Oraşul Vizibil 2 @ Cluj

Oraşul Vizibil, ediţia 2 – expoziţie în spaţii publice de afişaj

Fundaţia AltArt şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca lansează miercuri 14 martie 2012 expoziţia „Oraşul Vizibil”, ediţia a II-a, care prezintă o serie de lucrări de artă-comentariu social în diferite spaţii de afişaj public.

Oraşul Vizibil este o iniţiativă de a reactiva spaţiul public din Cluj prin intervenţii artistice. Expoziţia Oraşul Vizibil utilizează spaţii publice de afişaj – vitrine, panouri, refugii pentru staţiile de transport în comun – pentru prezentarea unor lucrări de artă contemporană care problematizează spaţiul public şi diferite dimensiuni ale vieţii urbane. Proiectul propune astfel regândirea modurilor de acces, utilizare şi control asupra uneia dintre dimensiunile spaţiului public, pe care o deschide către comunitatea artistică – ca platformă de expunere a artei cu mesaj social. Intenţia ultimă este aceea de a genera un proces de reflecţie, atât la nivel individual, pentru cei care trec pe lângă aceste vitrine şi panouri, dar mai ales la nivelul comunităţii.

Cele cinci lucrări expuse au fost selectate în urma unui concurs de proiecte de artă publică. Tema centrală a ediţiei a doua a proiectului este deschiderea spaţiului public. Juriul care a selectat lucrările este format din István Szakáts – curator/preşedinte Fundaţia AltArt, Mihai Pop – curator/Galeria Plan B, Eugen Panescu – arhitect/urbanist, Oana Buzatu – expert comunicare/ purtător de cuvânt, Primăria Cluj-Napoca, Alina Banu – expert comunicare outdoor, Firma 9. Curatorii expoziţiei: István Szakáts şi Mihai Pop. Expoziţia a fost precedată de o etapă de prezentare online a propunerilor artistice, etapă în care publicului i s-a oferit ocazia de a comenta şi vota proiectele preferate.

Oraşul Vizibil este primul dintr-o serie de proiecte care abordează incremental, prin procese culturale şi sociale, diferite aspecte ale dezvoltării urbane la Cluj. Scopul final al acestor proiecte este de a propune un model de dezvoltare sustenabilă a mediului urban clujean prin susţinerea dezbaterii publice, a reaproprierii spaţiului public şi a modelelor culturale care problematizează actul social.
În 2012, ediţia a treia a proiectului, aflată în pregătire va include lucrări pentru spaţii de afişaj, dar şi o serie de intervenţii în spaţiul public – mobilier urban, pavilioane temporare etc.

Lucrările expuse începând din 14 martie 2012 sunt:

1. ”Îmi Doresc”– autor: Radu Lesevschi – instalaţie post-it
locaţii:
a) Piaţa Unirii nr. 28 (fosta agenţie C.E.C.)
b) Insomnia, str Universităţii nr 2

2. ”Cine sunt. Cine suntem.”– autor: Sorin Popescu –billboard
locaţii:
a) Bd 21 Decembrie nr 9, Refugiu staţie RATUC (în faţa Bisericii Unitariene)
b) Bd 21 Decembrie nr 41, Refugiu staţie RATUC (în faţa Bisericii Reformate)
c) Bd 21 Decembrie nr 70, Refugiu staţie RATUC (Regionala CFR)

3. ”Fără titlu”– autor: Paula Boarţa – instalaţie
locaţie: Piaţa Avram Iancu nr. 19, Refugiu staţie RATUC (în fata Adminsitratiei Financiare)

4. ”Singurul bătrân pe care îl cunosc sunt eu”– autor: Claudiu Cobilanschi – print
locaţii:
a) Str Memorandumului 12, panou stradal
b) Str Memorandumului 21, panou stradal (în faţa Muzeului Etnografic)

5. ”Călcaţi pe iarbă– autor: Cezar Lăzărescu – billboard
locaţii:
a) Piaţa Unirii 25, vitrina ceainăriei „Flowers”
b) Bd 21 Decembrie nr 70, panou (zona staţiei Regionala CFR)

Un proiect: Fundaţia AltArt
Parteneri: Municipiul Cluj Napoca, Asociaţia Grupul PONTFinanţator: Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress