Galele TRES COURTS si EducaTIFF

Premiile Festivalului de foarte scurt metraj TRÈS COURTS 2011
9 iunie 2011, ora 19:00
Librăria Cărturești


Premiile EducaTIFF – Tineri critici de film
11 iunie 2011, ora 11:00
Ceremonia de premiere are loc la Libraria Carturesti din Cluj in data de 11  iunie 2011, de la ora 11:0

Festivalul de foarte scurt metraj Très Courts este organizat anual in luna mai si cuprinde peste 100 de filme de maxim 3 minute grupate in mai multe selectii. A 13a editie (a 5-a in Romania) a avut loc in perioada 6-9 mai anul acesta in 70 de orase din lume, dintre care 25 de orase din Romania. In tara noastra, in Slovacia, in Moldova si in Ungaria festivalul este coordonat de Centrul cultural francez din Cluj si este sustinut de ORANGE.

Festivalul a adunat un public de aproape 10.000 de spectatori in Romania dintre care 7000 au votat pentru filmele aflate in competitia internationala si in competitia romaneasca. In urma votului lor s-a decis castigatorul premiului publicului din Romania, care anul acesta a coincis cu optiunea juriului national. Marele castigator al selectiei romanesti de anul acesta este Alexei Gubenco cu filmul de animatie Vive la crise! (Traiasca criza).

Au fost acordate si doua mentiuni pentru My homemade sunset de Lazar Cercel si pentru Planet Ro 2012 realizat de Csont Zsombor si Török Tihamér, precum si o mentiune speciala a Centrului cultural francez pentru filmul Le Cri realizat de Mirel Bran.

Premiile selectiei romanesti constau in trofee, telefoane mobile Sony Ericsson Xperia X8 oferite de ORANGE, sponsorul national al festivalului, o calatorie de doua zile la Cluj in timpul festivalului de film Transilvania oferita de Centrul cultural francez pentru a le permite tinerilor realizatori sa cunoasca profesionisti din domeniul audiovizual din Romania si din strainatate, invitatii la filme TIFF si participare gratuita la formarile din domeniul audio-vizual organizate de Centrul cultural francez

___

In perioada 21 mai – 12 iunie 2011, pe langa programul de proiectii de filme si dezbateri, EducaTIFF a provocat elevii clujeni cu o competitie locala, adresata claselor II-XII, EducaTIFF – Tineri Critici de Film. Competitia a invitat copiii si tinerii sa isi exprime critic punctele de vedere despre filmele vizionate, printr-o formula consacrata – cronica de film. Prima etapa s-a incheiat in 1 iunie, cu anuntarea oficiala a nominalizatilor, selectati de un juriu format din membrii ai echipei EducaTIFF. Toti elevii nominalizati au intrat in etapa a doua de scriere de cronici de film, urmand ca laureatii sa fie desemnati de un juriu independent alcatuit din criticii de film Nagy Boglárka, Laurentiu Bratan si Andrei Rus.

Competitia a fost o premiera pentru elevi si pentru profesorii lor deopotriva, bucurandu-se de un imens interes din partea unitatilor scolare si a organizatiilor nonguvernamentale clujene. Competitia a fost deschisa tuturor elevilor elevilor intre 8 si 18 ani, care au participat la programele EducaTIFF de educatie cinematografica.

Pentru nominalizati, EducaTIFF a organizat un workshop de critica de film, special dedicat lor in cadrul TIFF, sustinut de criticul de film Mihai Fulger, membru al Asociatiei Criticilor de Film, parte a Uniunii Cineastilor din Romania, si al Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Juriul independent va desemna cate un laureat pentru fiecare categorie de varsta, pe baza cronicilor de film pe care elevii nominalizati le-au scris despre filmele din programul EducaTIFF din perioada 3-5 iunie. Pe langa premiile juriului, se vor oferi premii speciale, printre care cel oferit de Libraria Carturesti Cluj si EducaTIFF si cel oferit de Centrul Cultural Francez Cluj-Napoca.

Premiile pentru laureati sunt oferite de Libraria Carturesti Cluj, Librarium Book Corner Cluj-Napoca, de editurile IDEA design & print, Litera si IBU Publishing House, de Dilematix si FILMMENU si de Transilvania Film.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress