Vernisaj LES MAINS D’ÉCRIVAINS / MAINILE SCRIITORILOR, expozitie foto de Hannah ASSOULINE


LES MAINS D’ÉCRIVAINS / MAINILE SCRIITORILOR
expozitie foto de Hannah ASSOULINE

19 aprilie – 14 mai 2012
libraria Carturesti Cluj
vernisaj – 19 aprilie 2012, ora 19:00

Joia aceasta va invitam la vernisajul unei expozitii pe care suntem onorati sa o gazduim timp de o luna. E vorba de o selectie de lucrari din amplul proiect fotografic al artistei Hannah Assouline intitulat LES MAINS D’ÉCRIVAINS (MAINILE SCRIITORILOR), care ar face cinste oricarui spatiu expozitional din Cluj – credem insa ca aceste fotografii capata o semnificatie aparte intr-o librarie pe ale carei rafturi pot fi gasite multe dintre operele autorilor imortalizati. Multumim asadar Institutului Francez din Cluj pentru aducerea acestei expozitii la Carturesti si domnului director Cristoph Pomez, care va rosti discursul de prezentare. Va asteptam cu drag joi la ora 19:00!

„Nu poti fotografia mainile filosofilor fara sa te incerce un oarecare sentiment de teama. Deoarece mana, pana a ajunge sa fie imaginea mainii inteligente atat de draga lui Darwin si tuturor paleontologilor, este cea care ne permite sa cuprindem lumea, ca si cand am prinde o unealta, ea este, de asemenea, mana care se reculege. Despre mana se poate spune intr-adevar ca se re-culege inainte de a incepe lucrul, apucand stiloul sau lovind tastele masinii de scris cu degetele. Mana gandeste, pe cand figura exprima o tensiune, o stare trecatoare, pe care mana incearca sa si-o insuseasca. Deoarece mana, mai mult decat oricare alt organ, reprezinta memoria unei indemanari, aceea de a scrie, cu certa origine in creier, dar care n-ar exista, ar zice Derrida, fara un „a face”, ceea ce trimite la natura organizari inoastre.

In orice caz, asa vad eu aceste maini de filosofi, despre care nu sunt tocmai sigura ca ar fi foarte diferite de mainile muncitorilor, pe care am avut ocazia sa le fotografiez inaintea acestui proiect. E vorba de a pune o problema. Si ce ar fi filosofia daca nu rezolvarea de probleme. Totusi, ar trebui sa adaugam: aceste maini de filosofi nu sunt toate maini de intelectuali.

Mana lui Lévi-Strauss este nobila si gratioasa. Este asezata alaturi de o piatra pe care o mangaie. Mainile lui Levinas sunt mici si bondoace. Iar Derrida, cu mana pe volanul masinii sale, parca ar fi vrut sa ma duca intr-o calatorie. Rolul fotografiei este acela de a arata, nu de a demonstra. Ceea ce mainile dezvaluie este ca in fiecare filosof zace un artizan. Asemnenea unui muzician, el se poate folosi de degetele sale ca de un partener, dar poate, de asemenea, sa foloseasca doar cateva. Astfel, ceea ce arata fotografiile este indelunga lupta dintre mana, acest prim instrument al analizei, si cariera inteligentei care se deschide inaintea noastra. Am incercat sa traduc aceasta umanitate a mainii…” (Hannah ASSOULINE)

Hannah ASSOULINE s-a nascut in 1956 la Colomb-Béchar in Algeria. A debutat ca fotograf la „Nouvelles Littéraires” si a participat la crearea saptamanalelor cu difuzare nationala „L’événement du jeudi” si „Marianne”. Este membra a Agentiei Opale si se consacra fotografiei de scriitori. Expozitii la: Paris, Berlin, Munchen, Innsbruck etc.

Iata si lista scriitorilor ale caror fotografii fac obiectul expozitiei de la Cluj : Jean-Christophe BAILLY, Jean BAUDRILLARD, Béatrix BECK, Emmanuel CARRERE, Maurice G. DANTEC, René de OBALDIA, Delphine de VIGAN, Régis DEBRAY, Philippe DELERM, Jacques DERRIDA, Jean ECHENOZ, Annie ERNAUX, Alain FINKIELKRAUT, Max GALLO, Nancy HUSTON, Régis JAUFFRET, Camille LAURENS, Jean Marie Gustave LE CLEZIO, Claude LEVI STRAUSS, Emmanuel LEVINAS, Bernard-Henri LEVY, Pierre MICHON, Patrick MODIANO, Edgar MORIN, Marie N’DIAYE, François NOURISSIER, Michel ONFRAY, Pascal QUIGNARD, Jean ROLIN, Olivier ROLIN, Françoise SAGAN, Philippe SOLLERS, Philippe SOUPAULT, Alberto MORAVIA, Ismail KADARE.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2023 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress