„Vrem să punem capăt dictaturii financiare de pe Wall Street”

Ramona Duminicioiu și Doug Knight, activiști din campania „Salvați Roșia Montană” și-au propus să viziteze mai multe orașe „ocupate” de oameni care manifestă pentru o democrație mai largă, împotriva dictaturii financiare. Mai jos e o primă relatare a Ramonei. Enjoy:

Cand am ajuns in State, saptamana trecuta, aveam in agenda vizite la 3 camp-uri Occupy: Washington,  New York si Denver. Deocamdata sunt la mijloc de drum, insa ma bucur ca pot sa iti transmit impresii inca foarte vii.

E dimineata aici. Azi noapte ne-am intors tarziu de la protestele Occupy Wall Street – Zuccotti Park din districtul financiar din Manhattan. Cu o noapte inainte, la ora 01:00 intre 14-15 noiembrie, Politia din New York a distrus Camp-ul Occupy Wall Street din Zuccotti Park, a evacuat cateva sute de protestatari si a arestat 200 dintre ei. Printre cei arestati s-au numarat 7 jurnalisti (inclusiv de la New York Times) si 1 membru al Consiliului Orasenesc New York. Functionarul public a fost batut crunt, suferind o fractura de craniu. O mentiune importanta ar fi ca evacuarea s-a petrecut fara a lasa presa sa documenteze in nici un fel evenimentul. Zuccotti Park a fost inconjurat de garduri si politia s-a instalat inauntru, accesul publicului a fost interzis.

In dimineata zilei de 15 noiembrie, ora 08:00, ca urmare a unui proces instituit de urgenta, s-a eliberat un ordin judecatoresc prin care politia trebuia sa redea publicului spatiul din Zuccotti Park. Primaria si politia NY au facut apel si au refuzat sa puna in practica prima decizie judecatoreasca. Halal stat de drept american… Am avut un sentiment foarte confuz, nu mai stiam in ce tara sunt.

Politia, la ordinul primariei NY a actionat ilegal. Zuccotti Park e teren privat destinat publicului si nu exista o plangere din partea proprietarului impotriva Occupy (suna familiar?). Se pare ca aceste
evacuari ale camp-urilor Occupy au fost sincronizate in mai multe orase din SUA: Denver, Portland, Salt Lake City, Oakland si New York. Unul din cei mai puternici indicatori ai democratiei este masa critica fata de sistem. Atunci cand unei mase critice i se pune pumnul in gura dupa reguli inventate de baietii cu functie/bani, e nasol. Vorbele despre America – model de democratie si civilizatie nu mai au rost. Noi romanii stim ce inseamna dictatura. Stiu asta din copilarie, de la parintii mei, din marturiile celor greu incercati de comunism. Pe Wall Street am simtit un iz de dictatura.

Publicul care se aduna in numar din ce in ce mai mare in jurul Zuccatti Park deborda de energie. ‘If you fuck us, we will multiply!’ – e un slogan care mi-a ramas in minte. Exprima raspicat efectul generat de actiunea politiei si a primariei NY. Multimea era formata efectiv din oameni respectabili, care au venit sa sustina Occupy Wall street si sa darame barierele impuse ilegal de autoritati. Curajul si adevarul inspira
oamenii. Occupy Wall Street a primit un nou imbold pentru a rezista.

In jurul orei 17:30, un nou ordin judecatoresc a fost dat. Si de data asta judecatorul a cerut politiei sa nu blocheze accesul publicului, insa a fost de acord cu o regula inventata de primaria NY si politie, si anume ca nimeni din parc sa nu aibe cort pentru a nu isi petrece noaptea acolo.

A fost o zi plina, obositoare si foarte faina, plina de energie. Mesajul Occupy Wall Street, asa cum l-am inteles eu, e: „Vrem sa punem capat dictaturii financiare de pe Wall Street, suntem oameni liberi, nu vrem ca statul sa ne lase la indemana profitorilor corporatisti, avem pretentia sa ne apere drepturile si sa furnizeze servicii sociale solide in schimbul taxelor pe care le platim”. Fiecare Occupy are mesajul sau, generat de specificul zonei in care se organizeaza. Asta e cel mai frumos lucru. Eu pe Wall Street am fost din solidaritate, pentru ca nu vreau sa moara capra vecinului si pentru a povesti despre Occupy-ul nostru de acasa, cel impotriva mineritului, pentru salvarea frumoasei noastre Rosia Montana.

Joi (adica maine) va avea loc o actiune de strada de amploare pe Wall Street. Occupy Wall Street a anuntat ocuparea Bursei NY. Tinem legatura.

Ramona Duminicioiu

5 răspuns la „Vrem să punem capăt dictaturii financiare de pe Wall Street”

  1. RIOT, n. A popular entertainment given to the military by innocent bystanders.
    – The Devil’s Dictionary ©1911 Released April 15 1993

  2. Daca toata lumea protestaza ca voi, atunci cine pana mea mai produce ceva in lumea asta … E extrem de „cool” sa te legi in lanturi, sa fii impotriva corporatiilor, dar ma intreb voi ce ocupatie aveti? Nu va castigati existenta din ceva, nu aveti nevoie sa munciti in cadrul unei firme? Sau va permiteti sa stati ca niste loaze fiind finantati moca de alte persoane?

  3. Romansh, nu mai vbii atat de iresponsabil si salveaza-ti natura in care traiesti! Esti orb, surd, prost si bolnav, daca stai toata viata ta in corporatiile voastre de kkt. Nu maI reusesti sa vezi ca productia aia de care vbesti, aia strica tot ce ai in jur. Si tot aia iti da tie simtul proprietatii si concurenta aia idioata pe care o cultivati intre voi, acolo in birouri! hai te rog, trezeste te!

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress