Astra Film, festivalul bastard

Cel mai tare festival de filme documentare din România, Astra Film Festival, se desfășoară la Sibiu între 25-30 octombrie. Participând mai demult la festival am fost șocat să văd în Casa Sindicatelor vreo 700 de oameni urmărind filme antropologice care ar fi adunat la Casa Tranzit, pe vremea când mai venea lumea la documentare, vreo 10-15 curioși. Programul este extrem de bogat, cu documentare antropologice, activiste, de televiziune etc., atent selectate. Puteți alege la ce filme mergeți aici, unde găsiți un sinopsis și un trailer. Festivalul e cu atât mai relevant cu cât documentarul e un gen jurnalistic (dar și antropologic și cinematografic) bastard în media românească, sprijinul pentru filmul non-ficțional fiind practic nul. Doar HBO România și eventual TVR mai produc câteva producții de acest fel, în rest fiind inundați de media comercială, dar și de cea publică adesea, cu diverse dejecții informaționale pentru un public cvasi lumpen. Eu sper să prind măcar unul dintre următoarele trei filme, pentru că ajung doar în preajma weekendului:

Bastarzi ai utopiei
Maple Razsa, Pacho Velez | U.S.A., Croatia | 2010 | 54′

Competiție: Europe
Synopsis:
Filmul patrunde în vietile a trei tineri activisti croati. În copilarie, au fost martorii colapsului violent al Iugoslaviei si de atunci viata lor s-a schimbat iremediabil. Resimtind înca socurile caderii socialismului, tinerii lupta în felul lor pentru idealuri si „utopii” de stânga. Este vorba despre un nou fenomen politic, care are adepti nu doar în Croatia, ci si în alte tari europene. Un american sceptic adera la „cauza” si chiar ajunge la închisoare împreuna cu prietenii sai croati. Documentarul reuseste sa creeze un tablou autentic al întregului fenomen prin momente observationale, încarcate de tensiune, dar si datorita faptului ca regizorul croat este un insider, membru al unei organizatii „de stânga”, în vreme ce implicarea co-regizorului american imprima filmului acea detasare necesara unui astfel de subiect.

Calatorie dus-întors
Mirel Bran, Jonas Mercier | Romania | 2010 | 90′

Competiție: Romania
Synopsis:
În fiecare an, Franta expulzeaza cam 10.000 de romi veniti din România. Familia Duduveica au fost trimisi acasa dupa ce locuisera la Boulogne-sur-Mer, în nordul Frantei, timp de trei ani. În acest rastimp, parintii erau în cautare de lucru, iar cei doi copii de 12 si 15 ani fusesera înregistrati oficial de catre autoritati si mergeau la scoala. Întorsi în satul saracacios din România, visul lor era sa revina în Franta. Dupa multe aventuri, calatoria lor se sfârseste pe Riviera franceza, unde reusesc în sfârsit sa gaseasca adapost si sa-si trimita copiii la scoala. Desi traiesc în continuare sub amenintarea politicii guvernullui francez îndreptate împotriva romilor, familia Duduveica a câstigat batalia pentru moment.

Lumea vazuta de Ion B.
Alexander Nanau | Romania | 2010 | 61′

Secțiuni speciale: Made in Romania
Synopsis:
Filmul urmareste în viata reala visul oricarui om al strazii: sa devina cândva celebru si sa scape definitiv de saracie, mizerie si umilinta. Ion Bârladeanu va deveni probabil unul dintre cei mai importanti artisti români contemporani, dar în mai 2008 era înca un anonim om al strazilor din Bucuresti.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress