Interviu cu arhitecta Iulia Hurducaș despre ideile de reamenajare a Someșului și a Parcului Feroviarilor din Cluj, în cadrul proiectului „Cluj 2030”, derulat de GAS // Imagine și editare:Hans Hedrich
În 2012 Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) și colaboratorii săi își imaginează un oraș mai egalitar, mai democratic, și mai solidar. În cadrul proiectului “Cluj 2030: Viziune si praxis” te invităm să regândim împreună orașul pe care îl locuim, să explorăm resursele pe care le are și să învățăm să le folosim creativ. Participarea noastră activă la construcţia oraşului este importantă pentru că oraşul este al nostru, noi îl locuim şi noi suntem resursa lui cea mai importantă. Fie că este vorba de aspecte economice, culturale, politice sau de aspectul fizic al orașului, dorim lărgirea sferei de participare a locuitorilor la procesul de dezvoltare urbană prin includerea a unui numar cat mai mare de actori (cetățeni, autorități locale, agenți economici).
Atelierul de urbanism din cadrul proiectului te invită în această vară la o serie de evenimente și acțiuni prin care dorim să dezvoltăm un imaginar urban alternativ, prin participarea activă a cetățenilor la reconfigurarea spațiului urban. Am pornit de la observația că în prezent majoritatea proceselor de dezvoltare ale orașului sunt generate şi practicate top-down (de sus în jos). Ceea ce propunem noi este tocmai o serie de abordări și practici bottom-up (de jos în sus), care să intervină în sfera unui deficit semnificativ de participare publică la elaborarea soluțiilor de dezvoltare urbană. Prin exerciții de urbanism participativ, invităm locuitorii orașului, alături de arhitecți, sociologi, urbaniști, sau artiști să-și imagineze și asambleze spații comunitare pentru un Cluj al anilor 2030 caracterizat printr-o dezvoltare urbană egalitară. Concret, ne vom ancora în oraș prin picnicuri, vizionări de film, dezbateri și transformarea anumitor spații.
Primul picnic din seria „Ancorează-te în parc” a avut loc duminică, 20 mai, în Parcul Feroviarilor pe care l-am redescoperit, reimaginat și locuit în feluri noi. De ce Parcul Feroviarilor? Pentru că face parte din rețeaua de spații verzi ce se intinde de-a lungul Someșului, pentru că a fost plin de viață până în anii ’90, pentru că este al doilea parc ca mărime din Cluj, și cu toate acestea este ignorat de autorități în beneficiul interesului privat. Noi ne dorim ca Parcul să ne aparțină, și să luam activ parte la reabilitarea lui și la recuperarea vitalității sale.
Urmărește seria de picnic-uri și ‘ancorează-te’ în parcuri. Ne vedem acolo!
Evenimentele sunt documentate video în cadrul proiectului EcoReporter. EcoReporter 2 este derulat de ‘Asociaţia Sighişoara Durabilă’ în colaborare cu ONG-uri partenere din Cluj şi Bucureşti, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi CEE Trust.
Ce drăguţă e tanti şi ce aiurea arată biserica aia din fundal – zici că-i centrală nucleară sau staţie de lansare pentru rachete destinate creştinării spatiului interplanetar 🙂