Cetățenii clujeni grupați în Campania „SOS Lacurile Gheorgheni” protestăm împotriva implementării defectuoase a sensului unic din jurul primului lac de lângă Iulius Mall, mai ales că această măsură administrativă de sistematizare a circulației este argumentată în favoarea pietonilor.
Cerem reprezentanților publici la nivel local, funcționarilor primăriei, dar și candidaților la alegerile parlamentare din circumscripțiile arondate Lacurilor Gheorgheni să găsească, în colaborare cu societatea civilă, soluții de finanțare atât la nivel local, cât și la nivel național sau european, astfel încât această zonă să devină un spațiu public de referință al Clujului.
Cererea noastră vine în contextul în care un comunicat al primăriei Cluj-Napoca din 23 noiembrie 2012 anunță realizarea unui sens unic în jurul aleii de lângă lacul din apropierea mall-ului, bazându-se pe o analiză a Comisiei Municipale de Sistematizare a Circulației. La punctul 2.8, comisia anunță: „Instituirea sensului unic de circulație pe aleea dintre lacul Gheorgheni și Iulius Mall, sens dinspre strada Între Lacuri și strada Theodor Mihali. Precizăm faptul că pe această alee, pe care se circulă în dublu sens, nu exista nici măcar un trotuar, fapt care pune în pericol pe cei care se plimbă sau fac sport, deși este instituit caracterul de Zona rezidențială, anexa 21”.
În ciuda bunelor intenții ale comisiei, implementarea s-a dovedit complet defavorabilă cetățenilor: Astfel:
1. Nu s-a respectat realizarea sensului unic dinspre ieșirea din parcarea Iulius Mall spre strada Theodor Mihali decât în proporție de o treime (sensul unic este din dreptul parcării de la parterul Iulius Mall până la parcarea de afară a mall-ului). Din apropierea debarcaderului și până la strada Theodor Mihali este permis în continuare circulația auto în dublu sens.
2. Unde s-a pus totuși restricția de sens unic nu s-a făcut departajarea dintre carosabil și partea pietonală, astfel încât mașinile pot să se depășească una pe alta având 2 benzi pe sens, pietonii fiind și mai exasperați din cauza vitezei mașinilor.
3. Nu există marcaj de trecere pietonală astfel încât pietonii să poată trece în siguranță pe partea care se vrea pietonala de lângă lac (pietoni=copiii, vârstnicii, mămicile cu copii în cărucioare, persoanele cu dizabilități, amatorii de sport, pescarii etc., adică cetățenii care se încăpățânează să creadă că Lacurile Gheorgheni nu sunt doar un loc de tranzit spre mall).
În consecință, propunem pe termen scurt realizarea următoarelor măsuri:
1. Instituirea provizorie a sensului unic până la strada Theodor Mihali din dreptul facultății FSEGA. Cu toate acestea, varianta pe termen mediu implică recuperarea Lacurilor Gheorgheni ca areal de socializare, una dintre măsuri fiind blocarea traficului auto de la debarcader și până la str. Theodor Mihali, urmând ca mașinile să iasă în sens unic de la Iulius Mall direct prin fața mall-ului în str. Theodor Mihali.
2. Delimitarea provizorie prin trotuar, stâlpi și pictograme între partea pietonală și partea de circulație auto până la pietonalizarea întregii alei din jurul lacului.
3. Marcarea unei treceri de pietoni în dreptul debarcaderului astfel încât pietonii să poată ajunge în siguranță pe partea pietonală de lângă lac.
4. Montarea a cel puțin 3 praguri de reducere a vitezei pe drumul de lângă lac.
Amintim că, de-a lungul ultimilor ani, sute de cetățeni ai Clujului, zeci de organizații și grupuri informale din mediul asociativ au semnalat prin semnarea a diverse petiții, scrisori deschise, reclamații și evenimente la fața locului necesitatea stopării traficului auto, oprirea construcțiilor de clădiri pe malul lacului și reamenajarea Lacurilor Gheorgheni. În conformitate cu demersurile precedente, propunem:
- Identificarea cu exactitate atât a spațiilor care aparțin municipalității cât și a spațiilor aflate în litigiu ori retrocedate din jurul Lacurilor Gheorgheni (o zonă de aprox. 33 hectare) și răscumpărarea lor în urma unor negocieri și dezbateri publice, astfel încât Lacurile Gheorgheni să devină cel mai mare spațiu public al Clujului, menit să deservească trei cartiere ale orașului lipsite de areale semnificative de socializare și relaxare (Mărăști, Între Lacuri și Gheorgheni)
- Realizarea unui concurs internațional de proiecte, care să implice cetățenii Clujului prin metode specifice democrației participative, pentru a identifica cele mai bune măsuri de amenajare a zonei.
Din partea Campaniei „SOS Lacurile Gheorgheni”:
Adrian Costina, Adi Dohotaru
o rusine ce s-a intamplat acolo!!!
Au dat domeniul public pentru agrement corporatiei, au distrus zona verde si au betonat ceea ce era inainte zona de promenada si relaxare pentru cetateni!
De ce au avizat consilierii pedelaci-udemeristi distrugerea domeniului public!!?!?! Daca era atat de potenta corporatia de ce nu a cumparat teren privat unde sa tranteasca temple ale consumerismului ?!?! DE CE au invatat linistiea si sanatatea publica?!?!
E O RUSINE!!!!!
Mai mult, au distrus si zonele verzi ale lacului 3 si au defrisat complet!!! Chiar nu se putea turna tot betonul ala si facut teren de baschet/fotbal in spatele garajelor care imprejmuiesc blocurile?! De ce se defriseaza atat de intens? Se putea amenaja foarte bine tinand cont de vegetatie!
In timp ce nimic in jur nu este amenajat in zona lacurilor, din mol o dai direct in carosabil si apoi direct in ultia de pulbere! Nici un plan, nici o planificare, doar parandarat si profit pentru corporatie!