Ziua Diversităţii la TIFF 2012


Una dintre sărbătorile cu tradiţie la TIFF, Ziua Diversităţii, va avea loc anul acesta pe 3 iunie, în spaţiul TIFF Art din curtea Muzeului de Artă din Cluj. Un film multi-premiat, un atelier de meşteşuguri tradiţionale ale romilor, un spectacol pus în scenă de copiii de la Pata Rât, muzică de taraf şi un concert Romano ButiQ fac parte din programul de manifestări culturale și artistice menite să promoveze înțelegerea interetnică și toleranța reciprocă.

11.00 – Cinema Florin Piersic: Ţigan/ Gipsy
14.00 – 18.00 – TIFF ART: Lumea meșteșugurilor tradiționale ale romilor
16.00 – 17.00 – TIFF ART: Spectacol pus în scenă de 15 copii de la Pata Rât pe baza poveştilor de viaţă proprii
20:30 – TIFF ART: concert Romano ButiQ

Ziua va începe cu un film care a impresionat publicul şi critica, anul trecut. De la ora 11.00, la Cinema Florin Piersic, spectatorii pot viziona, în premieră, Ţigan/ Gipsy, în regia lui Martin Šulík. Filmul a obţinut mai multe premii importante la Festivalul de la Karlovy Vary, printre care şi Premiul Special al Juriului, şi a fost proiectat la Toronto, Pusan, Varşovia sau Salonic. Este povestea lui Adam, un adolescent de 14 ani care doar două bucurii în lumea comunităţii sale romani: boxul şi prietenul său Julka. Însă, după moartea violentă a tatălui, începe să vadă partea grea a vieţii: mama lui se recăsătoreşte, iar tatăl vitreg cere supunere fără a face nimic pentru a câştiga respectul. Treptat, tot ceea ce are importanţă pentru el se duce pe apa sâmbetei, iar Adam se va trezi într-o situaţie din care nu există decât o cale de ieşire.

Între 14.00 şi 18.00, Ziua Diversităţii, organizată în parteneriat cu Asociaţia Romano ButiQ, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice, îi invită pe clujeni în lumea meșteșugurilor tradiționale ale romilor, în curtea Muzeului de Artă. Atelierul Itinerant Romano ButiQ le oferă vizitatorilor nu doar prilejul de a vedea obiecte făurite de meşteri romi – ibrice de cupru şi cazane de țuică ale căldărarilor, linguri și platouri sculptate din lemn de rudari, hamuri și potcoave pentru cai sau coşuri de nuiele – ci şi de a urmări un împletitor de nuiele şi un rudar la lucru şi de a încerca să meşterească alături de ei.

Tot în spaţiul TIFF Art, vizitatorii vor putea încerca costume tradiţionale romani, cu care să se fotografieze, urmând să descarce pozele de pe pagina de Facebook a proiectului.

Între 16.00 şi 17.00, pe clujeni îi aşteaptă un spectacol pus în scenă de 15 copii de la Pata Rât  pe baza poveştilor de viaţă proprii, pe care le vor transfigura artistic în cadrul unor ateliere de scriere creativă la care participă şi actori. Atelierele de scriere sunt un proiect al Asociației dramAcum, sprijinit de Institutul Cultural Român, Asociația Romano ButiQ, Fundația Desire şi Fabrica de Pensule.

Toţi cei care vor fi în zona TIFF Art şi Piaţa Unirii, pe 3 iunie, se vor bucura de acordurile muzicii tradiționale romani, Taraful de la Cojocna urmând să anime atmosfera din curtea muzeului și zona centrală a orașului. Cu muzică se va şi încheia Ziua Diversităţii. De la 20.30, trupa Romano ButiQ, care reinterpretează muzică tradiţională romani în cheie modernă, cu influenţe reggae, ska, punk-rock şi chiar jazz, va susţine un concert la Muzeul de Artă.  Trupa este compusă din Daniel Stan (voce), Mirel Liţă (trombon), Daniel Mărgean (tobe), Constantin Anghel (chitară) şi Sile Paizon (chitară-bas), Laurenţiu Răcaru (acordeon) şi Puiu Ciuraru (trompetă).

Atelierul Itinerant Romano ButiQ face parte din proiectul Romano Cher – Casa Romilor, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013 şi are ca obiectiv principal readucerea meseriaşului tradiţional de etnie romă pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii. Proiectul se desfășoară în perioada iunie 2010 –  februarie 2013.

3 răspuns la Ziua Diversităţii la TIFF 2012

  1. am vazut si in matei ceva stand saptamana trecuta cu obiecte mestesugaresti faurite de romi si fotografii (unele dintree ele chiar reusite), dar faza asta cu pozarea vizitatorilor in costume traditionale romani mi se pare putin exagerata. bine, cred ca n-or fi putini bufoni care se vor maimutari pe tema asta…

  2. Fotografiile cred ca sunt ale lui Sorin Onisor. Cel putin unele dintre ele sunt ale lui ca le stiu. Nu stiu de ce naiba nu scria nicaieri cine e autorul. Unele-s enervant de deformate din cauza abuzului de superangular, insa per total sunt bunicele.

    E fain si atelierul, o prietena a fost de mai multe ori la nenea ala de impletea chestii din rachita. Si cu costumele cred ca e buna ideea de fapt, oamenii oricum se maimutaresc destul pe facebook si la paradise garage 🙂

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress