Korsakow-Show pe tema emigraţiei intelectuale din România

afis_ccg

Student la export?

Korsakow-Show pe tema emigraţiei intelectuale din România

4 martie 2013, ora 19, Cinema Mărăşti

Centrul Cultural German Cluj-Napoca în parteneriat cu DAAD şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca organizează în data de 4 martie 2013, ora 19, la cinema Mărăşti un Talk-Show în format Korsakow pe tema migraţiei europene.

Absolvenţii români emigrează. Mulţi dintre ei îşi încearcă norocul în Germania. 22% dintre românii cu studii superioare ar vrea să lucreze în Germania. Ce înseamnă acest exod pentru România? Ce înseamnă el pentru Germania? Au, de fapt, aceşti emigranţi o imagine realistă despre traiul în Germania? Împreună cu experţi din România şi Germania vom discuta despre fenomenul Brain Drain (emigraţia intelectuală) din România.

Experţii invitaţi la dezbatere sunt Prof. Istvan Horvath, sociolog la Universitatea Babeş-Bolyai şi cercetător în domeniul migraţiei, şi Thomas Fettback, fost primar al oraşului Biberach şi specialist în problema integrării forţei străine de muncă pe piaţa germană. Discuţia dintre cei doi experţi şi public va fi interactivă.

Korsakow-Talk-Show este un format de dezbatere dinamic şi deschis, în cadrul căruia publicul stabileşte desfăşurarea diferitelor scurtmetraje pe tema migraţiei europene, prin vot democratic. În plus, spectatorii vor avea posibilitatea să participe la discuţie prin diferite canale, precum SMS sau Twitter.

Este prima dată când se va desfăşura la Cluj un Korsakow-Talk-Show.

Intrarea este liberă iar dezbaterea va fi tradusă simultan în limbile germană şi română.

Horvâth Istvân s-a născut în 1966 la Sânsimion şi a studiat sociologie şi filozofie. În prezent este profesor de sociologie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi preşedinte al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale. Domeniile în care cercetează sunt bilingvism, ideologia limbii şi etnopolitică. Datorită numeroaselor publicaţii despre migraţie şi efectul demografic al acesteia, prof. Horvâth este unul dintre cei mai remarcabili cercetători în domeniul migraţiei.

Thomas Fettback s-a născut în Hamburg. El a studiat drept iar între anii 1994 şi 2012 a fost primarul oraşului Biberach din sudul Germaniei. În prezent se implică în dezvoltarea şi modernizarea societăţii civile din ţară şi străinătate şi lucrează pentru Institutul pentru Management şi Consiliere Politică Interculturală.

Centrul Cultural German este o instituţie culturală, a cărei activitate urmăreşte promovarea schimbului cultural între Germania şi România şi a unei imagini autentice a Germaniei moderne. Centrul oferă cursuri de limbă germană acreditate de Institutul Goethe şi deţine o bibliotecă vastă, cu sală de lectură. O parte importantă a activităţii acestuia o reprezintă evenimentele culturale de artă contemporană, prin care se încurajează dialogul între artişti români şi germani şi proiecte cu parteneri locali.

Date de contact:

Suranyi Ildiko – cultura@kulturzentrum-klausenburg.ro

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress