Lansare de carte: Bokia – Ovidiu Pecican


Librăria Book Corner în colaborare cu editura Tracus Arte vă invită vineri, 30 martie, de la ora 13.00, la lansarea romanului Bokia scris de prozatorul Ovidiu Pecican şi apărut la editura Tracus Arte în 2011. Alexandru Vlad şi Ion Vartic vor prezenta romanul şi atmosfera construită de prozator.

Despre carte
„Radiografiată fără cruţare, umanitatea „bokiotă” etalează un triumf al decadenţei, al ticăloşiei, al depravării. După ce-şi ia avînt în primele secvenţe, autorul şarjează din ce în ce mai dezinvolt şi mai caustic. Politica locală e demagogică şi coruptă, munca e dispreţuită, afacerile sînt forme de jaf, relaţii umane sînt pervertite, toată lumea încercînd din răsputeri să profite de toată lumea. (…)
Totul stropit cu umor din belşug: caracterologic, după cum s-a dedus; de situaţie, fiecare personaj fiind prins în posturi eminamente caraghioase, rezumate rapid, deopotrivă cu sadism auctorial şi cu un zîmbet tandru-concesiv; de limbaj, pe multiple planuri, de la cel onomastic şi toponimic la permanentele distorsiuni şi jocuri de cuvinte, traduceri sau doar transcrieri fonetice glumeţe din alte limbi, parafraze parodice şi cîte şi mai cîte, cu explorarea uneori minuţioasă a anumitor straturi lexicale, cu precădere cele conexe tematic şi etic, în nota de răspăr comic a cărţii. (…) Ovidiu Pecican e extensiv, fluvial, are plăcerea povestirii deviate şi ramificate, în limbaj colorat, mucalit, ceea ce face necesară şi trimiterea la descendenţa din Creangă.” (Ion Bogdan Lefter)

Ovidiu Pecican s-a născut la 8 ianuarie 1959 la Arad. Este absolvent al Fa­cultății de Istorie-Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca şi doctor în istorie din 1998. În prezent, este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum și cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității Babeș-Bolyai. În 2008 a fost numit ambasador național al Anului European al Dialogului Intercultural. A publicat romanele Eu şi maimuţa mea (1990), Razzar (1998, în colaborare) şi Imberia (2006). Scrie proză scurtă: Darul acestei veri (2001), Clipuri (2001), Zilele şi nopţile după-amiezei (2005), Poveşti de umbră şi poveşti de soare (2008), Clujul în legende (2010, în colaborare), Aventurile lui Matiaş Corvin la Cluj (2011). A editat volumul de teatru Arta rugii (2007, în colaborare). Realizează antologii de interviuri, proză, convorbiri polemice şi critică literară.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress