Spectacol: X mm din Y km de Gianina Carbunariu


X mm din Y km de Gianina Carbunariu
miercuri, 21 decembrie, ora 19:00
în Sala Studio a Fabricii de Pensule din Cluj

Prețul unui bilet cu reducere pentru studenți este de 7.5 lei, iar întreg 15 lei.
Pentru rezervări: rezervari@colectiva.ro .

Spectacolul a avut premiera pe data de 18 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional Temps D’Images, bucurându-se de reacții pozitive atât în rândul publicului amator, cât și profesionist. A atras și atenția presei internaționale, apărând articole în L’express, Le Parisien, The Independent, China Post, Arab Times etc.

X mm din Y km e un proiect care a apărut din dorința de a înțelege în ce măsură istoria recentă s-a întâmplat ieri sau acum foarte mulți ani. Ce sunt dosarele Securității: documente care ne-ar putea ajuta sa descifrăm trecutul? un adevăr parțial? o saga cu multe ramificații și cu un autor colectiv – poporul român? o maculatură? o bombă care ar putea exploda în fiecare moment? o moștenire ciudată pe care o ducem cu noi fără să știm ce să facem cu ea? jurnale ale vieții de zi cu zi ținute fără ca cei care au fost personaje să-și fi dorit aceste jurnale? Câtă ficțiune și câtă realitate? Ce e de făcut acum și de acum încolo?

Acestea încearcă să le afle artiștii implicați în proiect, construind un întreg spectacol pe baza unei stenograme ce conține discuția până în cele mai mici detalii pe care a avut-o scriitorul Dorin Tudoran cu reprezentanți ai Comitetului Municipal de Partid în anul 1985.

”Am luat decizia de a lucra pe acest “material” pentru că el este o mărturie a unei atitudini singulare în epocă (aşa cum au fost şi atitudinile altor dizidenţi: Doina Cornea, Vasile Paraschiv, Radu Filipescu), fiind în acelaşi timp o mărturie a unui context în care norma era lipsa de solidaritate, schizofrenia cotidiană, lipsa de atitudine.
Din păcate, replici din “Scenariul” transcris în 1985 sună de parcă discuţia ar avea loc astăzi. Lipsa de solidaritate, de reacţie, aroganța puterii faţă de cetăţeni, oportunismul relaţiei intelectualilor cu această putere – sunt şi teme ale societăţii româneşti de astăzi. ” (Gianina Cărbunariu)

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress