Capitalismul de tip neoliberal, responsabil de criza actuală, este unul dintre cele mai puțin democratice sisteme economice dezvoltate în secolul XX. Despre asta vom discuta luni, 29 noiembrie, ora 19.00 la cea de-a șaptea ediție a Atelierului de Reportaj, în cafeneaua Insomnia (în sala din dreapta, cum urcați scările). Vă propunem prezentarea unui documentar puternic, „The Shock Doctrine”, realizat de regizorii Matt Whitecrross și Michael Winterbottom, pornind de la cartea omonimă a jurnalistei de investigație și scriitoarei Naomi Klein (mai sus e animația realizată de Alfonso Cuaron și Jonas Cuaron). Invitatul acestei întâlniri este Doru Pop, profesor la Facultatea de Teatru și Televiziune (din cadrul UBB) și analist financiar. Împreună cu el vom discuta despre tehnicile narative folosite și despre mesajul transmis. Întrucât proiecția va dura o oră și jumătate, o vom sparge în două, cu o pauză de realimentare și discuții la mijloc.
Doru Pop a scris despre film și pe blogul personal:
Capitalismul contemporan se întemeiază pe un mijloc dur și agresiv de a mobiliza resurse în contexte în care apar “oportunități” cauzate prin distrugerea stabilității existente. Naomi Klein îl citează în repetate rânduri pe guru-ul neoliberalismul contemporan, Milton Friedman, care spunea (lucru ce se potrivește de minune României de azi) despre distrugerea sistemului de învățământ din New Orleans în urma Katrinei că este un prilej pentru reformarea acestuia. Distrugerea generalizată a sistemelor publice de la noi este o “oportunitate de afaceri” extraordinară, în care capitalismul poate să pătrundă nestingherit (câți dintre voi nu ați plătit la privat servicii medicale pe care le mai plătiserăți în sistemul CAS?!, câți părinți nu își duc copiii la școlile private, din lipsă de încredere față de școlile publice?!, câți nu recurg la poliția privată, firme de pază și protecție, pe fondul de neîncredere în forțele de ordine publică?!).
„Atelierul de reportaj” este o inițiativă a jurnalistilor clujeni prin care se dorește revigorarea jurnalismului narativ (audio, video, scris), tot mai neglijat în ultimii ani. Ne propunem să ne întâlnim de doua ori pe lună pentru a discuta pe marginea unor materiale realizate de noi și de colegi de peste hotare și să păstram vie „pofta de scris”. Atelierul organizat de Asociaţia Profesioniştilor de Presă – Cluj (APPC) este moderat de Adrian M. Popa şi de mine.
Nu stiam pana acum ca iesise si filmul. incepusem sa asc audio-book-ul la un moment dat, dar ma cam… tulburase partea de inceput cu ect-urile CIA-ului din anii ’60. mi se parea ca prea suna a „Dosarele X”, asa ca am renuntat.
„No Logo” mi s-a parut bunicel doar. In schimb, mi-a placut foarte mult „The Take”, care e mai vechi, dar nu il vazusem decat acum cateva luni. Am mai vazut-o si pe la „Democracy Now”, asa ca imi vine sa-i mai dau o sansa. Pe de alta parte, o data ce ai vazut documentarul „Titicut Follies”, nu mai vrei sa auzi de spitale de psihiatrie.
As dori sa va intreb de la ce ora va incepe maine prezentarea? Pare interesanta.
Multumesc mult.
Andreea