Lansare „Lumi din cuvinte” de Sanda Cordos


Marţi, 15 mai, la ora 18.00, la Librăria Book Corner (Bulevardul Eroilor nr. 15) va avea loc lansarea celui mai recent volum semnat de Sanda Cordoş Lumi din cuvinte. Reprezentări şi identităţi în literatura română postbelică – apărut la Editura Cartea Românească, în colecţia „Critică şi Istorie literară”.
Vor lua cuvîntul, alături de autoare, Irina Petraş, Adriana Stan, Alex Goldiş.

Despre volum
Indiferent de deceniul, ideologia sau problematica pe care o investighează, indiferent că se ocupă de reprezentările transversale (la fixarea cărora participă operele mai multor scriitori) sau de cele individuale (care angajează doar opera unui singur autor), eseurile Sandei Cordoş trasează o hartă a literaturii române postbelice, evidenţiind ideologii literare şi reprezentări comunitare acute şi de neignorat, şi dau seamă, astfel, de forţa de reprezentare a literaturii, ca şi de puterea de seducţie a lumii asupra căreia se exercită, cu atît mai seducătoare (într-o ecuaţie proprie artei) cu cît este mai primejdioasă.

„Sanda Cordoş trăieşte cu cărţile, trăieşte cărţile. Sanda Cordoş chiar vibrează, nu se preface. Din acest punct de vedere, al vibralităţii, ea e, poate, adevăratul şi singurul urmaş al lui Lucian Raicu. Şi asta cu atît mai mult cu cît şi pe Sanda Cordoş o impresionează fondul de umanitate al operei, iradianţa ei sufletească, nu mofturile şi sofisticăriile. O critică deodată caldă şi severă nu-i reuşeşte decît Sandei Cordoş – ultimul critic român cu inimă şi care profesează faţă de literatură o dragoste cu discernămînt.” (Al. Cistelecan)

Despre autoare
Sanda Cordoş (n. 2 august 1966) este conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde conduce Departamentul de literatură română şi teoria literaturii. A publicat: Literatura între revoluţie şi reacţiune. Problema crizei în literatura română şi rusă a secolului XX, 1999 (ediţia a II-a adăugită, 2002); Alexandru Ivasiuc, 2001; În lumea nouă, 2003; Ce rost are să mai citim literatură, 2004.
A coordonat volumele Spiritul critic la Cercul literar de la Sibiu, 2009; Spiritul critic la Liviu Petrescu, 2011; Ion Pop 70, 2011. A coeditat Romanian writers on writing (ed. Norman Manea, 2011) şi a colaborat la mai multe volume colective şi lucrări lexicografice, printre care Ion Pop (coord.), Dicţionar analitic de opere literare româneşti (2007) şi Kindlers Literatur Lexikon (2009).

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress