Marșul pentru Dreptate Socială

INVITAŢIE

Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (gLOC), format din asociații, activiști, universitari și artiști, care militează pentru desegregare socială şi dezvoltare locală incluzivă, te invită la

Marșul pentru Dreptate Socială

Ce facem?

Exprimăm solidaritate cu cetățenii Clujului care:
– vor să lucreze, dar nu găsesc un loc de muncă;
– lucrează în condiții mizere, de exploatare, fără ca munca să le fie răsplătită echitabil;
– își cresc copiii cu teama că mâine nu vor mai avea ce pune pe masă;
– nu dețin o locuință și riscă să fie evacuați în stradă;

– trăiesc în nesiguranţă;

– nu-şi permit să aibă grijă de sănătatea lor şi a copiilor lor;
– locuiesc în condiții precare, asemenea celor aproape 2.000 de oameni care trăiesc lângă groapa de gunoi din Pata Rât;
– sunt români, maghiari, romi etc. și vor să trăiască împreună într-o societate fără prejudecăți;

– vor să fie consultaţi de aleşii lor în legătură cu deciziile care îi afectează;

– refuză să accepte ca oamenii care au ajuns să trăiască în sărăcie să fie blamaţi pentru necazurile lor, marginalizaţi şi izolaţi la periferie.

Ce poți face?

Vino și tu la primul marș anti-segregare din România cu un mesaj care să exprime dorinţa noastră pentru dreptate socială,. Autoritățile locale și opinia publică au ignorat îndeajuns formarea celui mai mare ghetou din Europa în jurul unei rampe de gunoi. Spune NU rasializării sărăciei! Spune NU nedreptăţii sociale! Acţionează ÎMPOTRIVA marginalizării sociale!

Când şi unde?

Luni, 19 decembrie 2011, ora 15.00, cu pornire din Piața Avram Iancu, pe traseul B-dul Eroilor – Piața Unirii – Piața Muzeului – Palatul Telefoanelor – str. Barițiu.

De ce?

Marșul pentru Dreptate Socială se desfășoară în contextul în care se comemorează un an de la evacuarea de către autoritățile locale a peste 250 de suflete de pe str. Coastei în apropierea gropii de gunoi a orașului. Decizia primăriei a fost sancţionată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, dar amenda derizorie de 8.000 lei nu acoperă dauna morală comisă. Primăria, împreună cu noi toţi, putem face mai mult. Societatea civilă a intervenit cu critici, dar și cu expertiză pentru ca autoritățile locale să elaboreze proiecte integrate de locuire de care să beneficieze atât majoritari, cât și minoritari. Politicile publice întârzie însă să se materializeze. Hai să le dăm un impuls!

Dreptatea socială se bazează pe principiile egalităţii şi solidarităţii, pe asigurarea efectivă a drepturilor omului şi pe recunoaşterea demnităţii umane. Ea presupune distribuirea echitabilă a resurselor, participare la luarea deciziilor în spațiul politic și în economie, precum şi oportunitatea tuturor de a beneficia de bunăstare socială. Alătură-te marşului, pentru a nu tolera o lume a abuzurilor, a inechităților și a nedreptăților sociale! Prin efort colectiv și repetat această situație se poate schimba.

Unde continuăm?

Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice, în colaborare Fundaţia Tranzit, te invită la Dezbaterea publică „Privind înspre viitor – dreptate socială prin locuire decentă”, care se desfăşoară la Casa Tranzit de pe str. Bariţiu nr. 16 cu începere de la ora 15.45.

Program

–          15.45 – 16.00: „Supereroi”, expoziţia copiilor din Pata Rât şi de la Şcoala Elf prezentată de Alina Bradu (artistă), Cristina Raţ (gLOC) şi Carmen Costina (Şcoala Elf); proiectul Protokoll/ ŞPAC „Pata Rât” prezentat de Szilárd Miklós şi Dénes Miklósi; moderator Adrian Dohotaru (gLOC)

–          16.00 – 16.15:  „Un an de la evacuări. Calitatea vieții la Pata Rât” – Cercetare European Roma Rights Center, prezentare Dezideriu Gergely (Director Executiv), Dana Iepure (avocat) şi Concetta Smedile (cercetător)

–          16.15 – 16.25: Mesajul Amnesty International cu ocazia unui an de la evacuările din 17 decembrie 2010 prezentat de Adrian Dohotaru (gLOC)

–          16.25 – 17.35: Ce am făcut şi ce ne propunem mai departe?, prezentări de Enikő Vincze (gLOC), Yesim Oruc (UNDP), Alexandros Tsolakis (Comisia Europeană, DG Regio), Kálmán Mizsei (OSI), Bert Loijii (Fundaţia Pro Roma), Adrian Pusztai şi Ernest Creta (locuitori Pata Rât), moderator prof. dr. Maria Roth (gLOC)

–          17.35 – 18.45: Documentar „Prea fericiții de la groapa de gunoi”, urmat de sesiune de întrebări și răspunsuri alături de unul dintre realizatorii filmului, Farid Fairuz, și protagoniști

–          18.45-19.00: „Jocuri ţigăneşti” prezentate de copiii din „Noul Pata Rât”

un răspuns la Marșul pentru Dreptate Socială

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress