Cerem neaprobarea proiectului de extindere Iulius Mall pe malul lacului cu două clădiri de 10 și 4 etaje în lipsa unor dezbateri publice reale. Ca alternativă, propunem:
– folosirea spațiului de lângă lac ca zonă peisagistică și ca spațiu public cu acces pietonal general și gratuit în condițiile în care autoritățile statului s-au angajat prin OU 114/2007 la o normă de minimum 26 de metri pătrați de zonă verde pe cap de locuitor până în 2013 (normă motivată, potrivit legii, de „degradarea spaţiilor verzi de pe teritoriul localităţilor din România, cauzată de distrugerea acestora ca urmare a dezvoltării activităţilor economice şi sociale”);
– extinderea zonei amenajabile în interes public spre celelalte lacuri și legarea lor de preconizatul parc din Gheorgheni de 9 hectare, astfel încât în urma unor consultări publice zona aferentă lacurilor să devină cel mai mare spațiu public al Clujului;
– continuarea demersurilor de informare și consultare în condițiile în care lipsa de interes din partea beneficiarului și a primăriei de a mediatiza „dezbaterile publice” cu privire la extinderea Iulius Mall au condus la neprezentarea niciunui rezident, reprezentant al mediului asociativ local ori a mass-media la așa-zisele consultări găzduite de administrația locală;
– explicarea detaliată a motivelor pentru lipsa investițiilor în amenajarea zonei lacului în condițiile în care beneficiarul spațiului concesionat generos de autoritățile publice s-a angajat la construirea mall-ului să aloce fonduri pentru îmbunătățirea infrastructurii peisagistice și de petrecere a timpului liber;
– propuneri pentru un sistem de spații verzi în partea de est a Clujului în condițiile dezafectării parcurilor, bazelor sportive și, în general, a unor spații publice după 1990 ca urmare a proiectelor imobiliare neplanificate corespunzător de investitori și autorități.
Campania „SOS Lacurile Gheorgheni”
Clubul de Cicloturism NAPOCA
Asociația Ecologistă „Floarea de Colț”
Fundația Desire
Asociația Efectul Fluture
Câteva up-date-uri!
1. Comentariu Tudor Pănescu pe FB Lacurile Gheorgheni (http://www.facebook.com/sos.lacurilegheorgheni):
Avizarea PUD-ului de construire a celor doua cladiri de birouri ar fi una ilegala din urmatoarele motive:
-prin PUD nu se poate schimba incadrarea, destinatia terenului si indicii urbanistici
-Primaria confirma incadrarea actuala a terenului (stabilita prin PUG 1999) in CB4a – campus universitar (cu functiuni de interes public de invatamint superior si altele functiuni complementare unui campus – in nici un caz mall / centru de afaceri / ansamblu de locuinte).
-desi PUG 1999, inca in vigoare, nu a produs efecte pe aceasta zona, nu a fost realizat pina acum un PUZ de schimbare de destinatie (nici macar pentru mall).
2. Poziție CCN:
PROTEST:
RAMASITELE PARCULUI EST DIN NOU SUB ASEDIUL AUTORITATILOR LOCALE CLUJENE
Municipiul Cluj-Napoca este o localitate saraca in spatii verzi urbane, iar estul orasului este in mod special vitregit. De aceea „Parcul Est” era o esentiala oaza de verdeata in marea de beton a cartierului Gheorgheni si ar fi trebuit pastrat si dezvoltat din punct de vedere urbanistic si ecologic.
Din pacate, dupa ce in anii ’90 a fost salvat de organizatiile societatii civile clujene de la tranformarea de catre Primariei intr-o mare „piata de gros”, Parcul Est a cazut in mare parte victima unei crime urbanistice comise in cardasie de Consiliul Judetean CLuj si Primaria si Consiliul Local al Municipiuli Cluj-Napoca, ce, prin abuz si ilegalitati, au transformat in teren de constructii mare parte din spatiul verde si din terenurile de sport, facand sa rasara pe rand un mare mall si diverse cladiri de birouri, in cadrul unui plan mai amplu de lichidare a parcului si de sacrificare a interesului public pe termen lung in dauna anumitor interese financiare nelegitime.
Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN) alaturi de alte ONG-uri clujene cu preocupari de protectia mediului isi exprima din nou dezaprobarea cu privire la ceea ce s-a construit deja in zona Parcul Est devenita zona Iulius Mall si condamna ferm intentiile autoritatilor locale de a permite dezvoltarea de noi constructii in zona. Solicitam sa fie respinse orice noi proiecte si sa se ia masuri ferme si definitive pentru stoparea expansiunii constructiilor in ceea ce a mai ramas din spatiile verzi si terenurile de sport din zona. Deficitul de spatiu verde compact este prea mare pentru a mai putea tolera noi agresiuni urbanistice asupra orasului nostru!
Cluj-Napoca, 18.02.2013
DIRECTOR EXECUTIV
Radu Mititean
3. Urmează poziția Registrului de Urbanism cât de repede!
Mă alătur acestei note de protest. Locuiesc în zonă și privesc cu groază cum spațiile verzi sunt invadate de clădiri și de mașini. Trebuie să punem capăt acestei tendințe distructive!
[…] Ilinca Toderean on Notă de protest extindere Iulius Mall […]
[…] și care ar putea redeveni un parc de referință prin politici publice mai echilibrate. Apoi, a fost consemnat faptul că nu a existat nicio dezbatere publică reală cu privire la proiectul Iul…, deși legal primăria și compania s-au asigurat că îndeplinesc condițiile organizând […]
Care parc din Gehorgheni ca au construit ceva cartier de case acolo langa lacul 3 si in rest is numa betoane si mall. Era ceva stufaris dar au facut acolo un „parc” fara copaci si mai sus amintitul cartier de case si in curand va disparea de tot pentru ca s-au bagat deja in el cu utilaje.