Joia Mânioasă: All that glitters / Tot ceea ce străluceşte

AfisAllthatglitters

Joi 27 iunie 2013, ora 19:00, Facultatea de Litere, str. Horea nr. 31 et. 2, sala 243

Kârgâstan. Mina Kumtor. Aur, cianură, munţi excavaţi. După industrializarea forţată din comunism, aici a sosit investitorul străin. Propaganda e alta, discursul e altul, practicile sunt altele, dar scopul e acelaşi: profitul adus unei entităţi abstracte (fie „stat”, fie „corporaţie”) şi tăcerea deplină a oamenilor. Tăcerea se cumpără cu locuri de muncă, şcoli, spitale. E uşor. Sau?…

Vă invitam la Joia mânioasă – o seară dedicată vizionării și dezbaterii unor documentare axate pe istoria și practica mișcarilor activiste de diferite facturi.

Scopul acestor dezbateri reprezintă constituirea și coagularea unui spirit civic menit să interogheze relația dintre stat și cetățean.

Continuăm, la Joia Mâniosă, seria dedicată problemelor de mediu.

Filmul pe care vi-l propunem în a douăzecea Joie Mânioasă este:

All that glitters / Tot ceea ce străluceşte

Regia: Tomáš Kudrna, Cehia, 2010, 90′

 

Regizorul ceh Tomáš Kudrna şi-a petrecut mai multe luni în sânul unei comunităţi din Kârgâstan, o comunitate în care capitalismul îşi face intrarea în forţă, prin apariţia unei companii miniere străine, care deschide o mină de aur şi care utilizează cianura în procesul de extracţie. Abia ieşiţi din comunism – ale cărui practici totalitare au lăsat urme adânci în mentalitatea colectivă – kârgâzii par a fi copleşiţi de acest nou „stăpân”, care le oferă locuri de muncă, spital, şcoală şi prime pentru veteranii de război, dar, la fel ca şi stăpânul de dinainte, le cere să-şi ţină gura sau s-o deschidă doar pentru a lăuda mina de aur şi compania. Dincolo de cazul specific, acest film arată cum s-ar putea derula un posibil scenariu la Roşia Montană, ameninţată de acelaşi spectru al mineritului cu cianuri…

Proiecţia documentarului Tot ceea ce străluceşte va avea loc în data de 27 iunie 2013, ora 19:00, Facultatea de Litere, str. Horea nr. 31 et. 2, sala 243, şi va fi urmată, ca de obicei, de discuţii.

Site.

Vă așteptăm cu drag!

 

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress