Anim’est 2012

Creepy Animation Night şi filme de Oscar la Anim`est Cluj-Napoca

După zece zile intense în care bucureștenii s-au putut bucura de filmele și evenimentele din cadrul Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est 2012, a venit rândul cinefililor din Cluj-Napoca să fie răsfățați. În perioada 26-28 octombrie, la Cinema Victoria va putea fi urmărit un program special de filme de animație care au fost prezentate în capitală.

Festivalul Anim’est face în fiecare an o paradă a animaţiilor premiate prin festivaluri de pe tot globul. Denumită până acum Mozaic, secţiunea are un nume nou de anul acesta: Animash (lungmetraje și scurtmetraje).

Ursul uriaș se adresează spectatorilor de toate vârstele. Dintotdeauna Jonathan a fost foarte fericit să plece în vacanţă de unul singur la bunicul său. Vara aceasta, sora lui, Sophie, a crescut suficient! Jonathan e în stare de orice pentru a scăpa de mogâldeaţa atât de enervantă. Cum reuşeşte să scape de ea, Jonathan intră în bucluc: Sophie e răpită de un urs uriaş. Jonathan trebuie s-o găsească înainte de a fi prea târziu.

Publicul îl va cunoaște și pe Ronal barbarul, cel mai atipic barbar de pe Pământ. Nu este interesat de lupte, cuceriri sau chefuri. Visul său este ca toți să-l lase în pace. Dar soarta i-a hotărât un alt destin. Într-o bună zi, Volcazar, șeful unui trib inamic, îi ia prizonieri pe toți barbarii pentru a-i sacrifica și a-i aduce ca ofrandă zeilor. În libertate rămâne doar Ronal, care trebuie să-şi salveze poporul.

Tabloul este un alt titlu ce va putea fi urmărit în cadrul retrospectivei Anim’est de la Cluj. Pelicula nominalizată la Premiile Cesar spune povestea a trei feluri de personaje care trăiesc într-un tablou abandonat: Isprăviţii – pictaţi complet, Jumăticii – cărora le lipsesc culorile, şi Schiţele – de-abia conturate. Primii domină absolut, până ce Ramo se îndrăgosteşte de Claire, o inacceptabilă Jumătică. Ramo se aliază cu învinşii şi părăseşte tabloul în căutarea Pictorului.

Animash Shorts aduce la Cluj-Napoca titluri de la Oscar, Annecy sau Cannes! După ce rămâne fără casă în urma unei furtuni, un domn descoperă o bibliotecă vrăjită în The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore. Filmul lui William Joyce şi Brandon Oldenburg, un melanj de animaţie cu miniaturi şi tehnici digitale, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie. Animaţia britanică Head over Heels în regia lui Tim Reckart a avut premiera anul acesta la Cannes, în competiţia filmelor studenţeşti, Cinefondation, cu povestea unei căsnicii care şi-a pierdut farmecul cu anii. Publicul clujean va putea urmări de asemenea și The Missing Key, recompensat cu Premiul Publicului la ediția a 7-a a festivalului Anim’est.

Călătorie către Agartha, o animaţie japoneză semnată de Makoto Shinkai, regizor deja numit de critici „noul Miyazaki”, este un alt titlu inclus în programul restrospectivei de la Cluj. Tot la Cluj vor mai putea fi urmărite și cele 21 de animații românești incluse în competiția națională a festivalului.

Nu în ultimul rând, Creepy Animation Night va aduce 22 de filme bizare, inedite, sumbre sau horror. Bobby Yeah (r. Robert Morgan), premiat la Clermont-Ferrand şi nominalizat la BAFTA, cu un hoţ care intră în încurcături, Tentation (r. Loris Accaries, Marie Ayme, Claire Baudean, Audrey Janvier) care vine direct din competiţia Annecy 2012, cu o viziune viscerală a erotsmului feminine, Rabbid şi Lazarov, două capodopere ale celebrului Nieto (www.luisnieto.com), cunoscut mai ales în advertising, pentru multe spoturi celebre (Nike, Coca Cola, Heineken, Peugeot), dar şi pentru clipurile Faithless, sunt câteva dintre titlurile care alcătuiesc programul acestei nopți care se anunț extrem de creepy.

Programul complet al retrospectivei Anim’est de la Cluj-Napoca este disponibil pe site-ul oficial al festivalului www.animest.ro.

Anim’est Cluj este organizat de Asociaţia Este`n`est.

Cu sprijinul: Media, AFCN

Parteneri: Institutul francez din Cluj, Cinema Victoria

Recomandat de Radio Guerrilla

Parteneri media: 24 fun, cinemarx, clujlife, artactmagazine, studentu ardelean, go free

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress