X milimetri din Y kilometri @ Fabrica de Pensule

Spectacolul X milimetri din Y kilometri poposeşte și la Cluj, după turneul universitar care se desfăşoară în ţară, vineri, 18 mai, ora 19:00, la Sala Studio, Fabrica de Pensule.

Spectacolul va fi prezentat in cadrul Caravanei IETM.În perioada 17-21 mai 2012, Cluj și Târgu Mureș găzduiesc una din întâlnirile anuale ale rețelei IETM – Caravana IETM. IETM este o rețea internațională pentru artele performative care a luat naștere pentru a stimula calitatea, dezvoltarea și contextul artelor performative la nivel global, prin inițierea și facilitarea relațiilor profesionale și comunicării între membrii rețelei, schimburilor dinamice de informație, transfer de know-how și prezentarea unor exemple de bune practici.

Mai multe detalii aici.

X milimetri din Y kilometri

Arhivele fostei poliții secrete din România comunistă (Securitatea) s-au deschis tîrziu după căderea regimului Ceaușescu – și continuă să fie destul de restrictive. Însă atmosfera apăsătoare din ultimii ani ai comunismului românesc și represaliile asupra opozanților, ca și dezvăluirile recente foarte selective, provenind din dosare de urmărire sau colaborare la care puțini au acces, au transformat Securitatea și arhivele ei în principalul furnizor al unor adevăruri de necontestat. Aceasta este principala miză a spectacolului Gianinei Cărbunariu – chestionarea ideii înseși de adevăr într-o lume construită pe duplicitate, dedublare, camuflare a sinelui.

Dramaturg și regizoare cu un interes deosebit în practica documentării și într-o tematică legată de tabuurile sociale contemporane (a făcut spectacole despre conflictele interetnice româno-maghiare din anii ’90, despre „vînzarea“ germanilor din România către RFG în anii ’80, despre controversele din jurul unei planificate exploatări miniere cu cianuri în munții Transilvaniei, care agită spiritele de cîțiva ani), Gianina Cărbunariu a creat X mm din Y km pornind de la un document public – o stenogramă din dosarul, deja publicat la o reputată editură, al unui foarte cunoscut scriitor-disident, emigrat în 1985. Mărturie a unei confruntări verbale reale, textul stenogramei e reluat, din nou și din nou, pînă la punctul în care a fi erou, colaborator sau politruc devine o opțiune personală a fiecărui spectator. (Iulia Popovici)

Un spectacol de Gianina Cărbunariu
Producţie: Colectiv A
Video: Ciprian Mureşan
Asistent de regie: Alexandra Felseghi
Distribuţia: Mădălina Ghiţescu, Paula Gherghe, Rolando Matsangos şi Toma Dănila
Proiect finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional

Bilete: 10 lei redus, 15 lei intreg
Rezervari la rezervari@colectiva.ro

Va asteptam cu drag!

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress