile Gheorgheni –
„După un prim pas nesigur și șovăitor ne intrăm în ritm. Bătălia câștigată ne dă resurse pentru mai departe. Obiectivul e clar, traseul mai puțin. E nevoie de susținători și idei, de forțe proaspete, de alternative pentru un Cluj gri și lipsit de viață. E nevoie de un Parc Între Lacuri, de un plămân verde într-un corp anchilozat, stresat și obosit, cu circulațiile blocate în intersecții, articulațiile betonate, creierul lipsit de oxigen și imaginație. Luptăm pentru întărirea sistemului circulator, creșterea imunității, prevenția bolilor, creșterea performanțelor cerebrale, reducerea nivelului de stres, combaterea stărilor de oboseală, un plus de energie și de vitalitate”
– Ioana Mica, arhitectă și alergătoare de maratoane, membră SOS Lacurile Gheorgheni –
„Nu aș putea sa spun că rezultatul campaniei noastre SOS Lacurile Gheorgheni a fost un eșec. Până la urmă, ne bucurăm ca am reușit să convingem autoritățile să elimine complet traficul din jurul lacului. Deci, putem să spunem ca am avut o bătălie câștigată, dar nu și războiul. Așa-zisul parc din jurul primului lac va fi reinventat de Iulius Mall, atât ca denumire (Parcul Iulius), cât și ca aspect: va fi un spațiu artificial, gen mall în jurul lacului. Arbuști exotici în loc de sălcii, gazon în loc de iarbă indigenă, asfalt colorat în loc de cărări rustice, vor transforma un loc liniștit într-un mall în aer liber.
Din fericire, mai avem destul spațiu verde pe care încă nu au pus ochii dezvoltatorii imobiliari, ziși și „rechini imobiliari” datorită goanei lor după profit și dezinteresului lor față de nevoile adevărate ale cetățenilor. Avem lacul următor, avem o mlaștină împădurită întinsă pe hectare bune și avem un proiect de parc propus de primărie, cel din zona cartodromului. Ceea ce ne-am dori ar fi să modelam și noi, cetățenii, aceasta zonă, bineînțeles împreună cu autoritățile, să salvăm și să ne revendicam acest areal cu potențial fantastic, sa realizăm unul dintre cele mai mari parcuri publice din țară! Am conserva sălciile, vegetația indigenă, fauna, lacul și am denumi locul cum vrem noi.
Nu e nevoie de investiții mari, respectul pentru natură nu se face cu bani mulți. Prin implicarea noastră și prin ajutorul autorităților vom reuși să ne oferim un loc feeric în oraș și vast, astfel încât să avem o oaza de liniște și de adevărată relaxare pentru un număr cât mai mare de cetățeni. Îndemn cetățenii orașului să se implice in acest proiect. Va fi un mare succes de implicare participativă în (probabil) orașul cu cea mai mare implicare civică din țară. Împreună vom reuși!”
– Adrian Costina, antreprenor și membru SOS Lacurile Gheorgheni –
În cazul în care autoritățile sunt de acord cu realizarea celui mai mare parc clujean din ultimele decade, propunem realizarea unei serii de dezbateri pentru a contura cât mai transparent crearea unui spațiu public de referință pentru locuitorii acestui oraș. Metoda propusă pentru dezbateri este bugetul participativ, însă un buget participativ care să presupună, spre deosebire de experimentul din Mănăștur, în primul rând un buget, apoi participare și posibilitate de drept de co-decizie pentru cetățeni cu privire la investițiile orașului.
Sorry, comments are closed for this post.