Zbor nonficțional deasupra unui cuib de cuci


Reîncepem în 2011 Atelierul de reportaj, realizat sub egida Asociației Profesioniștilor de Presă din Cluj (APPC) cu documentarul „Dumnezeu cântă la saxofon, dracu la vioară”. Cea de-a noua ediție se va desfășura marți 18 ianuarie, nu luni ca de obicei, de la ora 18.00 la Casa Municipală de Cultură, care organizează de fapt proiecția. Mediu-metrajul este regizat de Alexandra Gulea. În comunicatul de presă al CMC scrie așa:

Un film cutremurător realizat într-un ospiciu din România, în care ţigările şi cafeaua sunt valuta forte. Scene impresionante «jucate» de personaje stigmatizate pe care societatea le-a izolat din teamă, necesitate, circumspecţie. Poveştile veritabile de viaţă scot în evidenţă un alt tip de normalitate, mai puţin cunoscută, dar zguduitoare.

Documentarul, filmat în stilul cine verite, este o mărturie despre instinctele de supraviețuire într-o micro-societate închisă. Scurt metrajul semnat de Alexandra Gulea a fost distins cu cel mai important premiu de scurt metraj german acordat unei producții românești: Premiul Special al juriului (Berlin, 2004), acordat de către Ministerul Federal al Culturii si Media din Germania. După proiecție vom povesti pe marginea filmului. Intrarea este liberă.

Subiectul mă fascinează pentru că gândurile mele legate de nebunie pornesc de la o cugetare ce aparține filosofului și psihiatrului Jaques Lacan, care spune că fiinţa omului nu doar că este imposibil de înţeles în afara nebuniei, dar şi că poartă nebunia în sine, „ca limită a libertăţii sale”.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress