Program Teatrul Maghiar de Stat Cluj

 

tm

1. MOARTEA UNUI COMIS VOIAJOR

Joi, 4 aprilie de la ora 20, spectacol în Sala Studio a Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Cu supratitrare în limba română

Din nou pe scenă spectacolul Moartea unui comis voiajor, după textul lui Arthur Miller, în regia lui Tom Dugdale.

Când frăţiorul meu, sora mea cea mică şi eu eram copii, tatăl meu a cumpărat o cameră video. De-a lungul anilor, ne-a filmat. Acum câţiva ani, a adunat toate înregistrările într-o singură colecţie. Acest act are o parte bună şi una rea. Partea bună este că sunt filmări minunate de familie. Partea rea este că deseori pot fi foarte jenante Spectacolul este întrunirea familiei unui om, a lucrurilor sale şi a oamenilor pe care îi cunoaşte. Bine aţi venit la petrecere!

 

2. CINA FESTIVĂ A LUI DON JUAN

În data de 5 şi 19 aprilie de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Spectacol cu supratitrare în limba română.

Mergând spre casă la sfârşitul zilei de lucru, după ce ieşisem din sala de repetiţii, între spălător şi scară, simţii că o femeie de serviciu mă observă. Cenuşie ca toate femeile de serviciu; aproximativ de vârsta mea, îmi zâmbi amical şi politicos.

M-am împiedicat, iar ea, într-o germană cu un uşor accent, îmi spuse: „Vorsicht” şi „Guten Tag”, apoi: „Ach ja”. M-a făcut să mă gândesc la Herta Müller. Dedic această muncă ei: femeii de serviciu.  (Matthias Langhoff)

 

3. FIZICIENII

Sâmbătă, 6 aprilie de la ora 19, spectacol în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Cu supratitrare în limba română.

Montarea tinerei regizoare Lori Petermann, piesa The Physicists/Fizicienii este o satiră comică, întunecată şi provocatoare care reflectă conflictele şi temerile ce apar atunci când ţările se află într-o competiţie pentru a deţine cele mai noi şi cele mai avansate tehnologii în materie de război.

 

4. LEONIDA GEM SESSION

În data de 8 şi 18 aprilie de la ora 20, spectacol în Sala Studio a Teatrulrului Maghiar de Stat Cluj.

Cu supratitrare în limba română.

Cui este frică şi astăzi de I. L. Caragiale, profetul teatral care privind stupefiat evenimentele de azi, şi-ar cumpăra din nou un bilet numai “DUS” spre Berlin? Este oare Caragiale depăşit?

Dacă doriţi să aflaţi răspunsul,  vă invităm să veniţi la Teatrul Maghiar de Stat la spectacolul Leonida gem session de Gábor Tompa

 

5. HEDDA GABLER

În data de 9 şi 27 aprilie de la ora 19, spectacol în Sala Studio a Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Cu supratitrare în limba română.

Într-o lume în plină criză economică, în care se vorbeşte doar de salvarea prin bani, de frica de a-şi pierde statutul social, unde lipseşte dragostea si relaţiile conjugale sunt dezastruoase, în care nu există alte interese decât grijile materiale, tot ce le rămâne personajelor e să încerce să dea un sens vieţii crezând în aceste pseudo-valori. De fapt ei sunt oglinda omului din ziua de azi, drama potenţialului uman rămas neîmplinit. Întrebarea piesei: se poate trăi fără idealuri?
(Andrei Şerban)

 

6. DOMNIŞOARA JULIE

Miercuri, 10 aprilie de la ora 20, spectacol în sala studio a Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Cu supratitrare în limba română.

„Domnişoara Iulia” este o piesă de o modernitate tulburătoare, care provoacă astăzi la fel de mult ca atunci când a fost scrisă. De o senzualitate stranie, un cinism ce dă fiori, piesa este străbătuta de o cruzime specială, de un rafinament aproape oriental. O cruzime proprie lumii în care trăim. (Felix Alexa)

 

7. LEONCE ŞI LENA

În data de 12 aprilie de la ora 20, spectacol Studio la Teatrului Maghiar de Stat Cluj

Spectacol cu supratitrare în limba română.

Atât Leonce cât şi Lena fug de acasă pentru a scăpa de nunta impusă de alţii. Cu toate acestea, în mod inevitabil, se îndrăgostesc unul de celălalt. Piesa „Leonce şi Lena”, scrisă în timpul unei Germanii compuse din mai mult de optzeci de state mărunte, este prima capodoperă a literaturii dramatice care abordează mecanismul depersonalizant şi de scindare a gândirii şi vorbirii umane, o comedie în care personajele se joacă şi, ca nişte copii neastâmpăraţi, îşi strică jucăriile fatale, pentru a-şi găsi propria libertate. (Gábor Tompa)

 

8. ASTEPTÂNDU-L PE GODOT

Spectacolul Teatrului Naţional din Praga.

În data de 13 aprilie de la ora 19:00 şi în 14 aprilie de la ora 18:00 în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Spectacol cu supratitrare în limba română.

Spectacolul în două acte despre o aşteptare tristă, fără sfârşit, la cineva care eventual ar putea să aducă un sens vieţii umane, a fost interpretat în nenumărate feluri, deseori contradictorii. Personajele principale, vagabonzii şi clovnii bătrâni numiţi Vladimir şi Estragon, stau sub un copac şi îl aşteaptă pe cel numit Godot, a cărui sosire însă se amână zi cu zi. Dialogurile lor, bazate pe repetiţia unor fragmente aparent incoerente de fraze sau clişee, nu spune nimic specific despre cei doi bărbaţi. În loc de protagonişti, eroii devin un fel de spectatori într-o piesă, care este o viziune stilizată de asuprire și violenţă – ca vechi legături ai societății umane. Pozzo, tiranul cu gura mare, se orbeşte în acest joc, iar sclavul lui gângurind, Lucky, strivit sub greutatea sarcinilor și a loviturilor de bici, protestează în zadar și în cele din urmă înnebuneşte. Reacţia la acest spectacol, care nu oferă nici o cale de ieşire, este un joc aspru, parţial pantomimic dintre cele două personaje centrale. În cele din urmă, ei cochetează cu posibilitatea de a se sinucide, dar aşteptarea mântuirii este mult mai simplă. Cea mai celebră piesă a lui Beckett, pusă pe scenă de prima dată în 1953, a însemnat un punct de cotitură în dezvoltarea teatrului modern.

 

9. BUZUNARUL CU PÂINE

În data de 15  şi 30 aprilie de la ora 20, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Spectacol cu supratitrare în limba română 

Doi bărbaţi se întâlnesc la o fântână din care se aude din când în când vocea unui câine. Întâlnirea câinelui fără nume din fântână şi a celor doi bărbaţi care nu-şi găsesc continuarea propriilor vieţi creează un trio special, care dezvăluie spectatorului situaţii caracterizate de interdependenţă, de lipsa iubirii şi a relaţiilor. Drama cu ţesut fin este una dintre creaţiile lui Matei Vişniec – jucată în mod continuu în atelierele teatrale cele mai cunoscute ale lumii – care dau cel mai mult de gândit. Roluri excepţionale, dialoguri scrise cu virtuozitate, umor de bună calitate pe mâna a doi actori care arată o formă excepţională şi a unui regizor tânăr foarte talentat – totul este prezent pentru o serată de teatru accesibilă tuturor. (András Visky)

 

10. DUNDO MAROJE

Miercuri, 17 aprilie de la ora 19, spectacol Studio la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Cu supratitrare în limba română.

Comedia cu un umor savuros, specific comediei dell’arte demască necruţător societatea în care banii reprezintă valoarea supremă, fiind cel mai important agent al relaţiilor umane. Držić, folosind comedia plautină, creează cu mult umor şi erotism rafinat tipuri memorabile ale societăţii raguziene, care în mod surprinzător se regăsesc şi în imediata noastră vecinătate.

 

11. ALCOOLICII

Duminică, 21 aprilie de la ora 20, spectacol în Sala Studio a Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Cu supratitrare în limba română.

La baza piesei, în mod «clasic», am putea spune, se află un interviu realizat cu o femeie afectată grav de alcoolism, dintr-un oraş de provincie din Transilvania. Ea încearcă să înţeleagă cum şi din ce cauză a ajuns aşa. În perioada realizării interviului, personajul era deja un alcoolic abstinent sau „eliberat“, dar frazele ei au rămas fragmentate, sparte, şi totuşi tăioase şi emoţionante prin credibilitatea lor.

Interzis tinerilor sub 12 ani!

12. RUINS TRUE REFUGE

Teatru-dans, creaţie colectivă în spiritul lui Samuel Beckett.

Joi, 25 aprilie de la ora 20, spectacol în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

În 2010 s-a realizat coproducţia Teatrului Maghiar de Stat cu Sushi Center for the Urban Arts din San Diego a spectacolului Ruins True de Gábor Tompa, în care s-a inspirat din proza scurtă “Lessness” a lui Samuel Beckett. Spectacolul de teatru dans pe care îl veţi urmări se bazează pe coproducţia menţionată mai sus.

 

13. ELEVATION- LUCIAN BAN

Mystery CD Tour Celebration – Concert Extraordinar de lansare album

Vineri, 26 aprilie de la ora 20 în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Lucian Ban (pian)

Abraham Burton (saxofon tenor)

Brad Jones (contrabas)

Nasheet Waits (percuţie)

Concert de excepție la Teatrul Maghiar de Stat Cluj: Lucian Ban si grupul din New York ELEVATION lansează la Cluj-Napoca albumul „Mystery” editat de Sunnyside Records. Concertul va fi urmat de întâlnire cu publicul, moderat de criticul de jazz Virgil Mihaiu.

 

Biletele se găsesc la casieria teatrului sau online pe situl www.biletmaster.ro.
Vă asteptăm cu drag!

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2025 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress