FEHER LASZLO (ZOD) – Hide & Seek

FEHER LASZLO (ZOD) – Hide & Seek

expozitie de sculptura

28 septembrie – 14 noiembrie 2012

libraria Carturesti Cluj

vernisaj: 28 septembrie 2012, ora 19:00

„M-am intalnit cu lucrarile lui Zod la Targu-Mures, in vara asta. Curatoarea expozitiei, o prietena, imi recomandase sa trec pe la Mall-ul din centru. Doi artisti imparteau spatiul, dar era evident de la prima privire ca fiecare set de lucrari era suficient pentru o expozitie in sine. M-am plimbat printre sculpturile lui Feher, apoi am cerut voie si le-am facut poze. Era mestesug, din acela cum nu prea mai intalnesti, pus in niste forme extrem de noi. Parca aveau ceva de banda desenata. Cool si funky, dar fara disperarea de-a fi asa. La a treia privire ma indragostisem deja de lucrari si, indirect, de Zod. Am sunat-o pe prietena mea si am rugat-o sa ma ajute sa aduc expozitiile si la Cluj. Impreuna sau, si mai bine, separat. Din fericire am reusit. Nu sunt critic si nu vreau sa va „descifrez”  arta lui Feher Laszlo (Zod). Veniti sa-i vedeti lucrarile, va vor spune ele tot ce trebuie. Eu zic doar ca merita. Si ca, peste cativa ani, o sa ne mandrim ca am fost la a doua expozitie personala a acestui sculptor.” (Mihai Mateiu)

„Totul a inceput cand eram in clasa a doua. Atunci am gasit trei dalti ale bunicului meu si m-am apucat sa cioplesc. Pana la 12 ani am facut-o ca hobby. Apoi am devenit ucenic la un mester de dulapuri din Miercurea Ciuc – am lucrat acolo zi de zi, de la el am invatat bine tehnica cioplirii in lemn, facand dulapuri in toate stilurile, de la „renaissance” pana la „art nouveau”. Tot acolo am avut primul contact cu istoria artei si, dupa un timp, am decis ca o sa fiu sculptor.

A mai fost ceva inainte de toate astea: mama mea a lucrat intr-o fabrica de ceramica, unde am intalnit pentru prima oara lutul. Stateam mult timp cu ea acolo, faceam forme din lut si desenam non stop. Cred ca dupa toate astea nici nu aveam alta alegere decat sa fiu sculptor.
Dupa clasa a opta am vrut sa merg la liceul de arte din Targu Mures, dar am trecut examenul de capacitate abia in toamna si am pierdut admiterea. Din cauza asta am ajuns la scoala de meserii, la sectia turism, si am devenit ospatar-bucatar. In sfarsit, abia la 18 ani am ajuns la liceul de arta din Odorheiu Secuiesc.

Apoi la facultate in Timisoara, unde am descoperit arta „contemporana”. Pana la mijlocul anului 2 am facut ce asteptau profesorii de la mine, dupa gustul lor – la un moment dat insa mi-am dat seama ca nu fac nimic nou si ca tot ce facusem pina atunci semana cu lucrarile lor. Cand am constientizat asta am inceput sa caut altceva. In aceasta perioada am participat la proiectul Otegtaj – Tree House Village (http://www.otegtaj.hu/) – era un grup international si pentru prima data in viata mea m-am intalnit cu oameni din alte tari. Mi-am dat seama cat de importat e sa comunici cu cei din afara, si nu doar intr-un grup mic cum ar fi Ardealul sau secuimea. De atunci am inceput sa urmaresc pe internet si alti artisti din lume, din Asia pana in America si, binenteles, din Europa.

GEHARD DEMETZ, Mauritio Catellan, Dan Webb, Katsura Funakoshi – in mare ei sunt preferatii mei. Nu vreau sa-i copiez. Imi mai place arta clasica (grecii, romanii, egiptenii), arta populara asiatica si artele primitive – mai mult din astea ma inspir, dar vreau sa aduc totul in zilele noastre. Nu stiu cat de mult reusesc sa fac arta contenporana, dar asta e directia in care vreau sa merg. Sunt deschis la orice, incerc sa urmaresc tot ce e contemporan in muzica, teatru, pictura, foto, film, practic tot ce e in domeniul artelor. De exemplu imi place foarte mult dansul contemporan.

Vreau sa raman independent fata de politica si religie, chiar daca uneori mai intru cate putin si pe teritoriul lor.” (Feher Laszlo Zod)

Multumim sectiei de sculptura a Universitatii de Arte si design din Cluj pentru sprijinul acordat prin oferirea postamentelor pentru lucrari!

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress