Planurile viitorilor arhitecti pentru Cluj (I) – Pavilionul

Simulare a Pavilionului propus de studenții- arhitecţi cu ocazia Zilelor Arhitecturii, Zilelor Clujului şi TIFF-ului în mai-iunie 2013. Arhitectură şi prezentare:  Csiby Zsolt, Dragoş Cristian, Gavriliu Bogdan, Ursu Dan.

Săptămâna trecută a avut loc în Zorki Photo Cafe o expoziţie organizată de Asociaţia Studenţilor Arhitecţi (A.St.A.) care prezenta 3 dintre planurile lor de bătaie pentru Zilele Arhitecturii (ZA) 2013. După cum ne-am obişnuit, odată la 2 ani, în luna mai, aceasta bienală, organizată de studenţii de la Facultatea de Arhitectură din Cluj, dă startul sezonului festivalier la Cluj. Cu mult înainte ca ‘lucrul’ cu spaţiul public să fie sexy studenţii au ieşit din şcoală şi au pus de-un occupy pe o stradă din centru (2003) când nimeni nu se gândea că ar fi posibil la Cluj aşa ceva. Au primit multe înjurături, dar se pare că acest model s-a clonat iar astăzi asistăm la o inflaţie de străzi pietonale.

Mai târziu (2009), când probabil termenul de bottom up nu era încă folosit, când proaspat-renovatul centru istoric se inaugura cu mare tam-tam, aceași studenţi părăsesc centrul şi atrag atenţia asupra periferiei (Cartierul Zorilor – cu vedere către cimitir şi str. Câmpului) transformând un loc viran unde urma să se construiască un parcaj suprateran în ‘locul de joacă’ al comunităţii. Timp de 4 zile, împreună cu o echipă de arhitecţi parizieni (eXYZt) studenţii au organizat un picnic, o vizionare de film şi un concert fără să pară vreo secundă ca acest gest se vrea ‘colonizator’. Bunici, nepoţi, părinţi şi studenţi şi-au unit skill-urile pentru a se simţi bine împreună. Atât, nimic mai mult. Acest eveniment a fost intitulat ad-hoc „Piaţa Unirii se mută în Zorilor”. În acelaşi an, Pavilionul Grădină-librărie, construit lângă Cinema Victoria (gândit a fi temporar doar în timpul ZA-ului), a fost adoptat de TIFF şi apoi de Primărie până la sfârşitul anului. În decembrie 2009 a câştigat premului Ordinului Arhitecţilor pentru un bun exemplu de mobilare a spaţiului public.

În contextul actual, când Clujul se pregăteşte să devină Capitală Europeană a Tineretului, acest background din portofoliul studenților-arhitecți face ca toate privirile să fie îndreptate spre următorul lor pas. Expoziţia din Zorki a arătat primele imagini a 3 dintre iniţiativele pornite de ei: un pavilion în Piaţa Unirii, amenajarea grădinii si clădirii Boema şi realizarea unui Parc Mobil. Le luăm pe rând:

1. Pavilionul din Piața Unirii.

O serie de ateliere deschise studenților vor avea ca rezultat construcţia pavilionului ce va fi amplasat în Piața Unirii. Pe lângă funcția primară de punct info din cadrul Zilelor Arhitecturii, acesta va servi și ca loc de întâlnire și desfășurare a principalelor evenimente în aer liber din perioada mai-iunie pentru Zilele Cluj-Napoca și TIFF.

Se incearcă implementarea unor sisteme interactive, workshop-ul realizându-se în colaborare cu o echipă de studenţi de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Aceste ateliere sunt coordonate de un profesor de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca și doctoranzi arhitecți și profesori de la Universitatea de Arhitectură din Bath (Anglia), specializați in arhitectură parametrică. Printre ei se afla și Daniel Piker – cel care a contribuit la crearea plug-in-ului Kangaroo, pentru Grasshopper.
Vedere de ansamblu a Pavilionului în Piața Unirii.

Plan de situație – amplasarea în plan a Pavilionului (stânga statuii Mathias Rex)
Vedere din spatele statuii
Intrarea în Pavilion
Interiorul conține o sală de conferințe de aprox. 100 de locuri.
Secțiunile și planul Pavilionului.
Macheta
PS: Aici găsiţi mai multe episoade care vor prezenta pe larg celelalte iniţiative ale studenţilor iar aici găsiţi mai multe imagini.

2 răspuns la Planurile viitorilor arhitecti pentru Cluj (I) – Pavilionul

  1. Deci care e faza cu asocierea cu statuia, că nu înţeleg? Ce nu-i bine lângă statuie? Care-i baiul cu o structură modernă, cu caracter temporar, amplasată lângă o statuie veche? Poate ar trebui demolată şi piramida de la Luvru şi înlocuită cu ceva emulaţie kitsch de secol 19, în opinia antecometatorilor mei.

    Personal nu cred că există un loc mai bun în Cluj pentru acest pavilion. Ok, poate e cam înghesuit între statuie şi copac, însă înafară de asta n-am ce comenta. Pe partea cealaltă (est) a pieţei n-ar fi pe o arteră aşa de circulată de trafic pietonal. În colţurile extreme n-are ce căuta din cauza trecerilor de pietoni, a fântânii şi a mobilierului urban.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress