Review: Robin and the Backstabbers – Stalingrad – Bacovia Overdrive vol. I

Robin and the Backstabbers e una din trupele răsărite în ultimii 3 ani care au cunoscut un succes exponenţial nu doar în mediile underground-ului de pub, ci care par a sparge şi stratul care îi separa de mainstream. Albumul de debut al acestor reprezentaţi de frunte ai underground-ului intelectual bucureştean explică în totalitate succesul lor firav şi în realitatea „luminată” a overground-ului românesc.

În primul rând trebuie spus că RatB sună extrem de radio friendly. Nu e de mirare că sunt printre preferaţii radioului intelectualităţii româneşti: Radio Guerrilla. Problema e că playlist-ul lor se repetă obsesiv, picătura chinezească îşi face efectul, iar efortul (lăudabil) de promovare a trupele autohtone uzează single-urile. Aceasta cred că e explicaţia pentru impresia de colecţie pe care aparent o are albumul.

Deşi vin din zona rock, în timpul înregistrărilor îşi fac freze de hipsteri. Îţi dai seama după primul concert că în studio ei se abţin, sunt foarte atenţi la cum scăpă ‘harcorelile’ pe înregistrări. Astfel, o Nataşa old-school îşi găseşte foarte potrivit locul între imnul în cheie indie Vânătoare Regală – şi folk-ul grav şi retrofuturistic al Marelui Zgomot. Sau puţin mai devreme, hulita albumului – Cristina din Bucureşti – leagă (mai mult conceptual decât muzical) dulcegării orientale de haosul de riff-uri care, trecând prin shoegaze, atinge noiseul. Vocea lui Robin urlă din toţi rărunchii, la modul ăla animalic din concert, doar că ulterior se adăugă un filtru electronic care tenuează ‘iadul’. Rock-erii adevăraţi sunt satisfăcuţi de live-uri, iar hipsterii fericiţi că pot cumpăra albumul de pe iTunes.

Versurile sunt unul din punctele pe care se mizează, poezia purtând un fel de duet permanent cu melodia. Înserarea numelul lui Bacovia în titlul albumului face clară asumarea unei estetici învăţate prin liceu. Undeva între fandoselile hip-hopului intelectualist şi scriitura asumat evazivă a folk-rock-ului old-school românesc, Robin nu reuşeşte să mă convingă că era nevoie de verbalizarea dramei în aşa mare măsură.

Excelenţi songwritteri, Robin and the Backstabbers reuşesc să lanseze un album care părea destinat a fi o frumoasă colecţie de hituri. Ignorând unele momente, ei crează nu doar o atmosferă foarte actuală, ci şi una pe care cred că ar asculta-o cu plăcere atât rockerii, cât şi hipioţii.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress