Soundczech: DVA & Fiordmoss @ Fabrica de Pensule

Fiormoss

Luni, 22 octombrie, la ora 21:00, Sala Studio a Fabricii de Pensule (strada Henri Barbusse, numărul 59-61, etaj I) va găzdui concertul trupelor DVA şi Fiordmoss, din Cehia. Un eveniment pregătit de Centrul Cultural Ceh (Bucureşti), în colaborare cu Fabrica de Pensule, în cadrul festivalului de muzică Soundczech. Muzică în limbi inexistente şi electrofolk de ispiraţie nordică – într-un eveniment ce aduce în faţa publicului clujean pe unii dintre cei mai originali muzicieni cehi contemporani.

Dublul-concert de pe 22 octombrie este organizat de Centrul Cultural Ceh din Bucureşti, în colaborare cu Fabrica de Pensule (Cluj-Napoca). Acest eveniment face parte din festivalul de muzică Soundczech, o serie de 10 concerte în 3 orașe din România (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu) organizate cu ajutorul Ambasadei Cehiei. Muzică în limbi inventate, muzică electronică la clarinet, jazz progresiv, electofolk de inspirație nordică, etno la violoncele – sunt doar câteva din caracteristicile ce descriu formațiile cehe care vor concerta în România în cadrul Soundczech.

DVA (Cehia) – Muzică în limbi inexistente

DVA (Doi în română) este o trupa creativă şi extravagantă care cântă în limbi inexistente, pentru radiouri inexistente. Trupa este formată din Jan Kratochvil (chitară, banjo, looping, kitchen beatbox, instrumente improvizate şi voce) şi Bara Kratochvilova (voce, clarinet, bass clarinet, saxofon, melodică, instrumente de suflat, MIDI controler şi alte jucării).

Jurnaliştii de muzică i-au numit pe DVA drept „inclasificabilii”, trupa fiind considerată un adevărat fenomen pe scena alternativă din Cehia, iar criticul de muzică Charlie Gillett de la BBC a declarat albumul „Fonok” drept unul dintre cele mai bune albume ale anului 2009. „Fonok” a fost nominalizat la premiul muzical ceh „Angel”, acordat anual, iar videoclipul piesei „Nunovó tango”  a câştigat premiul 1 la festivalul de filme de animaţie Anifest (cehia).

FIORDMOSS (Cehia) – Electrofolk de ispiraţie nordică

Fiordmoss a fost iniţial un duo format din Petra Hermanová şi Roman Přikryl. El îşi folosea cunoştinţele acumulate în anii în care a compus muzică electronică. Ea scria melodii în acelaşi fel în care scria când cânta într-o trupă de fete, dar cu alte poveşti. Atunci când, la un moment dat, Petra nu a mai putut cânta la chitară cu una din mâini, au chemat un prieten să îi acompanieze. Deşi iniţial fusese chemat doar pentru câteva concerte, Jan Boroš a devenit un important membru al formaţiei.

Ultimul album lansat de Fiordmoss în 2012, „Ink Bitten” (care poate fi downloadat gratuit de aici), îşi trage inspiraţia din apariţia tatuajului la femei în secolul 19, tema fiind mai ales prezentă în una din melodii, „Maud„, care spune povestea primei femei americane tatuate, Maud Stevens Wagner. Povestea unei fete bosniace fugind de război în Franţa este în spatele melodiei „Paris versus Sarajevo„. „Hard a Starboard”  este inspirată de singura fotografie a aisbergului care a scufundat Titanicul, luată la doar câteva zile de accident de marinarul Štépán Řehořek.

Stilul lor a fost definit ca psychedelic folk sau electrofolk de ispiraţie nordică şi i-a transformat pe Fiordmoss în unii din cei mai apreciaţi nou-veniţi pe scena muzicii independente din Cehia.

Pagina evenimentului pe Facebook.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress