Lansare „Eroticon” de Mihaela Ursa


Librăria Book Corner şi Editura Cartea Românească vă invită vineri, 18 mai, la ora 18.00, la lansarea volumului Eroticon. Tratat despre ficţiunea amoroasă, de Mihaela Ursa, apărut de curînd în colecţia „Critică şi istorie literară”. Alături de autoare, vor lua cuvîntul: Sanda Cordoş, Alex Goldiş şi Cosmin Borza.

Despre carte

De la Adam şi Eva la Romeo şi Julieta, de la Don Juan la Anna Karenina, poveştile de iubire din literatura lumii sînt înţelese în eroticoane. Ficţiunea amoroasă nu se citeşte, ci se urmăreşte vizual: iată intuiţia de la care porneşte Eroticon-ul Mihaelei Ursa. Cititorul care uită de sine, lăsîndu-se sedus de o poveste de dragoste, este mai întîi convins de o imagine, de o fereastră către adevărul ficţional al lumii despre care citeşte. De la romanul grec pînă la Miller, Anaïs Nin, Márquez, Nabokov, Bruckner sau Beigbeder lucrurile nu se schimbă la fel de mult pe cît am crede. Fiecare poveste de dragoste îşi are propriul adevăr. Orice proiect amoros depinde de o erotologie, adică de o teorie despre adevărul iubirii şi despre legătura vieţii cu ficţiunea, dar şi a literaturii cu viaţa.

„O premieră substanţială în critica românească, volumul Mihaelei Ursa are, pe lîngă cuprinderea, erudiţia (lipsită de orice ostentaţie) şi respiraţia unui tratat de literatură comparată, puterea de seducţie proprie unui critic subtil, rafinat, empatic, care reuşeşte să-şi incite cititorii la lectură, punîndu-i în relaţie cu ceea ce e, în fond, mai preţios într-o carte: «promisiunea vieţii-din-literatură».” (Sanda Cordoş)

Despre autoare

Mihaela Ursa (n. 25 septembrie 1971, Sângeorz-Băi) este teoretician şi critic literar.

Este autoarea volumelor: Optzecismul şi promisiunile postmodernismului (Editura Paralela 45, 1999), Gheorghe Crăciun – monografie (Editura Aula, 2000) şi Scriitopia (Editura Dacia, 2005; ediţie revăzută, 2010), premiate de Uniunea Scriitorilor din România şi de Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România. A absolvit Facultatea de Litere din Cluj, unde este în prezent lector doctor şi director al Departamentului de Literatură Comparată. A coordonat Divanul scriitoarei (Editura Limes, 2010), a colaborat la volume colective şi la diferite publicaţii literare.

Blogul autoarei: http://mihaelaursa.wordpress.com.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress