Am fost la Pata Rât de Sărbători alături de Istvan Szakats și Melinda Kertesz pentru a vedea în ce condiții trăiesc romii mutați de pe Coastei zilele trecute, în preajma Crăciunului. Chiar dacă am admite că autoritățile au găsit chichițele tehnice și legale pentru a-i muta pe romi din preajma unui cartier elegant de case, a Consiliului Județean și a clădirii Nokia, asta nu absolvă autoritățile, comunitatea locală ori pe romii înșiși de a găsi soluții pentru a stopa ghetoizarea. Dificultatea e că, aparent, nu se dorește o soluționare a unor astfel de probleme, ci izolarea lor… lângă o groapă de gunoi și o fostă stație de epurare a deșeurilor ce aparține fabricii de medicamente Terapia. Totuși, poate că articole și filmulețe ca cel al lui Istvan Szakats vor conduce la o coagulare a societății civile pentru a face presiuni la adresa autorităților pentru ca acestea să găsească soluții mai inclusive în privința romilor.
Autorităţile exact asta doresc, izolarea romilor. Coagulare a socieăţii civile? Eu cred că glumeşti, Adi. Mai e şi propunerea legislativă pentru schimbarea denumirii de romi în ţigani, motivată prin faptul ca denumirea s-ar confunda cu numele ţării noastre. Propunerea respectivă e sustinută de catre guvern, academie, populaţie. Preşedintele zice totuşi că nu va promulga legea respectivă. Cum naiba vrem să-i integrăm pe romi în societate nu ştiu. Punandu-i lângă groapa de gunoi, îngreunandu-le accesul la educaţie şi numindu-i oficial ţigani?
Coagularea desi nu e probabila, e, in schimb, posibila. Ceva solutii sunt propuse, dupa cum vezi aici – http://apps.facebook.com/causes/posts/613721?m=
Am văzut că s-a sesizat şi Amnesty International legat de cazul ăsta.