Joia mânioasă @ Fabrica de Pensule

Vă invităm la Joia mânioasă – o seară dedicată vizionării și dezbaterii unor documentare axate pe istoria și practica mișcărilor activiste de diferite facturi.
Scopul acestor întâlniri reprezintă constituirea și coagularea unui spirit civic menit să interogheze relația dintre stat și cetățean.
Proiecția de joi va avea loc la Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse 59-61

Filmul pe care vi-l propunem în a treia Joie Mânioasă este:

Living Utopia (Vivir la Utopia)
un film de Juan Gamero, Spania, 1997

Living Utopia este un documentar unic, care îmbină considerații istorice despre originile şi dezvoltarea mişcării anarhiste spaniole, concentrându-se asupra Războiului Civil din 1936. O reflecţie cu privire la bazele filozofice ale unei astfel de mişcari şi aplicarea lor în practică. Atât ca piesă informativă cât şi ca sursă de cercetare inspirată, acest film este considerat o bijuterie printre istorici şi activiști. Acest documentar realizat de Juan Gamero constă din 30 de interviuri cu supravieţuitori ai Revoluţiei spaniole 1936-1939 si este unul dintre cele mai bune documentare care tratează aceată temă. Mărturiile militanţilor anarhişti sunt într-adevăr mișcătoare şi relevă aspectele constructive ale revoluţiei sociale din Spania. Această „Anarhie în acţiune”, a însemnat: la țară – în jur de 7 milioane de ţărani s-au constituit în cooperative, la oraș – 3000 de locuri de muncă au fost colectivizate, 150 000 de oameni s-au alăturat miliţiilor anarhiste pentru a lupta împotriva fascismului, precum şi activităţi culturale şi mişcarea Mujeres Libres – Femeile Libere pentru eliberarea femeilor de sub patriarhat. Mai multe aici.
Astfel, propunem spre dezbatere următoarele întrebări:
1. Cum s-au organizat din punct de vedere politic, economic, social și militar anarho-sindicaliștii revoluției spaniole?
2. Ce importanță deține solidaritatea internațională – și participarea internațională – în cadrul revoluției spaniole?
3. Ce a condus la „eșecul” revoluției și cum pot fi asemenea pericole evitate în eventualitatea unei organizări sociale pe baza anarho-sindicalismului?

via Tinerii Mânioși

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress