LIT. FRONT-LINE 90’ dialoguri cu scriitori romani

16 decembrie 2010, ora 19:00

libraria Carturesti, Cluj

MARIN MALAICU-HONDRARI


Invitatul celei de a doua intilniri LIT. FRONT-LINE 90’ este Marin Malaicu-Hondrari, unul dintre cei mai in voga prozatori din literatura romana contemporana. Primul sau roman a aparut in 2006 la editura Vinea, find reeditat doi ani mai tirziu de Cartea Romaneasca. Aceeasi editura i-a publicat la inceputul acestui an si cea de a doua carte de proza.

Iata felul in care alege autorul sa-si descrie cele doua volume: „Am scris Cartea tuturor intentiilor intre ianuarie si iulie 2006, in Córdoba, Andalucía, intr-o rulota ce-i apartinea lui Rafael Ayuso Escobar. Cred ca nu gresesc spunind ca am scris-o intr-o noapte care a durat sase luni de zile. Cei care vor citi cartea pina la capat vor intelege ce vreau sa spun.” si „Un barbat cutreierind Europa pe urmele unei femei casatorite, Stapinita si trei prieteni obsedati de poezie, doua femei din Argentina si iubirea lor aproape imposibila, iata tot ce stiam cind am inceput sa scriu Apropierea. […] Astept eu prea multe lucruri extraordinare? Da, da; si asta numai gindindu-ma ca nu incetez a crede intr-o iubire fara sfirsit, in vis si poezie. Asa cum nu incetez a crede in autor-carte-cititor, acest triunghi amoros de o tensiune aproape insuportabila.”

Iata si felul in care se refera Mircea Cartarescu la acest scriitor si prima sa carte: „ Este o mare bucurie ca, intr-o zi – dupa ce de ani intregi s-au prabusit peste tine tone de carti inutile, necinstite, snoabe, mincinoase, nerusinate sau numai plictisitoare –, sa dai si de o carte, in fine, adevarata. Am avut acest rar noroc cind am descoperit Cartea tuturor intentiilor a lui Marin Malaicu-Hondrari.”

Pe 16 decembrie il asteptam pe Marin Malaicu-Hondrari la Cluj, pentru a discuta timp de 90 de minute despre „experienta spaniola” si asumarea unui filon hispanic al literaturii, despre viata si munca la Singeorz-Bai si drumul de aici spre Cartea Romaneasca, despre recunoastere, profesionalism si responsabilitate literara, despre diverse excese si munca indirjita din spatele cartilor, despre prietenie si iubire – cu alte cuvinte, despre tot ce va parea sa conteze in existenta scriiitorului si a literaturii sale. Va asteptam la ora 18:45 inceainaria librariei Carturesti din Iulius Mall pentru o intilnire reala cu Marin Malaicu-Hondrari.

Despre LIT. FRONT-LINE 90’

LIT. FRONT-LINE 90’ va propune intilniri lunare de cite o ora si jumatate cu scriitori romani, atit prozatori cit si poeti, care imping productia literara autohtona dincolo de granitele ei (culturale, stilistice, tematice, geografice etc.). Intilniri cu oameni aflati in prima linie a literaturii romane, asadar o ocazie de a intelege de unde vine aceasta si incotro se indreapta.

Pornind de la premisa ca majoritatea evenimentelor literare „cu traditie” (cu interminabilele lor discursuri critice, lectura grabita  si dialogul haotic cu publicul) nu reusesc sa creeze un contact real cu autorul, o intelegere cit de cit exacta a resorturilor care-l fac sa scrie si a mizelor sale literare, LIT. FRONT-LINE 90 vrea sa va ofere posibilitatea de a cunoaste omul din spatele cartilor, de a arunca un ochi (nu indiscret, doar curios) asupra vietii sale, pentru a intelege felul in care ea se leaga de scrierile lui, si asupra muncii lui, urmarindu-i stradaniile, bucuriile si dezamagirile.

Intilnirile LIT. FRONT-LINE 90sint gindite ca un dialog intre scriitor si moderator pe marginea literaturii, a scrisului, a publicarii, a succesului sau insuccesului de piata, a asumarii conditiei de scriitor si a sanselor pe care acesta le are in Romania de azi. Acest dialog va fi punctat de doua momente de lectura din carti diferite si de o pauza, ultimul sfert de ora fiind rezervat publicului, care poate adinci temele deja atinse sau poate deschide subiecte noi de discutie.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress