Joi, 6 iunie, 12.00 – 14.30 – masterclass pe muzică de film susținut de muzicienii Adrian Enescu și Vasile Șirli la Napoca 15. Intrare Liberă.
ADRIAN ENESCU
Adrian Enescu este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni şi compozitori români, renumit pentru coloanele sonore a circa 65 de titluri ale cinema-ului românesc şi european. Este unul dintre pionerii muzicii electronice din România, abordând noul gen încă din anii ’70. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a fost audient al Facultății de Muzică Electronică a Universităţii Stanford (California) și este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
A colaborat cu regizori ca Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Dinu Tănase, Radu Gabrea şi alţii. Tănase Scatiu, Bietul Ioanide, trilogia Ardelenilor (17 milioane de bilete vândute), Ciuleandra, Să mori rănit din dragoste de viaţă, Ringul (trei milioane de bilete vândute în 1984), Faleze de nisip, Pas în doi, Concurs, Mircea, Adela, Hotel de lux (Leul de Argint pentru regia lui Dan Piţa la festivalul de la Veneţia 1992) sunt doar câteva dintre titlurile la care Adrian Enescu a contribuit cu muzică originală.
A compus muzică de teatru şi balet pentru companii prestigioase din Belgia, Italia, Olanda, Japonia, China sau Australia, și în țară pentru spectacole de operă și teatru montate, printre alții, de Alexandru Darie (Orfeu și Euridice, Anatomie. Titus. Căderea Romei, Triumful dragostei etc.) și Alexander Hausvater. În ultimii ani, compune muzică electro-acustică, muzică simfonică și jazz – big band.
VASILE ȘIRLI
Compozitorul si producătorul muzical Vasile Șirli a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Timisoara-pian, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București.
Şirli s-a făcut remarcat pentru talentul şi seriozitatea sa din anii de facultate, astfel încât în 1972 a devenit redactor la Editura Muzicală unde a lucrat până în 1980. În intervalul 1980–1984 a fost director artistic al casei de discuri unice Electrecord. În 1977 a fost numit membru stagiar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar doi ani mai târziu a devenit membru permanent.
În 1986, s-a stabilit in Franța unde, în 1990, a primit postul de director al departamentului muzical al parcului Disneyland Resort Paris.
După 1989, Vasile Şirli a revenit în România în mai multe rânduri, unde a semnat muzica mai multor spectacole de teatru. A colaborat cu regizorul de teatru Silviu Purcărete. Creațiile lui Vasile Sirli includ muzică de film, de teatru, instrumentală si didactică, muzică usoară.
Sorry, comments are closed for this post.