Forum:Rolul social al universităţii @ Casa Tranzit

Cum putem implica universitatea în democratizarea vieţii publice? Cum poate universitatea să fie vie şi activă în societate, într-un mod critic, creativ şi asumat?

Prof. dr. Eniko Vincze, echipa care o susţine în candidatura sa pentru funcţia de rector al Universităţii Babes-Bolyai și Fundația Tranzit, va invită să dezbatem împreună problema rolului social al universităţii, printr-un forum la care vor lua parte atât voci din mediul universitar, cât şi voci ale mediului activist, ale societăţii civile, a numeroase instituţii
culturale, artistice, economice sau administrative.


Universitatea nu este şi nu trebuie să fie imaginata ca fiind separată de restul arenelor sociale, sau de social în ansamblul său. Totodată, universitatea nu trebuie să devină o arenă pentru reproducerea imaginarului social dominant – centrat pe pieţe, capitaluri şi profit – ci un forum care îşi asumă rolul său unic în critică instituţiilor sociale dominante. În contextul
acestei vocaţii critice asumate, universitatea poate colabora cu societatea civilă; ea poate dezvolta parteneriate cu alte instituţii; ea poate sprijini activităţile culturale şi artistice; ea poate oferi expertiza în vederea elaborării unor politici publice centrate pe o agendă socială; poate să se implice în vederea îmbunatăţirii vieţii comunităţilor locale; poate să deruleze cercetări care contribuie la protecţia mediului, la sănătate, la dezvoltare comunitară, la eliminarea rasismului; ea poate fi o sursă a pluralismului generalizat prin practicile sale de democraţie participativă internă.

În spaţiul acestei polifonii – în care speram să aducem împreună voci cât mai diverse – vom dezbate atât principiile de acţiune pe care universitatea este chemată să şi le asume pentru a deveni într-adevăr un bun public şi pentru a contribui la viaţa cetăţii; dar ne vom şi imagina cai practice de acţiune prin care parteneriatele cu diverşi actori şi instituţii pot să primească forma lor cea mai creativă.

Vă aşteptam miercuri, 29 februarie, ora 18.00, la Casa Tranzit (str. Bariţiu, nr. 16).
Cu prietenie,
Eniko Vincze
http://www.multiversitate.ro/

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress